Færre unge får praktikaftale

UDDANNELSE: En ny beregningsmetode har pludselig halveret antallet af unge, der mangler en praktikplads. Men samtidig tegner sig et andet og mere dystert billede. Antallet af unge, der får en praktikpladsaftale, daler nemlig markant. ”Alarmerende,” lyder det fra LO.

Selv om eleverne opholder sig på et skolepraktikcenter eller ikke har færdiggjort et grundforløb, skal de stadig bruge en lære- og elevplads for at færdiggøre deres uddannelser og opleve, hvordan det er at være ude i en rigtig virksomhed, lyder det fra erhvervsskoleeleverne, der beskylder undervisningsministeren for talmagi.
Selv om eleverne opholder sig på et skolepraktikcenter eller ikke har færdiggjort et grundforløb, skal de stadig bruge en lære- og elevplads for at færdiggøre deres uddannelser og opleve, hvordan det er at være ude i en rigtig virksomhed, lyder det fra erhvervsskoleeleverne, der beskylder undervisningsministeren for talmagi.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn MøllerCecilie Gormsen

”Det går den forkerte vej – det er noget rigtig møg."

Sådan lyder det fra LO-sekretær Ejner Holst, efter det er kommet frem, at færre unge får skaffet sig en praktikpladsaftale. 

"Nu har vi formodentlig fået os et mere robust statistikgrundlag, men i øjeblikket bevæger vi os baglæns, og det er virkelig betænkeligt,” siger LO-sekretær Ejner Holst, der peger på den store udfordring i, at Danmark i løbet af få år kommer til at mangle op mod 40.000 faglærte.

Det var ellers den positive historie, undervisningsminister Christine Antorini (S) fokuserede på, da hun forleden kunne offentliggøre nye tal, der afslørede, at antallet af unge uden praktikplads ikke er nær så stort som frygtet.

Fakta
Forleden meddelte undervisningsminister Christine Antorini (S), at hun efter aftale med DA, LO, KL og Danske Regioner vil ændre opgørelserne over de unge, der søger praktikplads. Fremover vil der i statistikken blive skelnet imellem, om eleverne har afsluttet deres grundforløb eller ej. Ved en fejl har opgørelsen tidligere inkluderet elever, som er i gang med et grundforløb. Men disse elever har fortsat mulighed for at få en praktikplads, inden de afslutter grundforløbet - ligesom de kan sige ja til et tilbud om skolepraktik. Derfor skal de ikke længere tælle med i statistikken over praktikpladssøgende - hvilket betyder, at antallet af unge uden praktikplads pludselig er blevet halveret til knap 2.800.

Kilde: Undervisningsministeriet

En ny beregningsmetode, der ikke længere tæller unge i et grundforløb med, medførte pludselig, at antallet af unge uden praktikplads blev mindsket til knap 2.800. Men en granskning af Undervisningsministeriets egne tal om de unges praktikpladssituation viser samtidig også et andet og noget mere dystert billede.

For selv om antallet af unge på jagt efter praktikplads med et fingerknips er halveret i statistikken, viser det sig samtidig, at antallet af unge, der har held til at indgå en uddannelsesaftale eller en praktikaftale, daler markant.

Mens der i januar 2014 var indgået 12.271 praktikaftaler de foregående tre måneder, var der i januar kun indgået 10.155 aftaler de foregående tre måneder. Det svarer til et fald på 17 procent.

Sminker på sandheden

På Christiansborg retter partierne på venstrefløjen det kritiske skyts mod undervisningsminister Christine Antorini, der anklages for at sminke på sandheden ved at fokusere på den ændrede beregningsmetode.

”Det virker jo mildest talt, som om at ministeren forsøger at dække over det egentlige problem – som er, at der mangler praktikpladser, og at der indgås færre aftaler. Det løser ikke problemet at gøre tallet mindre. Det eneste, der løser problemet, er, at regeringen begynder at stille krav til virksomhederne. Men problemet er, at regeringen ikke tør forpligte virksomhederne på at tage elever, selv om det jo er den eneste måde, vi kan skaffe praktikpladser på. Jeg er virkelig rasende over, at ministeren prøver at få praktikpladsmanglen til at synes mindre i stedet for at skaffe de pladser, der mangler,” siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund.

Samme melding lyder fra formanden for Folketingets børne- og undervisningsudvalg, SF's Annette Vilhelmsen.

Undervisningsministeren skal her i foråret drøfte med arbejdsmarkedets parter, hvordan man får skabt flere praktikpladser til de unge.

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse her (kræver abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00