Rød blok skal erobre 165.000 blå vælgere

VÆLGER-VANDRING: For at vinde valget skal rød blok omvende blå vælgere i et omfang, der svarer til indbyggertallet i Odense. Det viser en ny Risbjerg-analyse.

Hvis rød blok skal vinde næste valg, så skal Thorning og kompagni erobre cirka 165.000 vælgere fra de blå partier
Hvis rød blok skal vinde næste valg, så skal Thorning og kompagni erobre cirka 165.000 vælgere fra de blå partierFoto: Toke Kristiansen/Altinget
Jørgen Skadhede

Hvis rød blok skal vinde næste valg, så skal Thorning og kompagni erobre cirka 165.000 vælgere fra de blå partier. Det svarer nogenlunde til hele indbyggertallet i Danmarks tredjestørste by Odense.

Det viser beregninger, som valgforsker professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget på baggrund af et kvalitetsvægtede gennemsnit af oktober måneds meningsmålinger.

Dermed har blå bloks statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V) et solidt forspring i meningsmålingerne. Lige nu står blå blok til at få 54,5 procent af stemmerne mod rød bloks kun 45,3 procent.

Det svarer til et forspring på cirka 330.000 vælgere, hvis stemmeprocenten bliver på 87,7 procent som ved sidste folketingsvalg i 2011.

Fakta
Om Risbjergs snit

Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.dk.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget.dk som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen skal det være med kildeangivelsen professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.dk.

Kun personsager truer blå valgsejr
Dermed skal rød blok altså erobre det halve eller cirka 165.000 vælgere fra de blå partier, før flertallet tipper.

”Hvis blå blok kan undgå ubehagelige personsager, er udsigten til en blå regering efter næste valg fortsat ret sikker,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

Hvis blå blok kan undgå ubehagelige personsager, er udsigten til en blå regering efter næste valg fortsat ret sikker.

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker

Siden sommeren har blå blok ligget stabilt på lidt over 54 procent i målingerne, og blå blok er tilmed gået lidt frem til 54,5 procent i oktober-snittet.

Selvom et genvalg til Thorning-regeringen har meget svære udsigter, så kan det ikke helt afskrives, vurderer Søren Risbjerg Thomsen.

”De historiske erfaringer siger, at der højest kan flyttes fem procentpoint til regering og støttepartier i det sidste halve år op til valget. Så i teorien er det ikke umuligt for Thorning at vinde valget. Men det bliver meget svært, hvis ikke rød blok viser en stigende tendens, inden valget udskrives,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

Tvivlerne kan være nøglen for Thorning
Rød blok behøver dog ikke nødvendigvis at omvende hele 165.000 blå vælgere for at vinde valget.

Det tal kan nedjusteres noget, hvis rød blok i stedet kan vinde en stor del af tvivlerne over på sin side.

Håbet for rød blok er, at mange af de utilfredse vælgere, som stemte på S eller SF ved sidste valg, og som i dag tilhører gruppen af tvivlere, i sidste ende stadig vil sætte deres kryds på et af de røde partier

Op til sidste valg var situationen lige omvendt. Her var Løkke og blå blok langt bagefter i målingerne. Men især Venstre fæstnede lid til, at mange af tvivlerne var utilfredse blå vælgere, der i sidste ende alligevel ville blive et sted i blå blok. Og valgresultatet i 2011 endte som bekendt med at blive langt mere tæt, end målingerne havde forudset.


Læs hele analysen på Altinget : christiansborg her (kræver abonnement).

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024