Lav kronekurs udhuler dansk udviklingsbistand

BISTAND: En rekordhøj dollarkurs gør dansk udviklingsbistand mindre værd. Både danske og internationale organisationer melder om millionbesparelser. Udviklingen kommer oven i høje asyludgifter og bistandsbesparelser.

Foto: Colourbox
Kasper FrandsenKasper Kaasgaard

Dansk udviklingsbistand kører kortere på literen.

Det er er den simple konsekvens af, at euroen og dermed den danske krone har det laveste niveau over for dollaren i mange år. Alene på et år har den danske krone tabt knap 15 procent i værdi over for dollaren.

Og da mange modtagerlande og internationale organisationer bruger dollars, får det klare konsekvenser for dansk udviklingsbistand, påpeger Henrik Hansen, der er professor ved Københavns Universitet og ekspert i udviklingsøkonomi.

Kursfaldet betyder, at internationale organisationer som FN kan aflønne færre og købe mindre eksempelvis mad og medicin til nødhjælp for de penge, som Danmark sender af sted. Og de modtagerlande, der bruger dollars, kan bygge færre skoler for pengene.

Det hele ramler sammen. Ud over en lav kronekurs er der også flygtningestrømmen og de kommende besparelser på udviklingsbistanden, som alle sammen på sin vis rammer i udviklingsbistanden.

Henrik Hansen
Professor, Københavns Universitet

Det hele ramler
I FN's Fødevareprogram (WFP) alene har det danske kernebidrag mistet 10 procent i værdi på grund af kursfaldet, svarende til et fald på 21 millioner kroner ud fra et kernebidrag på 210 millioner kroner, melder organisationen.

Danmark sender i alt 1,8 milliarder kroner af dansk bistand gennem FN, der hovedsageligt opererer med dollars.

Og den udvikling gør ifølge Henrik Hansen, at dansk udviklingsbistand står over for at blive ramt tredoblet.

”Det hele ramler sammen. Ud over en lav kronekurs er der også flygtningestrømmen og de kommende besparelser på udviklingsbistanden, som alle sammen på sin vis rammer i udviklingsbistanden,” lyder det.

Sidste år måtte den tidligere regering finde 2,5 milliarder kroner til asylansøgere, som udviklingsbistanden betaler for det første år, de er i Danmark. Og flygtningestrømmen op gennem Europa har aldrig været større end nu.

Og så har Venstre-regeringen annonceret, at den vil skære bistanden ned fra 0,87 procent til 0,7 procent, svarende til en et fald på 20 procent.

Giver besparelser
Og kursfaldet er i det hele taget noget, der kan mærkes i de danske udviklings- og nødhjælpsorganisationer. Her melder både Caritas, Red Barnet og Folkekirkens Nødhjælp, at den svækkede krone har fået dem til at revurdere deres budgetter og spare på projekter.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen mener også, at dansk udviklingsbistand er under stærkt pres fra mange sider.

”Det interessante er, hvad de 0,7 procent i udviklingsbistand ender med at gå til. Hvis der går meget til asyl og det humanitære område, samtidig med at kronekursen er lav, bliver der meget lidt tilbage til de fattigste,” lyder det.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), da han var i Ukraine.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00