Debat

1. maj: Moderne arbejderpolitik er skattepolitik

DEBAT: Jeg anerkender virkelig den uvurderlige indsats offentligt ansatte yder hver dag. Men vi skal ikke glemme, hvorfor vi alle sammen først og fremmest går på arbejde hver dag, skriver Danny Malkowski.

<b>BUNDSKAT:</b> Jeg forstår heller ikke, hvorfor Mette Frederiksen ikke kæmper for lavere skat i bunden, skriver Danny Malkowski.
BUNDSKAT: Jeg forstår heller ikke, hvorfor Mette Frederiksen ikke kæmper for lavere skat i bunden, skriver Danny Malkowski.Foto: Henning Bagger/Scanpix Ritzau
Søren Kristiansen Jacobsen Damm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Danny K. Malkowski
Tidl. MF og Iværksætterordfører (LA)

Der sker noget i Danmarks største såkaldte arbejderparti. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er ikke velkommen som taler til fagbevægelsens 1. maj-arrangement i Aalborg på arbejdernes internationale kampdag.

Det skyldes, at Mette Frederiksen ikke har villet udtrykke støtte til lønmodtagerne og de offentligt ansatte i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Jeg mener, at danske lønmodtagere og offentligt ansatte er alle pengene værd. De fortjener et større økonomisk råderum. Og det skal de også have – igennem skattelettelser.

De sidste par måneder har danske lønmodtagere og offentligt ansatte kæmpet intensivt om reallønsstigninger i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, så ”de offentligt ansatte også får del af den buldrende økonomi”, som lønmodtagernes chefforhandlere har udtrykt det.

Når fagbevægelsen påstår, at kampen om reallønsstigninger handler om fagforeningerne og deres medlemmer, forstår jeg ikke, hvorfor de ikke kæmper for lavere skat til deres medlemmer.

Danny K. Malkowski

Jeg kan med hånden på hjertet sige, at jeg mener, at alle lønmodtagere og offentligt ansatte i højere grad bør belønnes for deres arbejde og fortjener et større økonomisk råderum.

Det er der råd til i denne ”buldrende økonomi” med høj beskæftigelse og et overskud på statsbudgettet på over 30 mia. kr. frem til 2025, men det er også det rigtige at gøre. Det er mennesker, der hver dag går på arbejde og yder en indsats. Det er mennesker, der arbejder med vores unge, ældre og syge.

Det vigtigste er, at ingen skal forsørge andre, før de kan forsørge sig selv.

Danny K. Malkowski
LA

Selvfølgelig skal de have et større økonomisk råderum, og det skal de have ved at vi giver dem lov til at beholde flere af deres egne penge igennem skattelettelser i bunden. Det er moderne og motiverende arbejderpolitik.

Men når fagbevægelsen påstår, at kampen om reallønsstigninger handler om fagforeningerne og deres medlemmer, forstår jeg ikke, hvorfor de ikke kæmper for lavere skat til deres medlemmer. Jeg forstår heller ikke, hvorfor Mette Frederiksen ikke kæmper for lavere skat i bunden. I Socialdemokratiets politiske program står der, at ”de ikke har noget imod at lette skatten på arbejde”. De vil bare ikke kæmpe for det ”nu og her”.

Jeg anerkender som sagt virkelig den indsats, de offentligt ansatte yder hver dag. Den er uvurderlig. Men vi skal ikke glemme, hvorfor vi alle sammen først og fremmest går på arbejde hver dag: For at forsørge os selv.

Af samme årsag kæmper jeg for lavere skat til alle danskere i arbejde. Høj som lav, ung som gammel, mand som kvinde. Også selvom det betyder, at nogle får flere penge end andre. Til gengæld er det deres egne penge. Det vigtigste er, at ingen skal forsørge andre, før de kan forsørge sig selv. Med andre ord: Mindre stat, flere penge til arbejderen. Det er god arbejderpolitik.

Det håber jeg, Mette Frederiksen kan se det logiske i, og derfor vil genoverveje at kæmpe for skattelettelser i bunden og på arbejde i almindelighed. Det burde falde i god jord i en tale på arbejdernes internationale kampdag.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00