Det sagde politikerne Grundlovsdag

GRUNDLOVSTALER: Grundlovsdag talte politikerne rundt om i landet. Det danske demokrati, det europæiske fællesskab og den økonomiske krise var nogle af temaerne i partiledernes taler. Læs deres grundlovstaler her.
Torsdag 5. juni var det Grundlovsdag, og politikerne holdte taler rundt om i landet.
Torsdag 5. juni var det Grundlovsdag, og politikerne holdte taler rundt om i landet. Foto: Colourbox
Anne Justesen

Helle Thorning-Schmidt (S), statsminister
Den socialdemokratiske formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt brugte en stor del af sin grundlovstale på at fremhæve det europæiske fællesskab og samarbejde:

"Dem, der mener, at Danmark ville være bedre stillet udenfor EU eller skal søge en mere løs tilknytning skylder fortsat at opstille et reelt alternativ. Vi, der går varmt ind for det europæiske samarbejde, må aldrig begå den fejl at sige, at EU er perfekt og uden mangler. For det kan det dårligt være, når 28 lande skal være enig," lød det fra Thorning. Hun understregede, at Danmark hører hjemme i EU.

Statsministeren fremhævede også regeringens indenrigspolitik, der skal føre Danmark ud af den økonomiske krise: 

"Vi fralægger os ansvaret, hvis vi ikke tager de vanskelige beslutninger i tide. Også selv om det er upopulært og giver både blå og røde mærker på den korte bane. Derfor står jeg også ved den retning regeringen har sat. Krisen har vist, at vi her i Danmark har evnet at finde vores egen solidariske vej. Vi har bragt balance på de offentlige finanser samtidig med, at vi i de kommende år får råd til at investere i velfærden," sagde Thorning, der sluttede sin tale med at sige, at Danmark nu skal helt ud af krisen:

"Og med den tro på fremtiden, der altid har kendetegnet den danske befolkning, er jeg sikker på, at det vil lykkes.  Det giver en stor tryghed at vide, at det i sidste ende er os selv, som bestemmer. Sådan skal det være  i et demokrati. Dem som kæmpede før os og for os har ikke kæmpet forgæves," sluttede statsministeren.  

Læs hele Helle Thorning-Schmidts tale her.

Margrethe Vestager (R), økonomi- og indenrigsminister
Radikales politiske leder, Margrethe Vestager, brugte blandt andet sin Grundlovstale på at rose det danske fællesskab:

"Jeg er stolt over vores fællesskab, fordi vi hver især bidrager, fordi vi finder løsninger i sammen. Fordi vi samarbejder. Samtidig med at vi giver plads til den enkelte. Til egne drømme og ambitioner. For der er plads til alle, når vi alle tager ansvar og bider bidrager til og nyder af vores fællesskab." 

Vestager talte også om det europæiske samarbejde og den økonomiske krise: 

"VI har arbejdet fokuseret for at bringe Europa ud af krisen. At få styr på bankerne og den finansielle sektor. For at forebygge, at det sker igen. Da jeg, for to et halvt år siden, for første gang som økonomi- og indenrigsminister mødte mine europæiske kolleger sad de næsten bogstaveligt med deres land i hænderne. Det var meget skrøbeligt. Det hele var håndholdt. Alt var usikkert. Ingen vidste om krisen ville vende eller om det blot ville blive værre."

Læs hele Margrethe Vestagers tale her.

Pia Olsen Dyhr, SF
"På en dag som i dag, er det helt afgørende at slå fast, at demokrati og politik er langt mere end Grundloven og Christiansborg. Demokrati og politik er – og skal være – en kultur, som gennemsyrer hele samfundet," sagde Pia Olsen Dyhr i sin grundlovstale. 

SF-formanden pegede i sin tale på, at det danske arbejdsmarkedet er under pres:

"Den danske model er under pres. Og samtidig er sikkerhedsnettet når man bliver arbejdsløs blevet dårligere. Halveringen af dagpengeperioden og en fordobling af genoptjeningstiden gør livet svært, hvis man mister sit job," sagde Pia Olsen Dyhr og understregede, at der er behov for en løsning på dagepengeområdet: 
 
"Derfor skal vi lave en holdbar løsning på dagpengeområdet. For kampen for bedre dagpengeregler er langt fra slut. Vigtigst er, at få genoptjeningsperioden ned på 6 mdr. igen, så man belønner folk, der gør en indsats og for eksempel tager et barselsvikariat. Derfor skal vi lave en holdbar løsning på dagpengeområdet. For kampen for bedre dagpengeregler er langt fra slut. Vigtigst er, at få genoptjeningsperioden ned på 6 mdr. igen, så man belønner folk, der gør en indsats og for eksempel tager et barselsvikariat."

Læs hele Pia Olsens Dyhrs tale her.

Lars Barfoed, Konservative
Konservatives partiformand Lars Barfoed fremhævede den personlige frihed og ansvar i sin tale:

"Jeg er som konservativ meget optaget af Grundlovens bestemmelser om den personlige frihed. En frihed, der ikke kan stå alene, fordi det er en rettighed, som samtidig indebærer, at vi også tager ansvar for os selv og vores omgivelser. Frihed og ansvar hører sammen.

Men jeg oplever, at vi i højere grad lægger det personlige ansvar fra os. Der er sket et holdningsskred, hvor værdier som ansvar og selvstændighed bliver skubbet mere og mere i baggrunden," sagde Lars Barfoed. 

Danmark har brug for en ny udvikling, mente Lars Barfoed: 

”Tiden er inde til at udvikle Danmark, så vores samfund i højere grad tager udgangspunkt i familielivet og det menneskelige frem for i regler og systemer. Vi skal have et moderne og effektivt samfund, men vi skal også have et menneskeligt samfund. Vi må indrette os sådan, at borgeren altid kommer før systemet. Det er ånden i Grundloven," sluttede den Konservative partiformand sin grundlovstale. 

Læs hele Lars Barfoeds tale her.


Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti
Grundloven er et værn og stopklods mod suverænitetsafgivelse og selvbestemmelse, understregede Kristian Thulesen Dahl i sin grundlovstale: 

”Men med politikere som ønsker at bringe Danmark så tæt på kernen i EU som muligt, skal vi være ekstra glad for vores fødselar. Vores Grundlov. Den skal være vores værn. Den skal være vores stopklods i forhold til afgivelse af suverænitet og selvbestemmelses-ret,” sagde DF-formanden og fortsatte:

”Og derfor skal der ikke pilles ved Grundloven. Den skal ikke ændres sådan som forskellige andre partier og politikere, sjovt nok dem, der går ind for mere EU og mindre Danmark, går og pønser på."

Han fremhævende også Dansk Folkepartis fremgang ved det netop overståede valg til Europa-Parlamentet, hvor partiet fik fire mandater og blev det største parti. Men den store fremgang ved EP-valget kan ikke overføres til et folketingsvalg, understregede DF-formanden:

”For Europa-Parlamentsvalg og Folketingsvalg kan ikke uden videre sammenlignes. Mange danskere, der ellers ikke tidligere har stemt på Dansk Folkeparti, gjorde det denne gang netop fordi, de mener, at lige præcis vi er de bedste repræsentanter for deres skepsis over for den kurs, som EU i øjeblikket er på. Det skal vi respektere og ikke tro, at så stemmer de samme automatisk på os igen til Folketinget. Det skal vi gøre os fortjent til. Arbejde hårdt for. Og ved at understrege, at Danmarks EU-kurs jo fastlægges i Folketinget.”

Læs hele Kristian Thulesen Dahls tale her.


Lars Løkke Rasmussen, Venstre
"Vi kan ikke tage for givet, at den velstand og de muligheder, vi har skabt for os selv, er noget vi har patent på. Der er mange ude i verden, der er sultne efter den velstand, vi har. Der er mange, der gerne vil have de muligheder vi har. Og de kæmper hårdt for at få dem," sagde Lars Løkke Rasmussen i sin grundlovstale.

