Her er politikernes bedste bøger og tv-serier

JUL: Folketingspolitikerne har i Altingets julekalender givet deres bud på årets bedste bog og tv-serie. Her kan du se, hvad de anbefaler og måske hente inspiration til de sidste julegaver. 

Hver dag i december har Altinget bragt et julekalender-interview med en folketingspolitiker. Vi har blandt andet spurgt dem om, hvilken bog der er den bedste, de har læst i år, samt hvad deres yndlings tv-serie er.

Klik på navnet for at læse hele interviewet. 

Kenneth Kristensen Berth Kenneth Kristensen Berth
Bedste bog: Integration or disintegration af Ray Honeyford
"En bog af Ray Honeyford, som var skoleinspektør ved en engelsk skole. Han skrev en bog, der hedder Integration or disintegration i slutningen af 1980'erne.

Den bog var en forudsigelse af alle de problemer, som vi står over for i dag. Han tog udgangspunkt i sin egen hverdag som inspektør ved en skole i England og beskrev nogle af de udfordringer, han så allerede dengang ved en multikulturel skole og bredte dem ud derfra til en lang række dele af samfundslivet."

Bedste tv-serie: Sjit Happens
"Hvis det skal være en aktuel, kan jeg rigtig godt lide Sjit Happens. Den er skæg og charmerende på en eller anden måde."

Pernille Schnoor Pernille Schnoor
Bedste bog: Analfabeten der kunne regne af Jonas Jonassen. 
"Jeg har for en gangs skyld haft tid til at læse i sommerferien. Den bedste er Analfabeten der kunne regne af Jonas Jonassen, der handler om en afrikansk pige fra slummen, som ikke kan læse, men hun klarer sig ved at være god til at regne."

Tv-serie: Frikendt
"Jeg kan godt lide den norske Frikendt. Den er meget stille og rolig, og er filmet et utroligt smukt sted i Norge. Og så vil jeg nævne Borgen. Jeg har undervist og brugt Borgen med mine elever. Den er rigtig god, og man lærer også noget om politik."

Josephine Fock Josephine Fock
Bedste bog: Stillidsen af Donna Tartt. 
"Det er Stillidsen af Donna Tartt. Den handler om en dreng, der er på Metropolitan Museum of Art i New York, mens museet bliver bombet. Den er fantastisk og rigtig velskrevet, og man bliver fastholdt i drengens historie gennem hele bogen."

Tv-serie: Game of Thrones og Broen
"Lige nu ser jeg Game of Thrones. De første sæsoner irriterede mig faktisk voldsomt, men den er spændende, og jeg kan godt lide, at de kvindelige karakterer udvikler sig så meget undervejs i serien. Ellers er jeg glad for Broen. Den har et stærkt plot, og så er jeg helt vild med Saga Norén – hun er en virkelig stærk karakter."

Eva Flyvholm Eva Flyvholm

Bedste bog: The Places In Between af Rory Stewart
"Det er The Places in Between af Rory Stewart. Den handler om en skotsk fyr, der vandrer tværs over Afghanistan, lige efter Taleban er faldet. Jeg kan også rigtig godt lide krimier, så på den måde er min bogreol ikke så voldsomt højlitterær."

Tv-serie: Father Ted
"Ja, Father Ted, som er en satire om tre katolske præster på en lille irsk ø. Lige nu ser jeg en serie, der hedder Suits. Og så kan Rejseholdet klart klare et gensyn."

Lea Wermelin Lea Wermelin
Bedste bog: Udkantsmyten af Kaare Dybvad og Nancy af Dennis Gade Kofod
"Jeg ved ikke, om det bliver for meget indavl, hvis jeg roser min socialdemokratiske kollega, Kaare Dybvad, der er har skrevet Udkantsmyten. Men den har jeg været rigtig glad for, og den har været virkelig god til at få regionalpolitiken op på den politiske dagsorden. Jeg har også lige læst en bog af den bornholmske forfatter Dennis Gade Kofod, der hedder Nancy og handler om en ung kvinde på Bornholm og de underjordiske – den fik jeg hurtigt slugt.

