Loyal gruppeformand gør lynkarriere

FIK DU LÆST: Sofie Carsten Nielsen (R) betegnes som en loyal politiker, der med en professionel indstilling har gjort lynkarriere på Christiansborg.
Den Radikale gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, blev både minister og en del af det centrale koordinationsudvalg, og det er værd at bemærke, siger Altinget.dks politiske analytiker, Erik Holstein.
Den Radikale gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, blev både minister og en del af det centrale koordinationsudvalg, og det er værd at bemærke, siger Altinget.dks politiske analytiker, Erik Holstein.Foto: Mads Nissen/Scanpix
Mads Bang
Den nye uddannelsesminister, Sofie Carsten Nielsen, har gjort lynkarriere i De Radikale og i dansk politik. Hun blev valgt første gang til Folketinget i 2011, og nu tager hun plads i ministerkontoret i Uddannelses- og Forskningsministeriet og får plads i regeringens interne koordinationsudvalg.

"Det er en lynkarriere, men det er til en vis grad tilfældigheder, der gjorde det muligt, at hun blev gruppeformand. Det plejer at være mere garvede folk, fordi det er en vigtig post hos De Radikale, hvor man også er en slags politisk ordfører. Det har hun klaret uden fejl, men hun har også spillet på den sikre side," siger Altinget.dks politiske analytiker, Erik Holstein.

Vigtig erfaring
Kulturminister Marianne Jelved (R) bliver af flere nævnt som en af de politikere, der kender Sofie Carsten Nielsen bedst.

Da Marianne Jelved trådte til som kulturminister, blev Sofie Carsten Nielsen gruppeformand. Og Marianne Jelved mener, at den nye ministers erfaring fra tidligere har været med til at bane den hurtige vej til ministerposten.

"Hun har arbejdet som embedsmand på ligestillingsområdet, og det betyder noget, at man kender systemet. Og så har hun fået masser af erfaring i de to år, hun har siddet herinde," siger Marianne Jelved.

Fakta

Sofie Carsten Nielsen om

SU-reformen
"Vi har et rigtig godt og privilegeret SU-system, og det er de færreste, der synes, at vi skal ændre det. Men de studerende kommer bare ikke hurtigt nok igennem i forhold til de lande, vi sammenligner os med."

Tværfaglig forskning
"Vi foreslår, at vi skal være mere systematiske med at få nogle flere tværfaglige forløb. Både når det gælder uddannelse og forskning. Vi har brug for, at vi tænker mere tværfagligt på tværs af faggrupper. Det kommer der mere innovative løsninger ud af."

Timetal

"Nogle af de steder, hvor det ser ud til, at der er meget få timer, håber jeg, at universiteterne kan oppe sig lidt. Det må jeg sige. Men jeg vil ikke gå ind og stille krav om et specifikt antal timer på de forskellige studier."

Talent- og elitesatsning
"Jeg er ikke bange for, at man skaber et a- og b-hold af studerende. Vi ønsker både en bredere og en stærkere talentkultur blandt studerende. Det skal ikke være sådan, at der er et a-hold, der skal sidde og terpe teori. Vi vil gerne gøre det mere virksomhedsmålrettet, så det også handler om, hvad vi har brug for på både arbejdsmarkedet, i virksomhederne og i forskningen."

Flerårige basisbevillinger

"Universiteterne må på banen og vinde dagsordenen. I skal overbevise om, at universiteterne er afgørende for at sikre vækst og beskæftigelse, og budskabet skal række længere end Frue Plads. Jeg siger det bare for at være en ærlig politiker."

Marianne Jelved fortæller, at Sofie Carsten Nielsen er hurtig til at gennemskue de politiske knuder, som opstår på Christiansborg, og har evnet at være både en loyal gruppeformand og en afbalanceret formand for Folketingets Finansudvalg. En post hvor man skal balancere de forskellige partiers interesser.

"Hun har politisk fingerspidsfornemmelse, og det er vigtigt, for politik er en proces," siger Marianne Jelved.

Samme vej som Vestager
Sofie Carsten Nielsen har ud over sin post i Uddannelses- og Forskningsministeriet fået plads i regeringens interne koordinationsudvalg, hvor de to regeringspartier koordinerer det politiske arbejde.

Marianne Jelved forklarer, at koordinationsudvalget både giver indsigt og er et forum, hvor mange sager afklares.

"Det er altid et stort skridt at blive minister, og det betyder meget at komme i koordinationsudvalget. Det er meget, meget lærerigt," siger Marianne Jelved, der i sin tid som radikal leder udpegede Magrethe Vestager til at sidde i koordinationsudvalget.

