Kristian Jensen: Migration er en større trussel end terror

PRES: Århundredets største udfordring er migration. Og med udsigt til en befolkningsvækst på en milliard i Mellemøsten og Afrika skal vi reagere nu – ellers bliver det meget, meget værre. Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), der vil bytte bistand med hjemsendelsesaftaler.  

Placeholder image
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) tog i ugen til AU-topmøde i Etiopien for at diskutere migration.  Foto: UM

De mange migranter, der rejser til Europa, er tidens allerstørste udfordring. Sådan lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V).

”Migration er vores største udfordring i det 21. århundrede. Større end terrorisme,” siger Kristian Jensen.

Migranter udgør 60 procent af de mennesker, der i øjeblikket rejser mod Europa og sætter EU-samarbejdet på en historisk prøve. Det står i en ikke offentliggjort rapport fra EU's grænseagentur, Frontex, som Hollands EU-kommissær, Frans Timmermans, for nyligt citerede.

Ifølge Frontex rejste cirka 1,8 million mennesker illegalt over EU’s ydre grænser i 2015. Det er mere end en seksdobling i forhold til 2014. 

Kan blive værre
I Danmark er det krigsflygtninge fra Syrien og ikke afrikanske migranter, der udgør flertallet blandt asylansøgere. Alligevel er der ifølge Kristian Jensen behov for at reagere omgående.

”Hvis vi ikke gør noget ved migrationsstrømmen, bliver det bare værre og værre i vores verdensdel. Og derfor skal vi allerede nu forsøge at bremse udviklingen,” pointerer han.

Især derfor deltog Kristian Jensen onsdag i et topmøde i Den Afrikanske Union i den etiopiske hovedstad, Addis Ababa, hvor de afrikanske ledere var samlet – ”også for at vise, at vi interesserer os for Den Afrikanske Union,” forklarer ministeren.

Bistand for hjemsendelsesaftaler
Kristian Jensen fornemmede på topmødet, at hans afrikanske kolleger er blevet mere interesserede i at diskutere, hvordan man bremser migrationen. Men når snakken faldt på at hjemsende folk, der var taget afsted, ”var der ikke den store begejstring for at få dem tilbage,” som ministeren selv udtrykker det.

Derfor vil ministeren gøre det mere attraktivt for ulande at tage deres borgere tilbage. Og her skal dansk udviklingsbistand bruges som en gulerod.

”Vi hjælper dem mod, at de er klar til at tage imod dem, der ikke har lovligt ophold i Danmark, lyder det.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser