Blå partier vil sløjfe billig-boliglov

BILLIGE BOLIGER: Venstre vil sløjfe SR-regeringens billig-boliglov, som giver kommuner ret til at indlægge 25 procent almene boliger i nye lokalplaner. Liberal Alliance presser på for en hurtig tilbagerulning.

Venstres nye boligordfører, Britt Bager, mener, at det er et angreb på den private ejendomsret, når kommunerne kan planlægge med op til 25 procent almene boliger i nye byområder. Derfor vil Venstre ændre loven.
Venstres nye boligordfører, Britt Bager, mener, at det er et angreb på den private ejendomsret, når kommunerne kan planlægge med op til 25 procent almene boliger i nye byområder. Derfor vil Venstre ændre loven.Foto: Folketinget
Mads BangKasper Kaasgaard

Både Liberal Alliance og Venstre er klar til at rulle SR-regeringens billig-boliglov tilbage.

Sidste år vedtog SR-regeringen sammen med SF og Enhedslisten en ændring af planloven, der giver kommunerne ret til at kræve op til 25 procent almene boliger i nye boligområder. Loven er blevet hyldet af Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), som et redskab til at få bygget flere billige boliger i den dyre hovedstad. Men loven har også mødt skarp kritik fra grundejere, pensionsselskaber og ejendomsudviklingsselskaber.

Nu lægger regeringspartiet Venstre an til et opgør med den omdiskuterede lov. Britt Bager, Venstres nye boligordfører, skriver i en kommentar til Altinget, at partiet er i gang med at afklare, hvordan loven kan rulles tilbage.

Britt Bager mener, at kommunernes mulighed for at lokalplanlægge almene boliger i nye byområder rammer helt forkert.

Fakta
Billige boliger

SR-regeringen vedtog i forbindelse med finansloven for i år en ændring af planloven, som giver kommunerne ret til at lokalplanlægge med op til 25 procent almene boliger i nye byområder eller områder, hvor der laves nye lokalplaner.

Loven havde til hensigt at skaffe flere billige boliger i dyre nye byområder, og dermed skabe en blandet beboersammensætning.

"Det er et angreb på den private ejendomsret, og det bliver aldrig god liberal politik," siger Britt Bager og fortsætter:

"Derfor kan Venstre forsat ikke bakke op om det lovforslag, som den tidligere gennemførte med hjælp fra SF og EL, og vi vil i nærmeste fremtid se på mulighederne for at rulle loven tilbage."

Det er et angreb på den private ejendomsret, og det bliver aldrig god liberal politik. 

Britt Bager (V), Boligordfører

Liberal Alliance vil rykke hurtigt
Hos Liberal Alliance tøver Joachim B. Olsen ikke et sekund, adspurgt om partiet vil omgøre SR-loven: Han vil have rullet loven tilbage så hurtigt som muligt.

”Det er ekspropriation. Men vi er først og fremmest imod, fordi det ikke er en god måde at bygge billige boliger,” siger Joachim B. Olsen.

Liberal Alliance vil helst ikke vente på, at regeringen laver sine bebudede større ændringer af planloven.

”Vi vil meget gerne have det her rullet tilbage som det første. Der er nogen, der er blevet ramt af det her, som står til at miste mange penge,” siger Joachim B. Olsen og henviser til, at private grundejere nu kan pålægges at reservere plads til almene boliger.

DF i nøglerolle
Da loven sidste år blev vedtaget, stemte DF imod, og partiet var også en del af det mindretal i Boligudvalget, som opponerede mod lovændringen.

Partiet var dog ikke udelukkende negativt indstillet i forbindelse med lovarbejdet. Derfor er det usikkert, om Dansk Folkeparti vil være med til at ændre loven.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Folkepartis nye boligordfører, Merete Dea Larsen, inden deadline.

 Læs hele artiklen på Altinget: by og bolig (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

0:000:00