Florida seal
Florida spiller altid en vigtig rolle som svingstat i et præsidentvalg. Men i år kan en Obama-sejr i staten lukke valget tidligt på valgaftenen. (Foto: State Legislature of Florida)

Florida kan gøre valgaftenen meget kort

Af |
27. oktober 2012 kl. 9:40
SVINGSTAT: Men den ekstremt ombejlede sydøstligste stat i USA kan også gøre valgaftenen meget lang.
| Flere

LOS ANGELES - Valgaftenen 6. november bliver enten en meget lang eller meget kort affære. Om det bliver det ene eller det andet, afhænger af staten Florida.

Florida er en af de største stater i USA, når det gælder befolkningsantal, og det betyder, at de sidder på en del valgmandsstemmer - 29 for at være præcis. At få Florida om bord for en præsidentkandidat er derfor et vigtigt boost for at nå de 270 valgmandsstemmer, der skal til for at vinde valget.

Resultatet kan komme hurtigt
At Florida så også er en svingstat, gør det ikke ligefrem nemmere for præsidentkandidaternes kampagnestrategier. Når man kigger hen over 2012, har føringen i Florida vippet frem og tilbage mellem Romney og Obama adskillige gange, og det har næsten stået lige hele tiden, den statistiske fejlmargin taget i betragtning.

Florida er samtidig en af de stater, hvis resultat ofte kommer hurtigt ind på valgaftenen. Det er en af de helt østliggende stater, hvilket betyder, at de befinder sig i de tidszoner, hvor valgstederne lukker først (Florida spænder over to tidszoner).

I enkelte tilfælde tager det lidt længere tid end normalt at tælle Floridas stemmer (som f.eks. under det skandaleramte valg i 2000 mellem Bush og Gore), men ofte erklæres vinderen i Florida relativt tidligt på aftenen. Det skete for eksempel i 2008, hvor Obama vandt i staten.

Hvis Obama vinder Florida, er valget overstået
Man kan godt vinde præsidentposten uden at vinde Florida. Men for Obama er der en særlig situation. Hvis han vinder de stater, som, de fleste målinger lige nu siger, er sikre i hans favør - og han så tilmed vinder i Florida - så behøver han kun fire valgmandsstemmer derudover for at vinde. De kan komme fra f.eks. New Hampshire, hvor Romney og Obama står lige, eller fra Iowa eller Nevada, der i skrivende stund hælder mod Obama.

Men hvordan man end vender og drejer det, så vil Florida give Obama så mange valgmandsstemmer, at det er en praktisk umulighed for Romney at vinde. Teoretisk kan han stadig vinde, men det vil kræve, at Romney vinder samtlige andre svingstater, og det sker næppe i praksis.

Hvis Florida derimod går til Romney, så er det først, når de vestlige stater som f.eks. Nevada kommer med i stemmetællingen, at vi kender det endelige resultat. Og hvis de så vælger at fintælle i Ohio, kan det blive en lang valgnat.

Men hvis Florida går til Obama, bliver valget hurtigt afgjort.

 
Altinget | USA

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK