De politiske desertører

FIK DU LÆST: Aldrig tidligere har så mange toppolitikere skiftet parti eller udskiftet den politiske karriere med et civilt job kort før et valg. En udvikling, der ser ud til at fortsætte, og som risikerer at reducere tilliden til politikerne yderligere. (Analyse bragt første gang i november)

Margrethe Vestager (R), Lene Espersen (K) og Karen Hækkerup (S) er alle&nbsp;stærke og slagkraftige politikere, og deres exit kort før et valg vil sandsynligvis koste for deres partier. Sådan havde toppolitikere næppe handlet for en generation siden.<br>
Margrethe Vestager (R), Lene Espersen (K) og Karen Hækkerup (S) er alle stærke og slagkraftige politikere, og deres exit kort før et valg vil sandsynligvis koste for deres partier. Sådan havde toppolitikere næppe handlet for en generation siden.
Erik Holstein

Bare mistanken om, at en statsminister handler ud fra sin egen civile karriereplan snarere end landets interesser, er  skadelig for tilliden til det politiske system.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
Fakta
De har skiftet parti eller forladt Folketinget i denne valgperiode:
Partiskift: Jesper Petersen fra SF til S (genopstiller), Astrid Krag fra SF til S (genopstiller), Ole Sohn fra SF til S (genopstiller ikke), Ida Auken fra SF til R (genopstiller), Uffe Elbæk fra R til Alternativet.
Andre opgaver for partiet: Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør, Jeppe Kofod (S), Ulla Tørnæs (V) og Jørn Dohrmann (DF) til Europa-Parlamentet. Anden karriere: Christian Friis Bach (R) til FN, Margrethe Vestager (R) til EU, Gitte Lillelund Bech (V) til kommunikationsbranchen, Lykke Friis (V) til Københavns Universitet, Karen Hækkerup (S) til Landbrug & Fødevarer, Lene Espersen (K) til Danske Arkitektvirksomheder.  

Kilde: Altinget

Er politik et idealistisk kald, hvor man kæmper til sidste blodsdråbe for sit parti, sine vælgere og sine politiske synspunkter? Eller er et folketingsmandat blot et job som alle andre, hvor det er legitimt at skifte til et andet parti eller en helt anden karrierevej – uanset hvor ubelejligt det er for partiet?

Det spørgsmål diskuteres flittigt på Borgen, efter en perlerække af folketingspolitikere ikke længere er at finde på den plads, vælgerne satte dem ved sidste valg. Frafaldet er vel at mærke ikke kun sket blandt backbenchers, men blandt politikere med en afgørende betydning for det parti, de lod sig vælge ind for ved valget i 2011.

Tabte magtkampe
Nu har der også tidligere været politikere, der har opgivet deres tjans i Folketinget for at tage et job i det private. Men fortilfældene adskiller sig typisk fra, hvad man har set i dette efterår:

I 90'erne var det f.eks. den daværende konservative statsministerkandidat Henning Dyremose, der kvittede Folketinget for et job som administrerende direktør. Men det skete efter, at Dyremose havde tabt en magtkamp til Hans Engell (K)– og Dyremoses afgang svækkede på ingen måde partiet. Det samme var tilfældet, da Hans Engell endte på den tabende side og i år 2000 nedlagde sit mandat for at blive chefredaktør på Ekstra Bladet.

Jobsøgende statsministre
Da Anders Fogh Rasmussen (V) kort efter genvalget i 2007 besluttede sig for at gå efter et internationalt topjob, varslede det nye tider. Aldrig før i danmarkshistorien havde en siddende statsminister brugt sin stilling som afsæt til et endnu mere magtfuldt job.

Foghs langvarige jobsøgning stillede spørgsmålstegn ved, om han primært varetog danske interesser eller sine egne, da han i perioden rejste verden tyndt. Hans holdning til den omstridte Metock-dom og hans nye, slebne retorik omkring Muhammed-tegningerne tydede på, at han ikke skulle have noget klinket under sin jobsøgning.

En lignende mistanke klæbede til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i den periode, hun var uofficiel kandidat til en EU-toppost. Langt ind i Socialdemokraternes rækker var det en udbredt opfattelse, at Thornings personlige jobplaner var en medvirkende årsag til hendes ulyst ved at udfordre EU-systemet i sagen om velfærdsydelser til EU-borgere.

I begge tilfælde er det umuligt at afgøre, hvad der var de egentlige motiver, men bare mistanken om, at en statsminister handler ud fra sin egen civile karriereplan snarere end landets interesser, er skadelig for tilliden til det politiske system.

EU-værnepligt
Siden valget i 2011 har i alt 16 politikere enten skiftet parti eller forladt Folketinget før tid.

En del af skiftene er helt uproblematiske, fordi der er tale om folketingspolitikere, der i fuld forståelse med deres partier har valgt at udføre andre opgaver. Det gælder eksempelvis europaparlamentarikerne Jeppe Kofod (S), Jørn Dohrmann (DF) og Ulla Tørnæs (V), der har taget en tørn, der i flere partier ses som tvungen værnepligt.

Noget anderledes ser det ud med dem, der i løbet af valgperioden har skiftet over til et andet parti. Hele striben af afhoppede SF'ere skuffer naturligvis de vælgere, der har stemt på dem. Men der er alligevel forskel på gruppen:

Jesper Petersen forlod den højt rangerede post som politisk ordfører i SF og måtte i princippet starte forfra, da han gik over til Socialdemokraterne. S-ledelsen havde et godt øje til den talentfulde SF'er, og han blev hurtigt forfremmet til finansordfører, men set fra et kortsigtet karrieresynspunkt, var hans skift en omvej.

