Eksperter tror ikke på effektiv medicin-aftale med industrien

MEDICIN: Politikerne skal ikke forvente at kunne hente store besparelser hjem på en ny frivillig rabataftale med medicinalindustrien, mener sundhedsøkonomer.

Den nuværende rabataftale med medicinalindustrien gav en prisreduktion på fem procent. 
Den nuværende rabataftale med medicinalindustrien gav en prisreduktion på fem procent. Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg ToftKasper Kaasgaard

Vi skal ikke sige nej til effektiv medicin på grund af prisen, men vi skal blandt andet forhandle os til lavere priser hos medicinalindustrien. Sådan har det lydt både før og efter valget fra både rød og blå blok i diskussionen om udgifterne til sygehusmedicin.

Nu er der under én måned til, at det første forhandlingsmøde skal finde sted mellem Lægemiddelindustriforeningen (Lif) på den ene side og regeringen og regionerne på den anden.

Eksperter på området er dog skeptiske i forhold til, om det vil lykkes sundhedsminister Sophie Løhde (V) at få en aftale i hus, der ligger meget over den forgående prisaftale, der gav en prisreduktion på fem procent.

”Hvis man ser på de seneste aftaler, så har det udløst besparelser på omkring fem procent, hvilket er nogle hundrede millioner kroner. De er jo værd at tage med, men jeg har lidt svært ved at se, hvad der skulle sikre, at regeringen denne gang får en aftale, der giver en markant højere besparelse denne gang,” siger Kora-professor Jakob Kjellberg.

Jeg har lidt svært ved at se, hvad der skulle sikre, at regeringen denne gang får en aftale, der giver en markant højere besparelse denne gang.

Jakob Kjellberg
Sundhedsprofessor, KORA

Svært at nå norsk niveau frivilligt
Heller ikke hans kollega Christian Kronborg fra SDU ser for sig, at en ny aftale kan være med til at bekæmpe de stigende udgifter til sygehusmedicin markant. Han peger på, at man ofte nævner Norge som et land, der indkøber sygehusmedicin til en lavere pris.

”Hvis resultaterne i Norge er målestokken, så tror jeg, det bliver svært. I Danmark opererer man jo modsat i Norge med en frivillig aftale,” siger Christian Kronborg om de kommende forhandlinger, hvor Lif forhandler på vegne af foreningens medlemmer, der både tæller danske og udenlandske virksomheder.

Jakob Kjellberg vurderer dog, at der er momentum, ikke kun hos lægerne, men også bredt politisk, til at begynde at inddrage prisen eller på andre måder mere aggressivt at presse industrien, når det offentlige indkøber sygehusmedicin.

Mulig åbning
I programmet Bag Borgen på DR2 om prioritering i sundhedsvæsnet sagde Sophie Løhde forleden, at hun ikke vil være med til at sætte pris på et menneskeliv. Udtalelsen kom i programmet, hvor der blev henvist til andre landes tiltag med at inddrage prisen, når et lægemiddel vurderes.

”Men jeg vil gerne prioritere og se på andre landes erfaringer,” sagde Sophie Løhde uden at udpege lande, som hun synes havde gjort gode eller dårlige erfaringer.

Jakob Kjellberg peger på, at ministeren i programmet dermed ikke har frasagt sig muligheden for senere at inddrage prisen, når man skal vurdere, om sygehusmedicin skal indkøbes til det offentlige. Han vurderer, at der godt kan findes en model, hvor man skeler til prisen, uden at man kan sige, at der er sat pris på et menneskeliv.  

Det var ikke muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde. Hos Lægemiddelindustriforeningen havde man tirsdag heller ikke lyst til at udtale sig om de forestående forhandlinger. 

Læs hele historien på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00