Danskerne: Sygehuskvalitet vigtigere end nærhed

FIK DU LÆST: Fire femtedele af danskerne vægter sygehuskvalitet højere end nærhed, viser ny meningsmåling. En blåstempling af specialeplanen, siger V-ordfører. (Bragt første gang i september)
Foto: NASA
Lasse Lange
"De små sygehuse er ikke noget værd i lægelig henseende og kan ikke yde det samme, som de store moderne indrettede sygehuse."

Sådan sagde den daværende chef for Sundhedsstyrelsen allerede til Amtsrådsforeningens generalforsamling i 1939, og siden er sygehusene i Danmark bare blevet færre og større.

Et stort flertal af danskerne er tilsyneladende nået frem til en erkendelse, der ligner den, den gamle sundhedsstyrelseschef nåede i 1939.

I hvert fald svarer 78 procent af de adspurgte i en meningsmåling, A&B Analyse har lavet for Altinget.dk, at kvaliteten af sygehusenes behandling er vigtigere for dem end sygehusenes nærhed til deres hjem.

"Hvis man vil have den højest mulige behandlingskvalitet, skal man samle sygeshusvæsenets opgaver på færre enheder. Det, vi ser nu, er, at det tilsyneladende er ved at gå op for befolkningen," siger sundhedsøkonom Jes Søgaard til Altinget.dk.

Fakta
Sådan sagde Johannes Frandsen i 1939
"De små sygehuse er ikke noget værd i lægelig henseende og kan ikke yde det samme, som de store moderne indrettede sygehuse. Men hver gang der tales om nedlæggelse, spiller de lokale forhold stærkt ind. ... Det er luksus at have disse sygehuse, der er alt for kostbare og forvansker billedet af det rationelle sygehusvæsen."

Kilde: Rapporten "Sygehusstruktur i Danmark", DSI, 2005

Udviklingen hen imod færre og større sygehuse blev sat i gang i 1939 af Johannes Frandsen, den hedengangne leder af Sundhedsstyrelsen, og er siden blevet accelereret af Produktivitetskommissionens rapport fra 1984 og forskellige politiske initiativer i 1990'erne og 2000'erne, så Danmark i dag er det land i verden, der er nået længst på området, fortæller Jes Søgaard.

Blåstempling
Det er især Venstres og Radikale Venstres vælgere, der vægter kvalitet langt højere end nærhed. Omtrent ni tiendedele af de to partiers vælgere vægter således behandlingens kvalitet højere end sygehusets nærhed, mens det altså blot er otte tiendedele af de samlede vælgerkorps, viser meningsmålingens undertal, der er behæftet med en vis usikkerhed.

Når det handler om komplicerede hjerteoperationer, så vil folk have den bedste behandling af de bedste specialister, uanset hvor de befinder sig. Om man så skal tage helt til England.

Liselott Blixt (DF)
Sundhedsordfører

Og Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, ser meningsmålingen som en støtteerklæring til den centraliseringspolitik, som også 2000'ernes VK-regeringen støttede.

"Det her er i den grad en blåstempling af det, der var hele formålet med specialeplanen, som vi igangsatte under VK-regeringen. Dengang var mange borgere bekymrede for, hvad der ville ske, når der kom længere til sygehuset, så en meningsmåling dengang ville nok have givet det modsatte resultat. Men i dag kan vi altså se, at folk ubetinget vælger kvalitet," siger Sophie Løhde.

Små sygehuse kan også noget
Mens det altså især er Venstres og Radikale Venstres vælgere, der vægter kvalitet langt højere end nærhed, er Enhedslistens og Dansk Folkepartis vælgere lidt mere delte. Omtrent to tredjedele af de to partiers vælgere vægter behandlingens kvalitet højest, mens cirka en tredjedel sætter nærhed øverst, når det kommer til sygehuse.

At Dansk Folkepartis vælgere skiller sig ud, skyldes deres sammensætning, mener Liselott Blixt, partiets sundhedsordfører.

"Mange af vores vælgere er kronikere, der har erfaring fra længere forløb, hvor det er rart at være tæt på sit hjem," siger hun.

Liselott Blixt er enig med Venstres Sophie Løhde i, at meningsmålingen kan ses som en godkendelse af specialeplanen.

"Når det handler om komplicerede hjerteoperationer, så vil folk have den bedste behandling af de bedste specialister, uanset hvor de befinder sig. Om man så skal tage helt til England," siger Liselott Blixt.

Hun mener dog, at specialeplanen, som Dansk Folkeparti har støttet, nogle steder er blevet udmøntet på en for vidtgående måde.

"Nærhed er også en kvalitet. Så når det kommer til ukomplicerede, langstrakte og omsorgskrævende behandlingsforløb så er det altså bedre at have dem i nærheden af folks hjem. Den slags kan man godt klare på mindre sygehuse," siger Liselott Blixt.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt

I disse år får nogle danskere længere til sygehuset, fordi sygehusene bliver færre, større og mere specialiserede. Hvad er vigtigst for dig, når det kommer til sygehuse?

  • Nærhed i forhold til mit hjem (20 pct.)
  • Behandlingens kvalitet (78 pct.)
  • Ved ikke (2 pct.) 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jes Søgaard

Professor, Syddansk Uni.
cand.rer.soc. (Syddansk Uni. 1980)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)









0:000:00