Helveg skal holde sporet

FIK DU LÆST: Rasmus Helveg Petersen (R) skal forsøge at fortsætte linjen fra Martin Lidegaard i Klima- og Energiministeriet. Helvegs internationale udsyn gav ham problemer som energiordfører. Han roses til gengæld for sine strategiske evner og venlige væsen.
Den nye klima- og energiminister beskrives som driftsikker og med godt humør. Men også med en mere skarp tunge end hans forgænger.
Den nye klima- og energiminister beskrives som driftsikker og med godt humør. Men også med en mere skarp tunge end hans forgænger.Foto: Udenrigsministeriet
Morten Øyen
"Den skal have en på lampen."

Med det sluttede den nye klima- og energiminister, Rasmus Helveg Petersen (R), sin tale til ministeriets ansatte ved ministeroverrækkelsen mandag. Han havde overvejet at slå på "energien tilbage i Energiministeriet", men var blevet enig med sig selv om, at det ikke var helt fair over for sin forgænger, Martin Lidegaard (R).

Og ord er vigtige for den nye minister. Rasmus Helveg Petersen er uddannet journalist og har tidligere været kommunikationschef for WWF Verdensnaturfredningsforeningen og været strategisk rådgiver for Folkekirkens Nødhjælp. Da Martin Lidegaard gav ham et genbrugs-ressource-slips i overdragelsesgave, mente den nye minister også, at det måtte kunne siges mere forståeligt.

"Han tænker meget i citater," fortæller en kilde.

Helveg har selv været med til at opfinde kampagnekonceptet "giv en ged". Og ved overdragelsen i Udenrigsministeriet blev det også fortalt, at den afgående udviklingsminister er meget optaget af ord. Den folkelige opbakning bag udviklingspolitikken var vigtigt for Rasmus Helveg Petersen.

Fakta
Rasmus Helveg Petersen:

Født 1968 i København
Folketingsmedlem siden 2011
Klima- og energiminister 2014-
Udviklingsminister 2013-14
Næstformand for Radikale Venstres folketingsgruppe siden 2012
Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole
Tidligere kommunikationschef i Gigtforeningen og WWF Verdensnaturfonden fra 2007-2011. Har været strategirådgiver i Folkekirkens Nødhjælp fra 1999 til 2006.
Har været politisk journalist ved Jyllands-Posten, Information og de radikale blade på Christiansborg fra 1995-1999.

"Vi må se i øjnene, at arbejdet med klimaet bliver ved. Vi er først færdige i 2050, og inden da har vi nok sat os nye mål. Så det er et pågående arbejde," lød det fra Rasmus Helveg Petersen i sin tale til sit nye ministerium.

Og derfor skal den have "en på lampen". For der er langt vej, og man kommer ikke langt uden den folkelige opbakning, lyder vurderingen.

Vi må se i øjnene, at arbejdet med klimaet bliver ved. Vi er først færdige i 2050, og inden da har vi nok sat os nye mål. Så det er et pågående arbejde.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima- og energiminister

Følge Lidegaards spor
Rasmus Helveg Petersen overtager et Klima- og Energiministerium, som er ved at finde sig selv oven på et turbulent år. Næsten billedligt var overdragelsen henvist til en naboejendom til ministeriet på grund af restaurering.

Den såkaldte solcelle-sag, der medførte en "næse" til Martin Lidegaard, har sat sig spor i ministeriet. Sagen er endnu ikke afsluttet, men kører videre i Rigsrevisionen, som kommer med deres vurdering til sommer. Et eventuelt efterspil kommer derfor til at ligge på Helvegs bord.

Og Helveg kommer til at overtage det spor, Martin Lidegaard og regeringen allerede har lagt. Ikke mindst inden for energiområdet, hvor arbejdet bliver at følge op på aftalerne i energiaftalen, og få den implementeret.

I førtste omgang overtager han dog forhandlingerne med regeringens annoncerede klimalov. Lidegaard nåede akkurat at åbne for forhandlingerne, inden Margrethe Vestager bad ham blive udenrigsminister i stedet. Her bliver det politiske nøgle-spørgsmål, om Venstre kan lokkes med.

Skarp tunge
Da Helveg var klima- og energiordfører, var han klar til en smal aftale:

"Vi ser gerne en bred aftale. Men vi har en kæmpe mulighed nu, og den er meget vigtig for os at bruge. Undlader vi at gribe den, bliver det sværere at nå det næste mål efter 2020. Det her er større og vigtigere end politisk fnidder," sagde Rasmus Helveg Petersen til Altinget.dk i august.

Han beskrives da også som en politiker med en "skarpere tunge" end Martin Lidegaard. Han roses samtidig af mange for sin strategiske tænkning og meget rare væsen.

"Du kommer hver dag med godt humør, ro og værdighed," sagde departementschef i Udenrigsministeriet Ulrik Vestgaard Knudsen ved ministeroverdragelsen. Han fortalte også, at Helveg er en "mand som sætter pris på livet".

Kan blive presset
Helveg beskrives også som en "rigtig" Helveg og er meget optaget af international politik. Noget, hans politiske modstandere mener, de nemt kan genkende. Og selvom Helveg regnes som en meget driftsikker politiker, så kan det give en energiminister problemer.

Som nyt folketingsmedlem brød Rasmus Helveg Petersen første gang for alvor igennem i medierne ved at sige, at cementvirksomheden - og dermed store energiudleder - Aalborg Portland ikke spiller en rolle i spøgsmålet om fremtidens arbejdspladser. Måske en logisk tanke i det kulturradikale miljø i København. Men et decideret fejlskud midt under de dengang igangværende energiforhandlinger.

Det er en sag, som hans politiske modstandere med garanti vil lede efter en lejlighed til at minde ham om. Det kan være en mulighed til at presse en regering, hvis den skulle blive "for grøn på industriens bekostning".

Det kan vise sig at gøre det svært sådan for alvor at give den "en på lampen" for Rasmus Helveg Petersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00