Historisk hvis Thorning genvinder magten

FIK DU LÆST: Helle Thorning-Schmidt (S) skal lave det største comeback i nyere dansk politisk historie for vinde næste valg. Rød bloks meningsmålinger er nu så dårlige, at Thorning skal overgå Nyrups comeback i 1998. (Bragt første gang i juni).
Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede

Tallene taler deres egen sandhed. At rød blok har mistet næsten en procent månedligt er historisk. Så der skal også en historisk fremgang til, hvis regeringen skal klare den. Men når det er sagt, så ved vi også, at de vælgere, som rød blok har mistet, kan vindes tilbage igen. De vælgere, der skifter parti, er som regel også dem, der har gjort det før

Kasper Møller Hansen
Professor ved Københavns Universitet
Fakta

De siddende regeringers dårligste målinger

Her ses vælgertilslutningen til blokkene i procent. Blokken, der har regeringsmagten, er markeret med fed.

Op til 2011-valget
Februar 2011:
Rød 54,4 og Blå 45,4.

Op til 2007-valget
Maj 2007*: 
Rød 52,6 og Blå 46,7.

November 2006:
Rød 50,0 og Blå 49,6.

Op til 2005-valget
Februar 2004:
Rød 50,4 og Blå 49,0.

Op til 2001-valget
Januar 2000:
Rød 40,8 og Blå 58,9.

Op til 1998-valget
Oktober 1997:
Rød 44,3 og Blå 55,0.

Op til 1994-valget
September 1993:
Rød 49,3 og Blå 49,9.

Op til januar 1993 (Tamilsagen)
Oktober 1992:
Rød 51,5 og Blå 46,5


*Det er det dårligste snit for Blå blok, såfremt Ny Alliance ville pege på Helle Thorning-Schmidt. Partiet ville i starten ikke pege entydigt på nogen bestemt statsministerkandidat. Ellers er november 2006 den dårligste måned for Blå blok op til 2007-valget.

Anm.: Alle partier, der eksisterer på Christiansborg, regnes med, uanset om de er under spærregrænsen i meningsmålingerne. CD regnes med indtil valget i 2005. Fremskridtspartiet regnes med indtil valget i 2001. Hele ”andre”-gruppen regnes ikke ind i nogen af blokkene.

Kristeligt Folkeparti placeres i Blå blok efter valget i 1994. CD placeres i Blå blok fra januar 1997. Radikale placeres i Rød blok fra maj 1992.

Perioden op til 1994-valget starter fra januar 1993, hvor Tamilsagen udløser et regeringsskifte.


Kilde: Altinget.dks beregninger på baggrund af professor Søren Risbjerg Thomsens vægtede gennemsnit af meningsmålingerne
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal skrive historie for at genvinde magten. Rød bloks meningsmålinger er nu så dårlige, at ingen siddende dansk regering i nyere tid har formået at vinde et valg, når den har været så langt bagefter i meningsmålingerne i løbet af valgperioden. 

Siden valget i september 2011 er rød blok gået tilbage i Altinget.dks vægtede gennemsnit af meningsmålingerne ni måneder i træk. Lige nu står rød blok kun til at få 43,2 procent af stemmerne. 

Så dårlige meningsmålinger har ingen dansk regering overlevet i nyere politisk historie, viser Altinget.dks gennemgang af professor Søren Risbjerg Thomsens vægtede gennemsnit af meningsmålingerne, som går tilbage til 1990. 

Thorning skal overgå Nyrup
Det største politiske comeback i denne periode leverede Poul Nyrup Rasmussen (S), da han genvandt magten ved valget i 1998, efter at hans SR-regering inklusive støttepartier var helt nede på kun at have opbakning fra 44,3 procent af vælgerne i oktober 1997. Det er dette legendariske comeback, som Thorning nu skal forsøge at overgå. 

Nyrup var sådan set blevet dømt ude af medierne i løbet af valgperioden. Men efter et historisk tæt valg, hvor 176 færøske stemmer blev afgørende, kunne Nyrup på valgnatten triumferende skride op ad trappen til vandrehallen på Christiansborg og stikke fire fingre i vejret, mens DSU'erne omkring ham skrålede "four more years".

Som tommelfingerregel bliver det meget svært at vinde et valg for den siddende regering, når den kommer ned omkring 45 procent i meningsmålingerne, siger Søren Risbjerg Thomsen, der er valgforsker ved Aarhus Universitet.  

”I politik kan alting ske. Men ser man bort fra Nyrups comeback i 1998, har ingen regering formået at genvinde magten, når den er nået under 45 procent. Det skete heller ikke under Schlüter-regeringen i 1980'erne, der inklusiv støttepartier holdt sig over de 45 procent i hele sin regeringsperiode,” siger Søren Risbjerg Thomsen. 

Svært men ikke umuligt
En gentagelse af Nyrups bedrift bliver meget svær, men ikke umulig for Thorning, vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen. 

”Tallene taler deres egen sandhed. At rød blok har mistet næsten en procent månedligt er historisk. Så der skal også en historisk fremgang til, hvis regeringen skal klare den. Men når det er sagt, så ved vi også, at de vælgere, som rød blok har mistet, kan vindes tilbage igen. De vælgere, der skifter parti, er som regel også dem, der har gjort det før,” siger Kasper Møller Hansen, der er professor ved Københavns Universitet. 

Kun én gang de seneste 30 år har en siddende regering haft dårligere udsigt til at genvinde magten, end Thorning har lige nu. 

Det var, da Poul Nyrup Rasmussen (S) op til valget i 2001 var helt nede at vende på kun 40,8 procents vælgeropbakning i januar 2000. Der var oven på en efterlønsreform, hvor Nyrup blev beskyldt for løftebrud. 

Så dårlige meningsmålinger kunne Nyrup ikke overvinde. Ved valget i 2001 vandt Anders Fogh Rasmussen (V) stort, og rød blok måtte nøjes med 43,1 procent af stemmerne. 

Altinget.dk holder sommerferie, men hver dag bringer vi udvalgte historier fra folketingsåret, der er gået.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00