Corydon: Selvransagelse overlader vi til resten af rød blok

KONGRES: Tidligere finansminister Bjarne Corydon mener ikke, at Socialdemokraterne har noget at bebrejde sig selv oven på valgnederlaget. Partiet skal i stedet fokusere på at udstille Dansk Folkepartis velfærdspolitiske dobbeltspil.

Bjarne Corydon er i dag næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe og skal sammen med gruppeformand Henrik Sass-Larsen lede det indre arbejde på Christiansborg frem mod næste valg.
Bjarne Corydon er i dag næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe og skal sammen med gruppeformand Henrik Sass-Larsen lede det indre arbejde på Christiansborg frem mod næste valg.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Kim RosenkildeSøren Elkrog FriisKasper Kaasgaard

AALBORG: Vi tabte magten, men vandt valget. Nogenlunde sådan kan man sammenfatte den socialdemokratiske tops officielle analyse af sommerens folketingsvalg.

I hvert fald som den blev udlagt fra talerstolen på den socialdemokratiske kongres i Aalborg i weekenden.

Her hæftede partiformand Mette Frederiksen sig i sin tale udelukkende ved, at Socialdemokraterne fik det bedste valg i 15 år og nu er tilbage som Danmarks største parti. Og hun bakkes op af tidligere finansminister Bjarne Corydon.

”Vi tabte regeringsmagten. Men det var først og fremmest på baggrund af valgresultatet for nogle af de andre partier i vores blok. De valgte et markant andet budskab og en markant anden kurs end den, vi anbefalede,” siger Bjarne Corydon til Altinget.

Det er jo ren populisme og et regulært dobbeltspil, der finder sted.

Bjarne Corydon (S)
Tidligere finansminister og næstformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe
Allerede nu varmer Socialdemokraterne op til næste valg.
Allerede nu varmer Socialdemokraterne op til næste valg. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Velfærdsstatens vogtere
Under valgkampen så man De Radikale sejle længere og længere væk fra Socialdemokraterne på spørgsmål om udlændinge, boligskat og topskat.

Til venstre for Socialdemokraterne markerede SF sig ved at være rød blok utro og indgå en dagpengealliance med Dansk Folkeparti. Og mens både Radikale og SF måtte se sig selv gå tilbage, så gik Socialdemokraterne frem.

Tidligere partiformand Helle Thorning-Schmidt havde sin roligeste kongres i mange år. 
Tidligere partiformand Helle Thorning-Schmidt havde sin roligeste kongres i mange år.  Foto: Henning Bagger/Scanpix

”Så selvransagelsen skal man kigge efter andre steder,” siger Bjarne Corydon.

Kursen skal holdes
Særligt blandt flere af de socialdemokratiske borgmestre var der under SR-regeringen en udbredt opfattelse af, at partitoppen lagde for stor vægt på økonomiske reformer, mens der blev brugt for lidt krudt på at løse konkrete sociale problemer.

”Man lavede en række reformer ikke mindst på beskæftigelsesområdet, som jo handlede om at øge arbejdsudbuddet. Men fordi der ikke var nogle job at få i vores område, var man med til at skubbe nogle udsatte grupper længere ned ad en social glidebane,” som en socialdemokratisk borgmester udtrykker det over for Altinget.

Selv om Mette Frederiksens første beretning som formand pegede fremad, mente flere delegerede at høre en afstandtagen til den økonomiske politiks forrang.

Bjarne Corydon mener dog ikke, at Mette Frederiksens forstærkede fokus på velfærdsstaten skulle signalere en ny kurs, som afviger fra hans og den tidligere regerings linje.

Præmissen om, at de økonomiske reformer er gennemført på bekostning af velfærden, kalder han derimod for ”det rene vrøvl”.

”Det er to sider af samme sag. Har man ikke styr på økonomien, så har man ikke råd til et stærkt fællesskab. Der er der ikke noget nyt i. Sådan var det også, da vi havde regeringsansvaret. Der viste vi bare i praksis, hvad man kunne gøre,” siger Bjarne Corydon.

DF's dobbeltspil
Hvad der til gengæld ligger Bjarne Corydon på sinde er et frontalt opgør med Dansk Folkeparti, som udfordrer Socialdemokraterne og den øvrige venstrefløj på velfærdspolitikken.

Konkurrencen blev trukket skarpere op i weekenden, da Kristian Thuelsen Dahl til Dansk Folkepartis årsmøde i Herning stillede sig som garant for den kommunale velfærd – og blandt andet gentog løftet om en ny ældremilliard.

Det er meldinger, der mødes med hovedrysten i den socialdemokratiske lejr. Her opfattes Kristian Thulesen Dahl som en hykler, så længe Dansk Folkeparti holder hånden under Lars Løkke Rasmussen.

”Det er jo ren populisme og et regulært dobbeltspil, der finder sted. Derfor har vi en almindelig pligt til, selvfølgelig høfligt og sagligt, men alligevel konsekvent at få sat fingeren på, hvad der foregår,” siger Bjarne Corydon.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00