14. december: Doris Jakobsen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Doris Jakobsen fra Siumut.

Af Simone Stegenborg-Grathwohl 

Hvorfor gik du ind i politik?

"Jeg har været interesseret i politik, lige siden jeg var meget ung i Grønland. Vi har haft store problemer med selvmord på Grønland, specielt i min by Ilulissat. Derfor meldte jeg mig ind i ungdomspolitiske organisationer, hvor jeg var meget aktiv. Jeg var blandt andet med til at etablere samtalemuligheder for de unge. Min familie var også meget interesseret i politik, specielt min bedstefar. Han inspirerede mig meget og hjalp med til at få min interesse for politik til at vokse. Jeg ville specielt gerne gøre noget for børn og unges vilkår i Grønland. Jeg startede med at blive valgt første gang i 2002 til Landstinget. Herefter blev jeg minister og anden viceborgmester på Grønland. I 2009 var jeg stedfortræder i Folketinget. Efter det satte jeg mig 100 procent for at blive valgt ind, hvilket jeg også blev."

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Fakta
Doris Jakobsen er 33 år, og hun blev første gang valgt til Folketinget ved valget 2011. Hun er næstformand for Grønlandsudvalget og desuden medlem af Retsudvalget, Forsvarsudvalget og Det Udenrigspolitiske Nævn. Doris Jakobsen har blandt andet været miljøarbejder i Nuuk og har været landsformand for Siumut Ungdom i årene 1999-2005.
Foto:

"Det må være en fremtidig selvstændighed for Grønland. Danmark har stadig ansvar for flere områder i Grønland. Som grønlandsk politiker ønsker jeg at forbedre forholdene på Grønland. For eksempel har vi sikret, at Danmark skal betale for, at vores grønlandske præster er her i Danmark. Ligesom vi i Grønland også betaler for de danske præster, der opholder sig der. Der er også et enormt behov for at forbedre vilkårene inden for retsvæsenet i Grønland. Herunder særligt kommunefogedernes vilkår i Grønland, som fungerer ligesom politibetjente. De får en elendig løn, og de skal for eksempel bruge deres eget hjem som fængsler. Det bør ikke accepteres."

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Vi har haft store problemer med selvmord på Grønland, specielt i min by Ilulissat. Derfor meldte jeg mig ind i ungdomspolitiske organisationer, hvor jeg var meget aktiv. Jeg var blandt andet med til at etablere samtalemuligheder for de unge.

Doris Jakobsen
MF (SIU)
Foto:

"Helle Thorning Schmidt er et rigtigt godt forbillede for mig som kvinde. Jeg er meget tilfreds med, at de kvindelige politikere kommer frem nu og tager ansvar. Mange kvinder arbejder på en anden måde og har mere overblik. Så derfor er udviklingen også interessant."

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

"Jeg er jo rimelig ny. Jeg synes dog, at Johanne Schmidt-Nielsen ser ud til at have en god fremtid. Jeg respekterer alle oppositionspartierne, nok særligt Venstre."

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

"Jeg nyder at være sammen med familie og venner. Jeg går også til svømning og i kurbad og dyrker fitness. Mit helbred er noget, jeg vægter meget højt. Det er vigtigt at være sund og rask for at kunne tænke klart. Derudover læser jeg også en del bøger."

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

"Lige nu er jeg ved at læse "The Power" fra "The Secret"-serien. Den, synes jeg, er rigtig god. Jeg vil gerne læse nogle positive bøger. Det smitter nemlig af, og så får jeg også en meget mere positiv tankegang. Der er altid så mange kritiske ting som politiker. Derfor har man brug for at læse nogle inspirerende bøger."

Er du stadig politiker om 5 år?

"Ja, jeg er stadig meget ung. Jeg er populær i Grønland, så jeg regner med at kunne fortsætte lang tid endnu. Den dag, jeg ikke længere er politiker, vil jeg gerne prøve at være forfatter. Herudover interesserer jeg mig meget for det internationale arbejde. Dog vil jeg fortsætte med at arbejde som politiker og for mit land, så lang tid jeg kan."

Hvad fortryder du fra 2011?

"Jeg fortryder vist ikke noget. 2011 har været et godt år for mig både inden for det politiske område og det private. Jeg synes, at jeg har fået truffet de rigtige beslutninger i løbet af året. "

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Doris J. Jensen

Medlem af Inatsisartut, Siumut, universitetsstuderende, kultur- og samfundshistorie, Grønlands Universitet
student (Aasiaat 1998)









0:000:00