Slotsholmens år fra A til Å

KLUMME: Fokus i 2014 lå mere end nogensinde på det hårdt prøvede embedsværk, men også nye karrieremønstre prægede Christiansborg og omegn. Hegelund og Mose gennemgår 29 begivenheder og personer omkring magtens centrum.

Karen Hækkerup (S) stod for årets mest overraskende karrierehop. Der er nok flere jobskift i vente, når valget er overstået, mener Hegelund og Mose. 
Karen Hækkerup (S) stod for årets mest overraskende karrierehop. Der er nok flere jobskift i vente, når valget er overstået, mener Hegelund og Mose.  Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Af Susanne Hegelund og Peter Mose
Forfattere og rådgivere

Axelsons år? Ikke just, snarere et annus horribilis for Justitsministeriets tidligere departementschef, som fra 2015 må nøjes med at skulle betjene en ”mandagsminister” i Kirkeministeriet længst nede i Slotsholmens hierarki. Nødløgne går hverken over for Folketinget eller Vorherre. Vi spår dog et comeback for hende, når støvet har lagt sig.

Budgetbissernes førstemand, David Hellemann, skiftede Finansministeriet ud med Nordea og dermed det private erhvervsliv. Frem-og-tilbage er tidens karrierevej, nu også for embedsværket.

Corydon understreger i sit valg af ny departementschef, at vertikale karrierer i centraladministrationens trygge, selvsupplerende økosystem ikke længere er motorvejen til en toppost. Hans valg, Martin Præstegaard, har som Hellemann en fortid i DR's toplag, der efterfølgende for tredje gang i træk besætter økonomidirektørstillingen i DR med en budgetbisse.

Djøf – embedsmændenes fagforening – har svært ved at få armene ned, da topfolk i Justitsministeriet bliver frifundet i den såkaldte Christiania-sag. Et godt kommunikationsråd i det nye år: En ting er at have juraen på sin side; noget andet er ”det efterladte indtryk”, når Djøf-bosserne siger ord.

Exit: SF finder efter et par turbulente år i regering ud-døren efter et tragikomisk og ringe orkestreret nattedrama i DGI-Byen.

Foredragsholder? Rasmussen Global byder sig til, hvis pengepungen er i orden.

Goldman Sachs får lov at købe sig ind i Dong. Om det politiske efterspil: Læs under ”E”.

House of Cards, amerikansk tv-serie om skånselsløs toppolitiker og hans sjak, ny sæson lige om hjørnet. Titlen kan fremover også bookes som foredrag med tandemparret Troels Lund Poulsen og Peter Arnfeldt.

Implementering, Finansministeriets – og dermed Slotsholmens – nyeste trendbegreb. Det er ikke længere nok at udtænke og formulere love og regler. Nu skal embedsmændene også sikre, at de rent faktisk kommer til at virke. Vi spår yderligere fokus på fænomenet i år.

Juni er måneden, hvor det meste af Christiansborg holder flyttecirkus og drager til Bornholm. Folkemødet er blevet fast del i den politiske kalender.

Kettel Thomsen, departementschef i Statsministeriet og dermed embedsværkets far, siger i 2014 ord om statsadministrationens ledelse. Ikke mange, ganske vist, og mest i Djøf-kredse, men alligevel. Mere af det, tak.

Likeable – Brian Mikkelsen om den ny konservative formand, Søren Pape Poulsen. Andre kalder Viborg-borgmesteren et sats.

Messerschmidts kanonvalg? Eller Jørgensens madkampagne med stegt flæsk med persillesovs som hovedret? Vælg selv fra menukortet.

Nulfejlszoner: Ulrik Vestergaard Knudsen, departementschef i Udenrigsministeriet: ”Zoner, hvor vi meget, meget nødigt vil begå fejl”.

Organisationer: Et pænere ord for ”lobbyister”. Mindst 1700 af slagsen forsøger også i 2014 at påvirke Slotsholmen. Nogle med mere snilde end andre.

Påklædning: sort tøj, når forsmåede jurister sørger over politikernes fortrædeligheder over for Justitsministeriet – et demonstrativt tøjvalg, der næppe fremmer Djøfs renommé.

Qvortrup forlader jobbet som politisk kommentator på TV2. Fremover kan han ses på DK4, første gang med finansministeren i studiet. Mon ikke både politikere og presse zapper over fra News?

Rasteplads i Bjæverskov. Her finder Lars Løkke Rasmussen takket være et par pensionister livsmodet igen på vej mod formandsopgør i Odense.

Sekretariater: Ministeriel trend med håndplukkede, politisk tænkende stabs-generalister til at sikre ministerens personlige aftryk på politikken. Ib Byrge Sørensen, mangeårig departementschef i Fødevareministeriet: ”Jeg indrømmer gerne, det er lidt af en prøve det her.”

Tal-artisterier: Start med konklusionen – og regn så baglæns. Ny trend? Nok ikke. Flere bøger satte i årets løb kritisk fokus på den omsiggribende talvridning i dansk politik.

UnderholdningsOrkestret: Danmarks pludseligt mest populære band.

Vikaren fra Helvede? Fynsk SF’er, der bidrager til underholdsværdien i Folketinget. Se også under ”E”.

Waterfront. Der blev stille om lobbybureauet, der i en psykologisk profil til sin kunde DSB tidligere har betegnet Magnus Heunicke som en politiker uden ministerpotentiale. ”Han mangler arbejdsevnen og brutaliteten”. Det havde han så, kom det frem i 2014, hvor transportministeren som en enmandshær udstikker Facebook- og twitter-ordrer til DSB på sin daglige togtur fra Næstved.

Xborg-journalisterne får endnu et fornøjeligt år på Borgen. Tre, næsten fire, partiformænd skiftes ud.

Y var Venstresocialisternes slangebøsse-bogstav før Enhedslistens tid. Snart 80-årige Preben Wilhjelm – et af venstrefløjens skarpeste hoveder – udgiver erindringsbogen ”Man kan sagtens være bagklog”. Vennerne på dagbladet Information kalder den ”nøgtern, smuk og bevægende”.

ZOO-direktør Bengt Holst tumler med nøgtern succes verdenspressen, efter at giraffen Marius har måttet lade livet. ”Det nytter ikke noget, at vi laver verden om til en Disney-verden”. Ligeså tydeligt kommunikerende typer efterspørges på Slotsholmen. Mener vi.

Ældre Sagen lægger man sig ikke gerne ud med på Slotsholmen. En førtidspensionist fra Aalborg blev i oktober organisationens medlem nummer 700.000. Size matters.

Ø-udvalget: Onsdag efter onsdag, også i 2014, stedet hvor store, stærke fagministre bæver som børn, mens ministerbilerne venter og venter på Finansministeriets forplads.

Årets mest interessante karrierehop står socialdemokraten Karen Hækkerup for. Hellere cheflobbyist i landbruget end sæde i regeringstoppen. Mon ikke 2015 bringer nye iøjnefaldende jobskift, ikke mindst når valget har fundet sine vindere og tabere?

Rådgiver- og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose er partnere i HEGELUND & MOSE, der rådgiver om strategisk kommunikation og indflydelse. De er forfattere til bøgerne ”Håndbog for Statsministre, ”Javel, hr. minister” og ”Lobbyistens Lommebog”. Se www.hegelundmose.dk

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Mose

Kommunikationsrådgiver, Hegelund & Mose
cand.geom. (Aalborg Uni. 1980), kandidatgrad i politisk journalistik og statskundskab (American Uni. 1990)

Susanne Hegelund

Partner, Hegelund & Mose, forfatter
journalist (DJH 1987)