Og det er værd at bemærke, at De Radikale har valgt Sofie Carsten Nielsen til den post, lyder det fra Altinget.dks analytiker.

"Det siger mere om, hvor stor tillid man har til hende, at hun er kommet i koordinationsudvalget, end at hun er blevet minister," siger Erik Holstein.

Hård ilddåb
Sofie Carsten Nielsen har kun været i Folketinget siden 2011, men hun har været kandidat siden 2005 og har desuden været spidskandidat for De Radikale ved valget til Europa-Parlamentet i 2009.

Erik Holstein peger på, at Sofie Carsten Nielsen fik sin politiske ilddåb i en valgkamp, hun endte med at tabe.

"Hun slog rigtig igennem ved den forrige Europaparlaments-valgkamp, hvor hun gjorde en god og professionel figur, selv om de ikke fik valgt nogen ind," siger Erik Holstein.

Sideløbende med det politiske arbejde har Sofie Carsten Nielsen arbejdet i blandt andet Ligestillingsministeriet og som politisk chef i Ingeniørforeningen.

Loyal og professionel
En loyal radikal og meget professionel politiker. Sådan lyder beskrivelsen oftest af Sofie Carsten Nielsen (R), når man spørger de politiske kollegaer i begge sider af Folketingssalen.

Sofie Carsten Nielsen var forsknings- og uddannelsesordfører i to år og skulle blandt andet forsvare den reform af SU'en, som gik imod De Radikales løfter om ikke at skære i SU'en.

Erik Holstein forklarer, at Sofie Carsten Nielsens loyalitet ligger i jobbeskrivelsen.

"Jeg har ikke set nogen situationer, hvor der har været nogen former for dissens. Loyalitet er en del af jobbeskrivelsen, når man er gruppeformand, hvor man tilmed skal have de andre til at rette ind. Hun har så haft det held at være gruppeformand i en periode uden de store stridigheder," siger Erik Holstein.

I ordførerkredsen er beskrivelsen af Sofie Carsten Nielsen meget positiv. Hun beskrives som en seriøs og dygtig politiker og som en holdspiller, der har været meget tro mod regeringens projekt.

Respekt i Folketinget
Hos regeringspartner Socialdemokraterne får Sofie Carsten Nielsen også store roser. Finansordfører Jesper Petersen har samarbejdet med Sofie Carsten Nielsen i Folketingets Finansudvalg. Han peger på, at den nye minister allerede i sin første periode som Folketingspolitiker har fået et godt greb om det politiske håndværk.

"Hun er dybt professionel, og hun forstod politik fra dag et. Hun går meget sagligt til tingene og er meget fair, når man skal finde et kompromis, og det er der brug for som minister," siger Jesper Petersen.

Mere profil
Mens positionen som gruppeformand kræver stor loyalitet, giver ministerposten større muligheder for at markere sig politisk.

Partifællen Marianne Jelved vurderer, at Sofie Carsten Nielsen godt kan bruge den nye post til at profilere sig stærkere.

"Det kunne jeg godt forestille mig. Som minister har man muligheden for at markere sig. Men hun skal gøre sig nogle overvejelser om, hvad hun vil huskes for, og så arbejde efter det," siger Marianne Jelved.

Dokumentation

Blå bog Sofie Carsten Nielsen

Født 1975 i Birkerød

Folketinget
Folketingsmedlem for Radikale Venstre i Københavns Omegns Storkreds fra 15. september 2011.
Kandidat for Radikale Venstre i Gentoftekredsen fra 2010.

Parlamentarisk karriere
Uddannelses- og forskningsminister fra 3. februar 2014.
Finansordfører fra 2012.
EU-ordfører, ligestillingsordfører og ordfører for forskning, innovation og videregående uddannelser 2011-2012.
Formand for Finansudvalget fra 2012.
Næstformand for Ligestillingsudvalget 2011-2012.
Formand for Radikale Venstres folketingsgruppe fra 2012, næstformand 2011-2012.

Uddannelse og erhverv
Master i europæisk politik og administration, Europakollegiet i Brügge 2000-2001.
Cand.scient.pol., Københavns Universitet 1995-2002
Politisk chef, Ingeniørforeningen, IDA 2010-2011
Souschef, Ligestillingsministeriet 2004-2009
Politisk konsulent, Europa-Parlamentet 2002-2004

Andre hverv
Medlem af hovedbestyrelsen for Europabevægelsen.

Kilde: Ft.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00