Politikere: Patienter skal hjælpes til at vælge døden

ETIK: Både røde og blå politikere ønsker, at lægerne oftere taler med patienter om fordele og ulemper ved at fravælge udsigtsløse behandlinger. S og SF angriber dog regeringen for at modarbejde processen.

En samtale om at stoppe en udsigtsløs behandling er ikke aktiv dødshjælp, understreger formanden for Det Etiske Råd, Jakob Birgler. Rådet anbefaler ikke aktiv dødshjælp.
En samtale om at stoppe en udsigtsløs behandling er ikke aktiv dødshjælp, understreger formanden for Det Etiske Råd, Jakob Birgler. Rådet anbefaler ikke aktiv dødshjælp.Foto: Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Læger skal i højere grad turde tale med patienter om at stoppe eller helt droppe livsforlængende behandlinger, hvis det er udsigtsløst eller forbundet med store bivirkninger.

Så langt er politikerne enige. Det er klart, efter Det Etiske Råds formand, Jakob Birkler, i en kronik i Berlingske advarer om en stigende tendens til, at læger sætter gang i udsigtsløse behandlinger, fordi de ikke tør tale med patienterne om at stoppe behandlingen. Ifølge ham betyder det blandt andet, at man blot forlænger selve dødsprocessen, uden man tænker på patientens ønsker og livskvalitet.

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, er enig med Jakob Birkler i, at en af løsningerne er, at lægerne får bedre muligheder for at gå i dialog med alvorligt syge patienter om fordele og ulemper ved livsforlængende behandlinger.

”Regeringens plan er jo at indføre behandlingsansvarlige læger, indledningsvist for kræftpatienter. Med en behandlingsansvarlig læge vil lægen, patienten og de pårørende få et mere tillidsfuldt forhold. Det vil gøre det lettere at tale om valg og fravalg af behandlinger,” siger Jane Heitmann.

SF: Prioritér prioriteringsdebatten
SF’s sundhedsordfører, Jonas Dahl, er enig med Jane Heitmann i, at lægerne skal have bedre muligheder for at tale med patienterne om det svære emne.

Men han mener også, at diskussionen hænger tæt sammen med den igangværende prioriteringsdebat. Politikerne skal øge sundhedsvæsenets muligheder for at fravælge dyr medicin og behandlinger, der har en høj pris, mange bivirkninger og lav effekt, mener han.  

”Sundhedsvæsenet skal jo tage ny effektiv medicin og behandlinger i brug. Men hvis man bruger løs af dyre produkter og behandlinger, der har en meget lille livsforlængende effekt, så går det jo ud over andre patienter, fordi man så må spare på andre sundhedsområder,” siger Jonas Dahl.

S: Skidt at regeringen sparer
Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, ønsker ligesom sine ordførerkolleger og Jakob Birkler, at der i sundhedsvæsenet bliver skabt en kultur, hvor lægerne i højere grad tør tale med patienterne om at stoppe igangværende eller fravælge en ny behandling, hvis den fagligt set er udsigtsløs.

Men han mener dog, at Jane Heitmann på en meget billig baggrund omfavner holdningen til, at sundhedsvæsenet skal være bedre til at tage de svære samtaler.

Regeringen har nemlig i sit finanslovforslag for 2016 lagt op til at skære 87 millioner af en flerårig bevilling på i alt 295 millioner til en plan, der skal gøre lægerne bedre i stand til at inddrage patienter mere i deres behandling. Blandt andet omkring valg af behandlinger.

”Det er meget uheldigt, fordi det bremser den diskursændring, som skal sikre, at patienterne i højre grad inddrages i beslutningerne om deres egen behandling,” siger Flemming Møller Mortensen, der støttes af SF’s sundhedsordfører i den kritik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Jane Heitmann

Formand, Krifa, Sclerosehospitalerne og Vælg Klogt, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)









0:000:00