13. december: Pernille Frahm

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det SF's kulturordfører, Pernille Frahm.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Pernille Frahm, 56 år, har været medlem af Folketinget siden 2007. Hun er uddannet lærer fra Frederiksberg Seminarium og har en master i specialpædagogik fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. Hun er kulturordfører, idrætsordfører og ordfører for specialundervisning i SF.

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg har været optaget af politik fra den aften, da jeg som 12-årig fortalte mine meget politiske forældre, at politik var kedeligt og kun for gamle mænd. Jeg indhøstede en skideballe og besluttede mig for at tænke om igen.
Jeg meldte mig ind i SF som 14-årig, det år, hvor russerne invaderede Prag for at nedkæmpe det spirende demokratiske eksperiment og i stedet indsætte et marionetregime, der undertrykte det tjekkiske folk frem til 1989, da borgerne i Prag krævede: Havel na Hrad! - Havel til slottet!

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Mit vigtigste politiske mål er at styrke demokrati og frihed - ikke kun for de bedst-egnede, men således at mennesker i Danmark bliver gjort til kaptajner for deres egen tilværelse. For at sikre at politikere ikke i farten glemmer minoriteters rettigheder, har blandt andet Danmark indgået en række internationale konventioner om menneskerettigheder - herunder fx. kvinders, minoriteters og handicappedes rettigheder. De er voldsomt under pres i dag, men mere aktuelle end nogensinde!

Jeg meldte mig ind i SF som 14-årig, det år, hvor russerne invaderede Prag for at nedkæmpe det spirende demokratiske eksperiment og i stedet indsætte et marionetregime, der undertrykte det tjekkiske folk frem til 1989, da borgerne i Prag krævede: Havel na Hrad! - Havel til slottet!

Pernille Frahm
SF's kulturordfører
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk

<img align="left" src="@nyimg=3127@" />Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

En af de danske politikere, der har inspireret mig mest, er Gert Petersen, som fastholdt en stor integritet hele livet samtidigt med, han udviste en lige stor respekt for garvede politikere og for unge, som gjorde de første forsøg på en politisk arena.

Foto:
Foto: Anders/Altinget.dk

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

<img align="left" src="@nyimg=6996@" />En politisk modstander, jeg har stor respekt for, er Gitte Seeberg. Hun kom i Folketinget i en tid, der var turbulent for det parti, hun var medlem af. Hun endte med at tage konsekvensen af det, hun mente, var vigtigt.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Når det ikke er den travle hverdag i Folketinget, der bestemmer, hvad jeg skal, så holder jeg meget af at være sammen med min store familie, lave god mad, samle svampe, synge og spille musik og spille Diplomacy med drengegruppen. Jeg holder også af, at spille billard, selvom mine venner siger, jeg er dårlig til det.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

<img align="left" src="@nyimg=7680@" />Den bedste bog, jeg har læst er Alexandria-kvartetten af Lawrence Durrell. Fire fanstastiske fortællinger fra et internationalt miljø, som jeg har læst flere gange og hver gang fået en ny historie.

Er du stadig politiker om fem år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Jeg har aldrig lavet langtidsplanlægning, men forbeholdt mig ret til at gribe dagen så at sige. Hvis jeg ikke laver politik om 5 år, er jeg måske skolelærer. Et fag jeg elsker, og hvor jeg virkelig har lært meget om mig selv og om mine medmennesker i alle aldre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Frahm

Fhv. MF (1990-94, 1998-99 og 2007-11), MEP (1999-2004) og byrådsmedlem, Frederiksberg (SF), fhv. lærer
Lærer (Frederiksberg Seminarium 1978), master i specialpædagogik (DPU 2006)

Gert Petersen

Fhv. MF & partiformand (SF)
Studerede historie på Københavns Universitet

Gitte Seeberg

Direktør, Autobranchen Danmark, fhv. MF (K og NA), fhv. MEP (K)
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00