Ministerposten, der forsvandt
Noget anderledes ser det ud med Astrid Krag og Ida Auken, der skiftede parti, i samme øjeblik SF forlod regeringen. Det efterlod et indtryk af, at SF godt kunne bruges, så længe partiet skaffede en ministerpost.

Med mindre man mener, at regeringsdeltagelse er det eneste parameter for et partis kvaliteter, er det svært at forklare, hvorfor Astrid Krag først blev så utilfreds med SF, da ministerposten forsvandt – mens hun valgte at blive, da hun tabte kampen om formandsposten. Og svært at forstå hvorfor Ida Auken sagde ja til at blive minister for Socialistisk Folkeparti, selvom hun efter eget udsagn aldrig har set sig selv som socialist.

I den anden ende af spektret finder man den tidligere næstformand i SF Mattias Tesfaye. Da han forlod SF og næstformandsposten og startede som murer, accepterede han et stort tilbageskridt i sin politiske karriere. Derfor omtales Tesfaye med langt større respekt af sine tidligere partifæller.

Heller ikke den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk kan beskyldes for at pleje sin egen karriere, efter han sagde farvel til Radikale og dannede sit eget parti Alternativet. Man skal i hvert have et usædvanlig lyst sind for at tro, at Alternativet kan føre til noget i retning af en politisk karriere.

Frygten for ny ørkenvandring
Ser man nærmere på gruppen af politikere, der har forladt Folketinget for at arbejde i det private erhvervsliv, er der ligeledes vigtige nuancer.

Nogle af de første, der stoppede for at tage et job uden for Folketinget, er de tidligere Venstre-ministre Lykke Friis og Gitte Lillelund Bech. Begge dygtige politikere, men ikke uundværlige. De gik i god tid før valget på et tidspunkt med optur for Venstre, så skaden for partiet var begrænset.

Helt anderledes forholder det sig med de seneste måneders afhopninger:
Den radikale leder Margrethe Vestagers farvel til dansk politik til fordel for posten som EU's konkurrencekommissær er en ubestridelig svækkelse af hendes parti. Hendes efterfølger Morten Østergaard (R) har ikke en chance for at nå Vestagers høje niveau inden et valg. Det koster radikal indflydelse her og nu, og det kan meget vel koste mandater ved folketingsvalget.

Den smukke tolkning er, at det er i dansk interesse at stille med en så stærk kommissær som muligt, og at Vestager derfor satte landets interesser over sit parti. Den mindre pæne udgave er, at Vestager indså, at regeringens chancer for genvalg er ringe, og at var en ubærlig tanke for regeringens mest magtfulde minister igen at henslæbe tiden i Folketingets proviantgård – blottet for politisk indflydelse.

Officerer forlader skakbrættet
En lige så stor overraskelse var Karen Hækkerups (S) udskiftning af Justitsministeriet med et job som direktør og lobbyist for Landbrug & Fødevarer. Hækkerups politiske interesse er rets- og udlændingepolitik, og det var tilmed hendes retspolitiske linje, der havde vundet hos Socialdemokraterne.

Den slagkraftige dame var rasende populær i ministermålingerne, og i en situation, hvor værdipolitikken kan afgøre næste valg, havde Socialdemokraterne som aldrig før brug for Karen Hækkerups strammerprofil. Det var helt oplagt i partiets interesse, at Hækkerup havde ventet med at gå til efter et valg, men hun fulgte sin egen dagsorden. Nu skal Karen Hækkerup i stedet lobbye for landbrugets interesser, så hun eksempelvis får afsvækket miljøkravene fra den regering, hun lige har været medlem af.

Sidste uge bød så på endnu en afhopning, da den tidligere konservative leder Lene Espersen droppede politik for at blive direktør hos Danske Arkitektvirksomheder. Som nyudnævnt politisk ordfører var Espersen udset til at være en stærk væbner for den grønne konservative leder, Søren Pape – og ingen har retorisk pondus og tilstrækkelig politisk erfaring til at erstatte Espersen inden valget. Den tidligere K-leder forlader endda Folketinget på et ekstrem kritisk tidspunkt for partiet.

Lene Espersen forklarede jobskiftet med, at "det var et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til," og at "der ikke er meget tilbage, jeg ikke har prøvet i politik." Altså et spørgsmål om selvrealisering.

Går mens kursen er i top
Margrethe Vestager, Karen Hækkerup og Lene Espersen kom alle ind i politik som meget unge, de har alle været med i mange år – og der er ikke noget nyt i, at folk ikke er politikere hele livet.

Det nye er, at forløbet er vendt om: Tidligere kom de fleste i Folketinget i en moden alder – som kronen på værket efter en karriere i erhvervslivet eller som fagforeningsformænd. Nu er gennemsnitsalderen i Folketinget faldet så drastisk, at mange end ikke har afsluttet deres uddannelse, når de kommer ind. Til gengæld er trenden, at man forlader Folketinget igen på et tidspunkt, hvor ens kursværdi stadig er høj.

Uanset om de folkevalgte går efter et nyt job eller et nyt parti, vil mange sidde skuffede tilbage. Hvis man som vælger har stemt personligt på en politiker, eller hvis man som partimedlem har ført valgkamp for et folketingsmedlem, er det en spand iskold vand i hovedet, hvis ens politiker smutter i utide.

For brede dele af vælgerkorpset vil de mange politiske deserteringer være et bevis på, at folkevalgte i dag er parate til at prioritere deres egne karrierer over de politiske idéer, de valgt ind for at forfægte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00