Regioner opgiver krav om hårdere prioritering

FORHANDLINGER: Danske Regioner opgiver ved dette års økonomiforhandlinger at få aftalt nye og mere effektive prioriteringsredskaber til at sænke medicinudgifterne.

Bent Hansen (S) forklarer, at regionerne har en række tiltag, som man regionalt selv kan sætte i gang for at bremse medicinudgifterne. 
Bent Hansen (S) forklarer, at regionerne har en række tiltag, som man regionalt selv kan sætte i gang for at bremse medicinudgifterne. Foto: Erik Refner/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

”Det er ikke realistisk at gå ind og få en stor prioriteringsmodel på bordet i nogle tidspressede økonomiforhandlinger.”

Sådan lød vurderingen fra Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), da han mandag bogstaveligt talt stod i døren til det første officielle forhandlingsmøde om regionernes økonomi i 2016.

LÆS: Hjort i tidspres: Opdeler forhandlinger

Dermed er der ikke meget, som tyder på, at dette års økonomiaftale vil være aftalen, som sætter gang i en hårdere prioritering af medicin i det danske sundhedsvæsen. De kraftigt stigende udgifter til sygehusmedicin satte sit præg på forårets valgkamp.

Men i både rød og blå blok afviste man eksempelvis forslagene om, at man i Danmark i større omfang skal sige nej til medicin – på grund af prisen.

Vi har andre metoder
Bent Hansen slog dog samtidig fast, at regionerne vil forsøge at presse udgifterne til medicin ned på andre måder.

”En mulighed er, at vi tester ny medicin i protokollerede forsøg, inden vi tager den i brug i større omfang. Her skal man så teste, om det nye præparat virker så godt, som producenten lover,” siger Bent Hansen. Han forsikrer, at regionerne også har en række andre redskaber i støbeskeen.

”Vi har flere initiativer, vi kan tage fat på, uden at det hele går op i en principiel diskussion om for eller imod prioritering,” siger Bent Hansen.

Ved døren til forhandlingslokalet afviste han samtidig, at regionerne overdramatiserer de mulige besparelser og budgetproblemerne som følge af stigende udgifter til især sygehusmedicin.

I stedet kom han med en stikpille til centraladministrationens embedsmænd, da han pegede på, at skønnet for medicinudgifterne for 2015 var for lavt ved sidste års forhandlinger. 

Claus Hjort: Jeg starter nok lavt
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) var ved økonomiforhandlingernes start helt på det rene med, at regionerne og regeringen ikke er enige om, hvor mange penge der er nødvendige til sundhedsvæsnet i 2016.

Men hvor mange penge, der vitterligt skal sikre, at regionerne har råd til medicin og de andre områder, skal nås igennem forhandling, sagde finansministeren.

”Jeg starter formentlig med en meget lav vurdering af behovet for midler til næste år. Og regionerne starter givetvis med en meget høj vurdering. Men under forhandlingerne må vi så nå frem til, hvad det egentlige behov er,” sagde Claus Hjort Frederiksen, der fastholdt, at regeringen vil holde Venstres-valgløfter.

Forhandlingerne ventes at være afsluttet i løbet af en uge.  

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00