Den seneste tids krise i partiet blev også nævnt af Løkke: 

"Man skal lære af de fejl, man begår. Jeg har lært meget – ikke kun om, hvad man kan ’tillade’ sig, når man som jeg, gerne vil have danskernes demokratiske opbakning til at stå i spidsen for Danmark, men også om hvad der skal til, og hvad der kræves, hvis man skal nå det mål," sagde Lars Løkke Rasmussen i sin tale og fortsatte:

"I Venstre blev der sat et punktum i tirsdags. Hovedbestyrelsen gav fuld opbakning til næstformandens og mit eget ønske om at påtage os opgaven med at få Venstre på ret kurs igen. Og det kan vi godt. Det kommer til at kræve hårdt arbejde. For tilliden til Venstre – og ikke mindst til mig – har lidt et stort knæk, og det skal der rettes op på," lød det fra Venstres formand. 

Læs hele Lars Løkke Rasmussens talen her.


Anders Samuelsen, Liberal Alliance
Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen talte for mere frihed: 

"Frihed er stadig det bedste guld, og det er friheden, som demokratiet skal værne om. Men når vi som i dag har en politisk situation, hvor størstedelen af partierne ikke deler sig efter anskuelser, men i stedet deltager i et perspektivløst troværdighedskapløb om at blive det bedste Socialdemokrati, ja så forvitrer demokratiet. Tilbage bliver så en millimetermåling af anklager om muligt sort arbejde, gratis underbukser, skattetænkning og brudte, urealistiske valgløfter. Alt dette bliver suppleret af en gennemtrængende detailstyring af borgerne, der kvæler det bedste guld: Friheden! Det kan vi ikke være tjent med," sagde Anders Samuelsen i sin grundlovstale. 

Samuelsen kommenterede også den seneste tids krise i Venstre:

"Efter bilagsballaden starter den politiske hverdag nu igen. Liberal Alliances fredning af Venstre og Løkke er forbi: Liberal Alliance vil morgen, middag og aften udsætte Venstre for al den kritik af deres politik, de har fortjent. For når de opfører sig som socialdemokrater, så er det et fuldtidsarbejde for os i Liberal Alliance at rydde op efter dem og pudse det liberale arvesølv af," sagde Anders Samuelsen. 


Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten
Opdateres
Dokumentation

Her taler partilederne Grundlovsdag

Helle Thorning-Schmidt (S)
10:30 Metalskolen Jørlunde, Slagslundevej 13, Slangerup
11:20 Pladsen foran Allerød posthus, Hjørnet af Lilledal og Allerød Stationsvej i Allerød.
12:45 Svend Aukens Plads, 2300 København S

Margrethe Vestager (R)
11:00 RV Allerød/Rudersdal, Gl. Præstegård, Stationsvej 32, 3460 Birkerød
13:00 Galleri Juul Verland, Kalundborgvej 6B, 4300 Holbæk
15:30 Kongens Have, 5000 Odense

Pia Olsen Dyhr (SF)
11:00 Metalskolen i Jørlunde, Slagslundevej 13, 3550 Slangerup
12:00 Naturcentret Nyruphus, Kongevejen 270, Espergærde, arrangeret af SF Helsingør
14:40 Plænen ved Borgerhuset, Sømosevej 44, 4293 Dianalund, arrangeret af SF Sorø

Lars Løkke Rasmussen (V)
14:00 Ollerup Gymnastikhøjskole, Svendborgvej 3, 5762 Vester Skerninge
17:00 Venstre i Kalundborg, Lerchenborg Gods, Lerchenborg 3, 4400 Kalundborg 

Lars Barfoed (K)
09:00 Græstedgård, Udlejrevej 13B, 3650 Ølstykke
12:00 Metronomen, Godthåbsvej 33, Frederiksberg
14:00 Prinsens Bastion, Gl. Hovedvagt, Kastellet 1, 2100 København (sidst på talerlisten)

Kristian Thulesen Dahl (DF)
14:15 Lykkesholm Slot, Lykkesholmvej 20, 5853 Ørbæk

Anders Samuelsen (LA)
10.30 Ballebro Færgekro, Færgevej 5, Blans, 6400 Sønderborg
15.45 Ansgar Anlæg, Søndre Boulevard, 5000 Odense

Johanne Schmidt-Nielsen (EL)
14:45 Spejderpladsen i Grejs, 7100 Vejle


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00