Enhedslisten-top drømmer stadig om EP-plads

FIK DU LÆST: Flere af profilerne i toppen af Enhedslisten mener, det var en politisk fejltagelse, at partiet ikke stillede op til Europa-Parlamentet, men blot støttede Folkebevægelsen mod EU. En evaluering af valget er igangsat som optakt til ny debat om Enhedslistens rolle. (Bragt første gang i juni)
EL-partitoppens strategiske rådgiver, Pelle Dragsted, mener, det var en politisk fejltagelse, at Enhedslisten ikke selv stillede op til Europa-Parlamentsvalget.
EL-partitoppens strategiske rådgiver, Pelle Dragsted, mener, det var en politisk fejltagelse, at Enhedslisten ikke selv stillede op til Europa-Parlamentsvalget.Foto: Enhedslisten
Morten Øyen
Det var godt Folkebevægelsen mod EU fik et mandat, men det var en monumental politisk fejltagelse, at Enhedslisten ikke selv stillede op ved valget til Europa-Parlamentet.

Det mener Enhedslistens politiske rådgiver og folketingskandidat Pelle Dragsted, der får opbakning fra flere profiler fra folketingsgruppen. Havde Enhedslisten været med på stemmesedlen, så havde venstrefløjen nemlig stået meget stærkere. I stedet fik Dansk Folkeparti og SF unødigt let spil ved valget, mener han.

"Politisk er det ærgerligt, vi ikke stillede op, for vi kunne have været med til at styrke de antikapitalistiske og venstrekræfterne i Europa. Samtidig kan vi konstatere, at der er rigtig mange Enhedslisten-vælgere, som ikke satte krydset ved Folkevægelsen mod EU, men andre partier. Formentlig særligt SF, men desværre nok også tildels Dansk Folkeparti. Så vi svigtede dem, der gerne ville have en klar venstreorienteret stemme, ved ikke at være der," siger Pelle Dragsted, der også i et blogindlæg på Modkraft har beskrevet sit synspunkt.

Unødig hjælp til SF
Et af valgets overraskelser var SF, der trods krise, regerings-exit og ny formand, alligevel fik samlet 11 procent af stemmerne. Deres succes skyldes i høj grad, at Enhedslisten ikke stillede op, lyder Dragsteds analyse.

"Vi gav dermed SF en hjælpende hånd op ad grøften, så det blev en lidt præmatur tilgivelse fra vælgerne. Jeg bliver ked af det, når jeg ser vigtige Enhedslisten-bastioner som Vesterbro og Nørrebro stemme SF dennegang. Det mener jeg er ærgerligt, ikke fordi jeg ikke kan unde SF det, men fordi jeg tror, det for mange af vælgerne var et andet-valg, fordi de ikke kunne stemme på Enhedslisten," siger Pelle Dragsted.

Fakta

Enhedslisten opfylder kravene til at stille op til Europa-Parlamentet og har gjort det siden 1994. Partiet har dog ikke været opstillet før. Derimod har flere af Enhedslistens medlemmer været opstillet for Junibevægelsen og Folkebevægelsen mod EU.

Senest ved valget til Europa-Parlamentet i maj er Enhedslistens Rina Ronja Kari blevet valgt for Folkebevægelsen mod EU. Folkebevægelsen mod EU er en tværpolitisk bevægelse, som arbejder for dansk frigørelse fra EU og stammer fra 1972. Ved parlamentsvalget i maj fik Folkebevægelsen mod EU 8,1 procent af stemmerne.

Hans analyse deles af flere i Enhedslistens folketingsgruppe, og der er i øjeblikket et analysearbejde i gang, som når det er færdigt skal føre til en ny diskussion, om Enhedslisten også næste gang skal lægge alle sine æg i Folkebevægelsen mod EU's kurv.

Nye diskussioner på vej
Spørgsmålet havde Enhedslisten senest oppe ved en afstemning på årsmødet i 2013, hvor daværende gruppeformand Per Clausen og uddannelsesordfører Rosa Lund var nogle af de markante fortalere for, at Enhedslisten skulle stille selvstændigt op.

Vi har været mange, som har været frustrerede over, at Enhedslisten ikke stillede op.

Pelle Dragsted (EL)
Politisk rådgiver, folketingskandidat

"Nu har vi jo næsten lige taget en beslutning om, at vi skulle støtte Folkebevægelsen, og det gør vi jo, indtil den debat kommer igen. Men det er ikke nogen hemmelighed, at jeg havde ønsket rigtig meget, at vi var stillet op selv. Og jeg er fuldstændig enig i analysen af, at det ville have gjort en stor forskel for EU-modstanden, hvis vi var stillet op selv," siger Rosa Lund.

Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen mener diskussionen allerede findes i partiet, og at den vil blusse op igen formelt. Også i god tid inden 2019, hvor der næste gang er valg til Europa-Parlamentet.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været en stor diskussion, og vi var meget splittede. Men det er også klart, at nu skal vi evaluere resultatet fra EP-valget, og så kommer der drøftelser om, hvad vi skal gøre fremover," siger Nikolaj Villumsen.

Stadig støtter til Folkebevægelsen
En af de stemmer i folketingsgruppen, som ved sidste års afstemning talte varmt for ikke at stille op og i stedet støtte Folkebevægelsen mod EU, er transportordfører Henning Hyllested. Og han fortryder ikke den beslutning, selvom han synes, det er en god idé at få evalueret årets valgkamp.

"Jeg mener, det helt klart er noget, vi skal have evalueret, for jeg vil ikke afvise, at man skal overveje en selvstændig opstilling næste gang. Men foreløbig er jeg ikke overbevist om, at det er den vej vi skal gå," siger Henning Hyllested.

Han peger på, at Folkebevægelsen mod EU står stærkt efter et godt valg i maj med over otte procent af stemmerne og dermed et mandat. Og så mener han grundlæggende, at Enhedslisten skal bakke op om Folkebevægelsen mod EU.

"Ellers giver det for mig at se ingen mening at gå og kalde sig bevægelsernes parti. Vi bryster os jo af at være talerør for bevægelser. Så vi skal finde den bedste måde at støtte dem på. Og det tror jeg ikke, vi gør ved at stille os op i konkurrence med dem, for det ville det formentlig blive," siger Henning Hyllested.

Pelle Dragsted ser noget anderledes på den situation.

"Det kan lyde lidt hårdt, men jeg synes personligt, at man godt kan diskutere, om Folkebevægelsen mod EU holdes kunstigt i live, fordi vælgerne ikke kan stemme på Enhedslisten. Vi har været mange, som har været frustrerede over, at Enhedslisten ikke stillede op. Vi har loyalt bakket op om den beslutning, som blev taget sidste år i forhold til parlamentsvalget i år. Men jeg glæder mig til en ny diskussion, for jeg mener Enhedslisten bør stille selvstændigt op fremover," siger Pelle Dragsted.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

Per Clausen

Spidskandidat for Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00