Professor Eva Smith får Mariannes håndtaske

PRIS: Det Radikale Venstres Marianne-pris går i år til juraprofessor Eva Smith for arbejdet for borgernes og statens retssikkerhed.
Agnete Finnemann Scheel

På vores begge gravstene kunne der stå, 'hun troede alting ragede hende'

Evs Smith
Juraprofessor
Fakta
Marianne-prisen blev indstiftet af Radikale Venstre i 2007 for at markere afslutningen på Marianne Jelveds tid som gruppeformand. Prisen bliver uddelt hvert andet år til en person, som ”har gjort en uegennyttig indsats for folkestyret”. Udover æren og en check på 10.000 kroner består prisen af en forsølvet håndtaske.

Kilde: radikale.dk
Fakta

Eva Smith, f. 1932, dansk jurist, datter af Hans Hækkerup. Hun blev cand.jur. i 1974, dr.jur. i 1986; siden 1990 professor i retsvidenskab ved Københavns Universitet.

Eva Smith er desuden formand for Københavns Retshjælp og for Det Kriminalpræventive Råd og blev i 2005 udnævnt til æresdoktor ved Lunds Universitet.


Kilde: Den Store Danske

"Uanset magthavernes position vækker modtageren af Marianne-prisen altid magthavernes respekt – men nok også irritation med meget jævne mellemrum."

Sådan indledte den radikale partileder Margrethe Vestager sin tale, da hun ved Det Radikale Venstres landsmøde overrakte Marianne-prisen - en forsølvet håndtaske - til årets modtager: Juraprofessor Eva Smith.

Men det er en irritation, der er velkommen hos De Radikale. 

”Du har gennem mange år med en selvfølgelighed, som en forpligtelse, kæmpet for, at retsstatens grundlæggende principper og borgenes retssikkerhed ikke trædes under fode,” siger Margrethe Vestager.

Hun motiverede også valget af Eva Smith med professorens kamp for udsatte unge, deltagelsen i debatten om kameraovervågning og for at være et forbillede og inspiration for mange.

På Eva og Mariannes gravsten står...
Eva Smith er taknemmelig for prisen, som bliver uddelt hvert andet år til en person, som "har gjort en uegennyttig indsats for folkestyret". Prisen er opkaldt efter partiets nestor Marianne Jelved, og der er en ting, som Eva Smith har tilfælles med den radikale politiker. 

"På begge vores gravstene kunne der stå, 'hun troede, alting ragede hende'," siger Eva Smith.

Margrethe Vestager pointerede dog, at De Radikale ikke nødvendigvis er enige med den person, som modtager Marianne-prisen. Således var det Uffe Ellemann-Jensen (V), der modtog Marianne-Prisen sidste gang.

"Han er skarp, han er en flab, han er grov - men han er også sjov og alvorlig. Og det er grundene til, at vi savner dig, Uffe," sagde Margrethe Vestager i 2009, da Venstre-politikeren modtog prisen.

Prisen blev overrakt under De Radikales landsmøde søndag 16. september i Nyborg. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Smith

Professor emerita, Det Juridiske Fakultet, Københavns Uni., æresdoktor ved Lunds Uni.
cand.jur. (Københavns Uni. 1974), dr.jur. (Københavns Uni. 1986)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00