Tv-serie: House of Cards og Breaking Bad
"Jeg er nok lidt bagud på tv-serie-kontoen. Men jeg har set House of Cards, og selvom den slet ikke afspejler virkelighedens politik, er den sjov. Ellers er jeg gået i gang med Breaking Bad. Jeg kan godt lide, at man ikke skal forholde sig til så meget, men bare læne sig tilbage, slappe af og følge med i, hvilke vanvittige drejninger serien ellers tager."

Pernille Bendixen Pernille Bendixen
Bedste bog: Flaskepost fra P af Jussi Adler Olsen
"Flaskepost fra P af Jussi Adler Olsen. Jeg er i gang med nummer fem. De er helt vildt gode og spændende. Jeg elsker de to karakterer. Ham Carl Mørck er utrolig uhøflig over for folk, og det synes jeg egentlig er meget sjovt."

Tv-serie: The Walking Dead og Broen
"Det er begrænset, hvad man får lov at følge med i. Men da The Walking Dead kørte, så vi alle sammen den. Ellers er det Broen."

Aleqa Hammond Aleqa Hammond
Bedste bog: Trappetrin til himlen af Lorna Byrne
"
'Trappetrin til himlen af Lorna Byrne. Den får mig til at tænke på livet og giver mig lov til at bevæge mig i en helt anden dimension, end jeg plejer. Den har givet mig indsigt i, at der findes andet end bare det liv, vi kender til."

Tv-serie: Desperate Housewives
"Jeg elsker at se Desperate Housewives, også selvom det er genudsendelser. Kvinderne er smukke og intelligente, og så slås de også om de mest banale ting, som vi alle går rundt og snakker om."

Laura Lindahl Laura Lindahl
Bedste bog: Underdanmarks Jægersoldater af Lisbeth Zornig Andersen
"Det er nok Underdanmarks Jægersoldater, som blandt andet er skrevet af Lisbeth Zornig Andersen. Det er en bog, hvor en række supermønsterbrydere står frem og fortæller, hvordan de stod igennem en hård barndom med blandt andet angst, sult og søvnløshed. Det er hård, men vigtig læsning."

Tv-serie: House of Cards, Sex and the City og Beverly Hills 90210
"I øjeblikket glæder jeg mig helt vildt til fjerde sæson af House of Cards. Ellers har jeg tidligere været glad for Sex and the City. Og i mine yngre dage var jeg meget stor fan af Beverly Hills 90210. Det er jo nogle klassikere for en pige, der er vokset op i 90’erne." 

Peter Hummelgaard Thomsen Peter Hummelgaard
Bedste bog: Things can only get better: Eighteen miserable years in the life of a Labour supporter af John O'Farrell
"Det er en bog af John O'Farrell, som hedder Things can only get better: Eighteen miserable years in the life of a Labour supporter. Den handler om de 18 år, hvor Labour var i opposition under Margaret Thatcher og er bare skideskæg. Jeg fik lyst til at læse den, da vi tabte valget og kom i opposition – ikke fordi jeg forventer, at der skal gå 18 år."

Tv-serie: Matador og Sopranos
"Det er svært, for der er mange. Jeg er meget stor fan af Matador. Den har gennemførte karakterer, fantastiske dialoger og er et godt tidsbillede på Danmark og historien. Skal jeg nævne en amerikansk, er jeg også meget begejstret for Sopranos."

Peter Kofod Poulsen Peter Kofod Poulsen
Bedste bog: 1984 og Animal Farm af George Orwell
"I sommerferien genlæste jeg 1984 af George Orwell. Den totale overvågning får straks én til at tænke på i dag, og den har gjort et kæmpe indtryk på mig. Orwells bog Animal Farm er også fantastisk. Den er så sigende og burde egentlig være pligtlæsning for alle 179 medlemmer herinde. Jeg tror, mange ville få noget ud af at læse den."

Tv-serie: Lilyhammer
"Lilyhammer. Den handler om en gangsterboss, der kommer til Norge. Jeg lægger ikke så meget i den, men det er dybt humoristisk, hvordan kulturer og normer i den grad render ind i hinanden. Fint skal det være er også helt genial. Den britiske humor og overfladiskhed er virkelig morsom."

Søren Gade Søren Gade
Bedste bog: I morgen angriber vi igen af Kim Hundevadt
"
Jeg læser indimellem nogle lidt nørdede bøger, der kan være et indspark til en debat. Det kan sagtens være gode bøger, men hvis man siger, det er det bedste, tror folk jo, man er idiot.

Ellers betyder Kim Hundevadts bog I morgen angriber vi igen meget for mig. Den handler om Hold 4 i Afghanistan. Det er efterhånden længe siden, men det er stadig en bog, jeg kan vende tilbage til og reflektere over, fordi jeg jo som ansvarlig minister var en del af alt det, der skete."

Tv-serie: Yes Minister, Yes Primeminister og NCIS
"Yes Minister og Yes Primeminister er fantastiske. Der er ret mange gode stikpiller til politikerne, så det er sjovt – også fordi man faktisk godt kan genkende noget af det.

Ellers er det nogle af de amerikanske serier, der kører, så som NCIS, hvor man bare kan se et enkelt afsnit, når man har tid. Og de er jo heller ikke rocket science. I gamle dage så jeg mange af de lidt tungere film i biografen, men det magter jeg simpelthen ikke længere. Der er allerede så mange problemer i virkeligheden, at det er unødvendigt at komplicere sit liv med sådan nogle gå-hjem-og-hæng-dig-film." 

Britt Bager Britt Bager
Bedste bog: Kronvidnet af Morten Frich
"Kronvidnet
. Den har sit udspring i Aarhus, hvor jeg er fra, og foregår i den periode, hvor jeg var ung i Aarhus. Det er en megafed bog for det første, og for det andet er mange af de steder, den beskriver caféer og diskoteker, hvor alle almindelige aarhusianere er kommet."

Tv-serie: Broen, House of Cards, Homeland
" Jeg har set Broen om søndagen, og det er faktisk lykkedes mig at se alle afsnittene i fjernsynet. Jeg ved ikke, om det nogensinde er lykkedes mig før. Men ellers ser jeg også House of Cards og Homeland. Der ser jeg de afsnit, der nu er kommet. Der kan man bare se et afsnit, når det passer, eller otte afsnit i træk."

Mattias Tesfaye Mattias Tesfaye
Bedste bog: En mand der hedder Ove af Fredrik Backman.  
"En mand der hedder Ove af Fredrik Backman. Den handler om en bitter mand, kønsroller og glæden ved et godt håndværk. Jeg har ikke følelserne uden på tøjet, så hvis jeg en sjælden gang enten kan mærke tårerne eller latteren presse på, så er det virkelig godt. Og her begyndte jeg at grine flere gange. Hvis kvinder vil forstå den moderne mand, skal de læse den – og så måske Zlatans selvbiografi."

Tv-serie: The Wire
"Det må være The Wire. Det er den bedste og mest politiske. Ideen om at skildre det samme problem fra forskellige perspektiver er utrolig interessant. Det er jo også det, vi laver herinde."

Naser Khader Naser Khader
Bedste bog: Hjertet bløder
af Naser Khader
"Det er min egen bog, Hjertet bløder. Hahaha! Berlingske gav den fem stjerner, derfor er den god."

Tv-serie: Wildlife med dyr, talkshows fra Al Jazeera og Colombo
"Wildlife med dyr. Løver og tigre, og hvordan dyrene klarer sig og overlever. Det er meget det, jeg ser, før jeg går i seng. Og så har jeg et par yndlings talk-shows fra Al Jazeera, som jeg podcaster. Jeg har ikke fulgt en serie hele vejen igennem siden Columbo. Der har jeg til gengæld set det hele – flere gange."

Henrik Dahl Henrik Dahl
Bedste bog: Sort Land af Ahmad Mahmoud.
"Det er Sort Land af Ahmad Mahmoud. Den er virkelig god og tankevækkende. Det er en selvbiografi fra ghettoen og parallelsamfundet. Det er Vangede Billeder fra ghettoen, og det gør den meget rystende. Der er meget at gøre, hvis man tager udgangspunkt i hans beretning.

Tv-serie: "Hitler-timen" på DR K
"Jeg har meget lidt tid til at se fjernsyn. Min kæreste griner nogle gange af mig, fordi jeg godt kan lide at se DR K. Ligesom, der er børnetime, er der noget, som vi kalder Hitlertime, fordi DR K har så mange historiske udsendelser om 2. Verdenskrig. Så jeg kan meget godt lide, når der er Hitlertime på DR K, det er sådan noget, som ældre herrer godt kan lide at sidde og se på."

Marlene Harpsøe Marlene Harpsøe
Bedste bog: Can you keep a secret?
af Sophie Kinsella.
"Det er nok Can you keep a secret? af Sophie Kinsella. Det er chick lit-genren, som jeg holder meget af. Den er pjattet, romantisk og får samtidigt en til at grine over, hvor fjollede vi kvinder nogle gange kan være."

Tv-serie: Gift ved første blik
"Jeg ser ikke serier så tit. Men jeg har lige fulgt med i Gift ved første blik, som var meget underholdende."

Morten Løkkegaard Morten Løkkegaard
Bedste bog 
"Jeg er altid i gang med en otte-ti bøger ad gangen, og derfor er det svært at pege på, hvilken der er bedst. Jeg har altid et hav af bøger liggende, som jeg kun har læst 50 sider af, og som jeg på et eller andet tidspunkt skal i gang med igen."

Tv-serie: House of Cards
"Det er House of Cards. Surprise surprise. Men jeg mener det, og det er vel at mærke sagt fra en mand, som aldrig nogensinde har set TV-serier. Jeg er helt vild med Kevin Spacey som skuespiller, og sammen med et velskrevet manuskript er det jo ham som bærer den serie."

Karsten Hønge Karsten Hønge
Bedste bog: Den første sten af Carsten Jensen
"Det ved jeg ikke lige. Til gengæld er jeg sikker på, at den bedste bog, jeg får læst i år bliver Carsten Jensens Den første sten."

Tv-serie: Breaking Bad og Boston Legal
"Jeg vakler lidt mellem Breaking Bad og Boston Legal. Breaking Bad er simpelthen så spændende, men Boston Legal er også fuldstændig fantastisk. Det er virkelig grotesk humor, samtidigt med at den tager relevante problemstillinger op. Jeg er også vild med stand-up. Min ubetingede favorit er Jan Gintberg – sådan noget råberi, det kan jeg altså godt lide."

Julie Skovsby Julie Skovsby
Bedste bog: Rune Lykkebergs bøger.
"Jeg tror faktisk ikke, jeg har fået læst en bog færdig i år. Men jeg er helt vild med Rune Lykkebergs bøger. Blandt andet den, som hedder Alle har ret."

Tv-serie: Matador
"Det er Matador. Helt sikkert. Jeg har ikke så meget tid til at se tv, men Matador er god."

Pelle Dragsted Pelle Dragsted
Bedste bog: Preben Wilhjelms erindringsbog Man kan sagtens være bagklog
For en politisk nørd som mig var Preben Wilhjelms erindringsbog Man kan sagtens være bagklog interessant, fordi den giver et sjovt billede af de ret bizarre diskussioner, der fandtes på venstrefløjen i 70'erne.

Jeg har også læst En mand der hedder Ove af Fredrik Backman. Den er enormt samfundskritisk, men samtidig bare hamrende morsom."

Tv-serie: True Detective, Game of Thrones, Twin Peaks og DR's dramaserier
"
Jeg har lige set True Detective, og den var god. Men jeg er også en sucker for mere tomme kalorier som Game of Thrones, og så sluger jeg med stor glæde alle DR's dramaserier fra Forbrydelsen til Ørnen til Broen. Og ellers er Twin Peaks jo serien over dem alle. Hele universet er bare skævt, skørt og vildt fedt."

Martin Lidegaard Martin Lidegaard
Bedste bog: Bogtyven skrevet af Markus Zusak.
"
Jeg har mest lyst til at nævne Bogtyven skrevet af Markus Zusak. Det er måske en af det bedste romaner, jeg nogensinde har læst.

Den behandler et dybt alvorligt og tragisk tema, men gør det på en varm og humoristisk måde. Den eneste måde, man kan håndtere verdens ulykker på, er ved hele tiden at hive blik for varmen og humoren, som driver mennesket videre. Og som i mine øjne trods alt ender med at besejre mørket."

