Organisationer: Asylstramning kan sende flere børn på flugt

FLYGTNINGE: Regeringens bebudede begrænsning af retten til familiesammenføring kan føre til, at flere børn tages med på en livsfarlig flugt til Europa, advarer organisationer. Forslaget er ifølge jurister på kollisionskurs med menneskeretten.

Det kan få utilsigtede konsekvenser, hvis regeringen får opbakning i Folketinget til sit forslag om at stramme reglerne for familiesammenføring.

Det er i hvert fald bekymringen hos Børnerådets formand, Per Larsen.

”Vi ser i dag forældre, som er kommet herop, men har efterladt børnene bag sig, fordi de ikke vil løbe risikoen ved at tage dem med. Nu kan man være ved at tvinge dem til at også at tage børnene med på den meget farefulde færd,” siger Per Larsen.

Regeringen lægger op til, at flygtninge med en såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus fremover skal vente tre år, før de kan opnå familiesammenføring med børn, ægtefæller eller forældre, som sidder tilbage i flygtningelejre uden for Europa.

Det kan gøre ventetiden så lang, at det kan få nogle af de tilbageladte til selv at prøve at fortsætte flugten til Europa, frygter Per Larsen.

Han mener derfor, at politikerne på Christiansborg skal ”tænke sig rigtig grundigt om”, inden de beslutter sig for at udskyde retten til familiesammenføring yderligere.

Rammer kvinder og børn
Det samme gør Andreas Kamm, der er formand for Dansk Flygtningehjælp. Han deler Børnerådets bekymring for, at den bebudede asylstramning kan føre til, at flere børn tages med ud på de farlige flugtruter til Europa.

”Set i et menneskeligt perspektiv kan man frygte, at det i et vist omfang vil få den effekt. Og jeg mener, at man er nødt til at gøre sig den overvejelse, uanset at vi ikke kan vide præcist, hvad der kommer til at ske,” siger Andreas Kamm.

Han peger på, at den overordnede tendens for ikke mindst de syriske flygtninge har været, at mændene rejser alene afsted til Europa i håb om at kunne opnå familiesammenføring, så kvinder og børn efterfølgende kan rejse sikkert herop.

Det bekræftes af tal fra Udlændingestyrelsen, som Altinget har fået aktindsigt i.

Her fremgår det, at kvinder og børn udgør hele 98,3 procent af dem, der fra januar til september i år har ansøgt om familiesammenføring med en syrisk flygtning i Danmark.

I alt har 5.888 anmodet om familiesammenføring i perioden, og heraf er knap 55 procent under 12 år gamle. Kun 98 af ansøgerne er mænd over 18 år.

Artiklen fortsætter under grafen.

Kollisionskurs med konventionerne

Hos Danmarks menneskerettelige vagthund, Institut for Menneskerettigheder, har man også bidt mærke i forslaget om at øge ventetiden på familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus.

Herfra lyder vurderingen, at forslaget bringer Danmark på kollisionskurs med menneskerettighedskonventionens artikel 8 om retten til familieliv.

”Vores begrundelse for at anse treårsreglen for at være i strid med menneskerettighederne er, at vi ikke kan se et menneskeretligt godt argument for, at man lægger sagen død i et par år. Det gælder for alle,” siger Jonas Christoffersen og fortsætter:

”Vi tror navnlig, at det vil blive anset for uacceptabelt, når der er børn involveret. Og jo yngre børn, jo værre,” siger Jonas Christoffersen.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tirsdag.

Læs hele historien på Altinget: justits (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Danskerne vil holde syrienskrigere ude Danskerne vil holde syrienskrigere ude Næste artikel Europa-Nævnet frikender DF-kampagne Europa-Nævnet frikender DF-kampagne