Økonomiske sanktioner skal bremse matchfixing

SVINDEL: Kulturminister Marianne Jelved (R) truer med at tage statslige tilskud fra idrætten, hvis ikke idrætsforbundene lægger sig i selen for at bremse matchfixing. Idrættens store organisationer tager truslen i stiv arm.

Snyd og svindel og bestikkelse for at opnå særlige resultater er blevet en del af virkeligheden i dansk idræt, også inden for fodbold. Nu truer kulturministeren med økonomiske sanktioner, hvis ikke idrætsforbundene går til kamp mod svindlen. 
Snyd og svindel og bestikkelse for at opnå særlige resultater er blevet en del af virkeligheden i dansk idræt, også inden for fodbold. Nu truer kulturministeren med økonomiske sanktioner, hvis ikke idrætsforbundene går til kamp mod svindlen. Foto: Colourbox.com
Anders JerkingErik Bjørn Møller

For at bekæmpe sager med snyd, bestikkelse og aftalt spil i idrættens verden truer kulturminister Marianne Jelved (R) nu de danske idrætsorganisationer på pengepungen.

Det sker for at sikre øget selvjustits og bekæmpelse af matchfixing i idrætsorganisationerne, der fremover risikerer at blive helt eller delvist frataget deres tilskud fra staten, hvis de ikke lægger sig i selen for at bremse snyd og korruption i idrætskonkurrencer og kampe.

”Folkeligt vil det jo være vanskeligt at forsvare, at vi skulle opretholde et tilskud til nogle, der ikke overholder loven, og ikke gør nok for at få den overholdt. Det handler jo i sidste ende om idrættens integritet,” siger Marianne Jelved og fortsætter:

”Vi skal bekæmpe matchfixing på alle relevante måder. Man kan jo godt have nogle regler og en formuleret politik på området, men hvis man ikke håndhæver det i virkelighedens verden, så risikerer man altså nu at få reduceret eller frataget sit offentlige tilskud.”

Fakta
Efter at en arbejdsgruppe med repræsentanter fra relevante ministerier og myndigheder, idrætsorganisationer, spiludbydere og spillerforeninger har konkluderet, at der var behov for nye initiativer til bekæmpelse af matchfixing, har kulturministeren fremsat sit lovforslag. 
Ud over en kriminalisering af bestikkelse og snyd i sportsverdenen omfatter lovforslaget også sanktioner mod de idrætsforbund, der ikke gør nok for at bekæmpe aftalt spil. 
Lovforslaget forventes vedtaget i april.

Sidestiller matchfixing og doping
Den nye sanktionsmulighed kommer i kølvandet på flere matchfixing-skandaler i bl.a. dansk fodbold i form af et nyt lovforslag fra ministeren.

I lovforslaget – der dermed sidestiller indsatsen mod matchfixing med indsatsen mod doping – indføres det desuden som en ny betingelse for i det hele taget at modtage fx tips- og lottomidler fra staten, at idrættens organisationer indfører og ”til enhver tid håndhæver” regler om at bekæmpe manipulation af idrætskonkurrencer eller kampe.

I Danmarks Idræts Forbund (DIF) skaber truslen om økonomiske sanktioner mod medlemsforbund dog ikke den store bekymring.

"Vi har ikke haft bemærkninger til det. Det hænger sammen med, at vi allerede i 2013 har vedtaget et lovregulativ vedrørende matchfixing, som omfatter alle i DIF-idrætten. Derfor mener vi, at vi er dækket ind," siger kommunikationschefen i DIF, Steen Dahl Pedersen.

Marianne Jelved anerkender, at DIF ”gør meget og har taget initiativ til at lave regler.”

”Men så kan der jo komme en sag på et tidspunkt i ét af deres forbund, hvor forbundet så ikke hjælper med til at opklare sagen. Og så har vi pludselig en ny situation,” siger hun.

Læs hele artiklen på Altinget: kultur her (kræver abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00