Tv-serie: House of Cards
"
Det er House of Cards. Den har jeg haft meget glæde af. Nu er amerikansk politik anderledes end dansk politik og trods alt mere kynisk og med flere store penge i. Men der er noget af det spil, der hele tiden foregår, som jeg godt kan genkende. Det er klart de mere ucharmerende dele af det, vi laver til dagligt, som kommer til udtryk der. Der er heldigvis også mere idealistiske motiver og folk i den branche, jeg lever i. Men jeg kan godt lide humoren i den og det usentimentale."

Karina Due Karina Due
Bedste bog: På sporet af det etiske menneske af Sebastian Nybo og Dalai Lama
"
Det er På sporet af det etiske menneske, som Sebastian Nybo har skrevet sammen med Dalai Lama. Den fik mig til at tænke over, hvordan vi er som mennesker, og hvordan vi bør være. Vi skal være gode ved hinanden og have respekt for hinanden. Generelt er jeg opdraget til at være et godt menneske og til at tro godt om andre. Jeg kan så mærke i det politiske liv, at det ikke er altid, andre folk vil én noget godt. Så det er lidt en anden kultur."

Tv-serie: Robinson Ekspeditionen
"Robinson Ekspeditionen
. Det er simpelthen så plat, men det er faktisk min favorit. Det er det samspil mellem mennesker, som bliver udsat for nogle forskellige ting. Jeg kan godt lide at se, når det får det bedste og værste frem i mennesker."
 
Jane Heitmann Jane Heitmann
Bedste bog: Digte af Pia Tafdrup og Tom Kristensen. 
"
Jeg har i mange år haft en aftale med mig selv om, at jeg i sommerferien skal læse en bog, da det kan være svært at finde tid i hverdagen. Men i sommer var jeg frivillig på et aktivitetscenter for fattige børn af enlige mødre i Nicaragua med mine tre børn. Så der måtte jeg lægge min sommerferiebog på hylden. 

Ellers er jeg glad for digte – særligt Pia Tafdrup og Tom Kristensen. Det er en lise for sjælen at dykke ned i en digtsamling og være der et øjeblik."

Film: Harry Potter og Ringens Herre
"Jeg ser næsten aldrig tv. Jeg har for eksempel ikke set Borgen eller Vild med dans. Det er faktisk nogle gange et socialt handicap. Når jeg endelig ser fjernsyn, kan jeg godt lide historiske film. Og så er jeg helt pjattet med Ringenes Herre og Harry Potter.

Jeg har læst alle Harry Potter-bøgerne højt for mine børn, og i flere år kom der en film hver jul. Så det er lige så meget al den hygge og de fælles oplevelser, som er knyttet til filmene."

Dan Jørgensen Dan Jørgensen
Bedste bog: Freedom af Jonathan Franzen og Jan Guillous serie Det Store Århundrede.
"Jeg har jo fandme læst mange skønlitterære bøger. Men den bedste må nok være Freedom af Jonathan Franzen. Den er både underholdende og politisk, men først og fremmest er det bare en rigtig god historie.

Jeg har også læst de fleste af Jan Guillous serie Det Store Århundrede. De er vanvittigt gode. Jeg elsker skønlitteratur, der både rummer den gode historie, man forsvinder helt ind i, og som giver en masse historisk viden. Og Jan Guillou er virkelig god til at udstille det hykleri og den dobbeltmoral, der ofte har været i forhold til vores egen rolle i historien, hvor vi har haft tendens til mere eller mindre bevidst at glemme dele af den."

Tv-serie: Games of Thrones, Fargo og Matador
"Game of Thrones og Fargo er vildt god underholdning. De er velproducerede og velfortalte, men det skal tv-serier også være, for at jeg kan forsvinde ind i dem og ikke bare sidder og tænker på den forhandling, jeg skal i dagen efter.

Og klassikeren over dem alle er selvfølgelig Matador. Det er en god historie, der bare er vildt godt fortalt. I min familie ser vi den tit her til jul – hver andet eller tredje år ryger den på dvd'en, og så ser min far og jeg den sammen."

Forrige artikel 23. december: Jane Heitmann 23. december: Jane Heitmann Næste artikel Prøv quizzen: Har du styr på den politiske jul? Prøv quizzen: Har du styr på den politiske jul?