Nye adgangskrav skræmmer voksne elever væk

BEKYMRING: Langt færre voksne elever end forventet er begyndt på en erhvervsuddannelse efter indførelsen af nye adgangskrav. ”Mange er blevet forskrækkede over karakterkrav,” siger DA-chefkonsulent.

Antallet af voksne elever på erhvervsskolerne daler voldsomt, og det skaber bekymring.
Antallet af voksne elever på erhvervsskolerne daler voldsomt, og det skaber bekymring.Foto: Colourbox
Erik Bjørn MøllerKasper Kaasgaard

Nye karakterkrav på 2 i dansk og matematik eller udsigten til en optagelsesprøve har tilsyneladende skræmt flere tusinde voksne danskere over 25 år fra at søge ind på en erhvervsuddannelse.

Landets erhvervsskoler har kun fået halvt så mange voksne elever over 25 år som forventet, efter at de efter sommerferien har lanceret det nye tiltag, erhvervsuddannelse for voksne (euv), som et led i reformen af erhvervsuddannelserne.

Knap 3.000 voksne elever er startet på en erhvervsuddannelse efter sommerferien, og det er kun cirka det halve af, hvad skolerne havde forventet.

Forskrækkelse over adgangskrav og test
”Der er ingen tvivl om, at mange voksne er blevet forskrækkede over, at de skal leve op til de her nye adgangskrav. De, der ikke kunne leve op til kravene, har haft mulighed for at gå til en optagelsesprøve, men en del er nok også blevet forskrækkede ved tanken om pludselig at blive indkaldt til en skriftlig prøve og testet i sine færdigheder i dansk og matematik,” siger Simon Neergaard-Holm, der er chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Der er ingen tvivl om, at vi skal have vendt bøtten, for vi skal også bruge voksne over 25 år i fremtidens erhvervsuddannelser.

Simon Neergaard-Holm
Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening

Ifølge direktør i Danske Erhvervsskoler, Lars Kunov, er intentionen med voksensporet på erhvervsuddannelserne at skabe en attraktiv og målrettet uddannelsesvej for de voksne.

”Men meget få voksne kan tilsyneladende leve op til de nye krav, så der er behov for at analysere nærmere og indgå i dialog mellem skolerne og arbejdsmarkedets parter for at komme med forslag til, hvordan vi tiltrækker de voksne til erhvervsuddannelserne. Alle er jo enige om, at der er brug for dem, når vi skal have flere faglærte,” siger Lars Kunov.

Erhvervsskoler vil tilbyde opkvalificering
Omkring 550.000 voksne mellem 25 og 64 år har grundskolen som højeste uddannelse, så der er potentiale for en opkvalificering af den danske arbejdsstyrke, understreger direktør Lars Kunov fra Danske Erhvervsskoler.

”Hvis vi ikke skal få mangel på faglærte i løbet af få år, er der behov for, at erhvervsskolerne får mulighed for at gøre de voksne klar til en erhvervsuddannelse," siger Lars Kunov og fortsætter:

"Vi må kunne tilbyde dem særlige målrettede opkvalificeringsforløb, da vi heller ikke fremover bare kan regne med, at de kan gå direkte ind på en erhvervsuddannelse med eller uden merit, når de har været uden for uddannelsessystemet i flere år.” 

I dag er det VUC, der har hovedansvaret for at gøre de voksne klar til at påbegynde en erhvervsuddannelse.

Læs hele historien på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00