Ministers genvalg i fare

GEOGRAFISK PROGNOSE: For første gang siden sidste valg står de Radikale til at miste et mandat. Dermed står udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til at miste sin plads i Folketinget.
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) ville miste sin plads i Folketinget, hvis der var valg nu.
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) ville miste sin plads i Folketinget, hvis der var valg nu.Foto: EuropaMagasinet
Jørgen Skadhede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) ville ryge ud af Folketinget, hvis der var valg nu.

Hidtil har regeringens vælgerkrise kun ramt S og SF, men for første gang siden valget i september 2011 står de Radikale nu også til at miste et mandat. Og der er tale om udviklingsministerens mandat i Nordsjællands Storkreds.

Det viser Altinget.dks geografiske prognose over mandaternes fordeling. Prognosen er lavet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet på baggrund af et kvalitetsvejet gennemsnit af landets troværdige meningsmålinger i maj måned.

46-årige Christian Friis Bach blev kun valgt ind på et tillægsmandat i Nordsjællands Storkreds, fordi de Radikale fik fremgang ved valget, og fordi partiformand Margrethe Vestager fik næsten 24.000 personlige stemmer i Nordsjælland.

Fakta

Den geografiske prognose

Altinget.dk bringer de fleste måneder en geografisk prognose over, hvordan mandaterne vil falde i valgkredsene, hvis der var valg nu. Prognosen laves af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet på baggrund af et vægtet gennemsnit af månedens troværdige meningsmålinger. Altinget.dk's redaktion sætter derefter navne på, hvilke kandidater der står til at ryge ud, og hvilke der står til at komme ind.

 

Det var derfor en lille overraskelse, at Christian Friis Bach overhovedet blev valgt ind. Og en endnu større overraskelse, at han også fik en ministerpost. Her kan han dog trække på sin erfaring som tidligere international chef for Folkekirkens Nødhjælp og sin tid som spindoktor for EU-kommissær Connie Hedegaard (K).

Se hele artikel og den fulde prognose her (Kræver abonnement)
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00