Svag fremgang for SF efter formandsvalg

RISBJERGS SNIT: SF går en smule frem i målingerne efter valget af Annette Vilhelmsen som ny formand. Derimod siver tilslutningen til Venstre for tredje måned i træk. På samme tid er DF gået frem, og S æder langsomt noget af det tabte tilbage.
Efter formandsvalget i SF er der fremgang til både S og SF. Derimod siver tilslutningen til Venstre for tredje måned i træk.
Efter formandsvalget i SF er der fremgang til både S og SF. Derimod siver tilslutningen til Venstre for tredje måned i træk.Foto: Keld Navntoft, Scanpix

Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab, Altinget.dks valgekspert 

Det er især meningsmålingerne, der blev foretaget, efter at Annette Vilhelmsen den 13. oktober blev erklæret som ny formand for SF, som viser fremgang for SF. Gennemsnittet for hele oktober viser dog kun en mindre ikke statistisk sikker fremgang for SF siden september fra 6,2 til 6,5 pct. I det hele taget er der ingen statistisk sikre ændringer for noget parti siden september-snittet.

Ser man imidlertid på udviklingen over et lidt længere tidsperspektiv, ligger oktobers gennemsnit i pæn forlængelse af nogle tydelige tendenser siden juni-gennemsnittet, som var stærkt påvirket af reaktionerne på regeringens skatteudspil i slutningen af maj 2012.

Pilen peger opad for S 
Det er især tilslutningen til Socialdemokratiet, som er blevet genoprettet fra 17,6 pct. i juni til 19,8 pct. i oktober. Dette har også medført en stigende tilslutning til rød blok siden juni fra 43,2 til 44,2 pct., hvilket dog stadig ligger langt fra de 50,2 pct. til rød blok ved valget i september 2011, som sikrede regeringsskiftet.

En anden interessant tendens siden juni i år er den stigende tilslutning til Dansk Folkeparti fra 13,0 pct. i juni til 14,6 pct. i oktober, i forbindelse med at Pia Kjærsgaard i august valgte at træde tilbage fra formandsposten i DF til fordel for Kristian Thulensen Dahl. Dette sker samtidig med tilbagegang for de øvrige partier i blå blok, hvilket medfører en styrkelse af kravet fra DF om at komme med i en mulig kommende blå regering.

Venstre tilslutning siver
Det krav kan også blive styrket, i takt med at tilslutningen til Venstre ser ud til at sive i meningsmålingerne. Siden sommerferien er V gået lidt tilbage tre måneder i træk. Fra 34,0 pct. i juni til 32,3 pct. i oktober måneds snit.

Dermed står V fortsat meget stærkt i meningsmålingerne, men tendensen går klart i retning af et indsnævret forspring til Socialdemokratiet. Som tidligere nævnt æder S lige nu langsomt nogle af de mange tabte vælgere tilbage fra de historisk dårlige målinger for partiet omkring aftalen om skattereformen før sommerferien.

Se og læs hele professor Risbjergs oktober-snit her (kræver abonnement)

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00