Private skoler åbner dørene for asylbørn

PRES: Landets privatskoler og friskoler er klar til at aflaste kommunerne, der presses af voldsomt stigende antal flygtningebørn. I Nyborg har en friskole som den første påbegyndt undervisning af 23 flygtningebørn.

Mens kommunerne vånder sig under det massive pres fra flygtningebørn, der skal undervises, erklærer landets 470 privatskoler og friskoler sig nu klar til at aflaste kommunerne og påtage sig deres del af ansvaret. 

Det har både Danmarks Privatskoleforening og Dansk Friskoleforening meddelt Undervisningsministeriet, der nu er i færd med at udarbejde en form for partnerskabsaftale, der skal opstille betingelser og de økonomiske rammer for de private skolers indsats.

”Ingen skal være i tvivl om, at vi ser det her som en samfundsopgave, som de frie skoler også skal være med til at løse,” siger formanden for Privatskoleforeningen, Karsten Suhr. 

Samme melding kommer fra formanden for Friskoleforeningen, Peter Bendix Pedersen:

”Jeg har fuldtonet sagt til ministeren, at det vil vi rigtig gerne hjælpe til med. Vi ved, at det giver en lang række udfordringer, men det må falde på plads hen ad vejen,” siger Peter Bendix Petersen. 

Behov for lovændring
Friskolerne og privatskolerne påpeger dog, at der er brug for en lovændring, hvis de private skoler skal oprette modtageklasser. 

”Der er nogle lovgivningsmæssige barrierer, som betyder, at vi ikke må optage de her børn i øjeblikket, fordi de ikke er tilskudsberettigede. Men det er vores forventning, at der kommer en særlovgivning på området inden for en måneds tid,” siger formanden for Danmarks Privatskoleforening, Karsten Suhr.

Mens embedsmænd i Undervisningsministeriet nu arbejder på højtryk for at få klarhed over behovet for undervisning og fastsætte rammerne for de private skolers bidrag, har landets første friskole, Nyborg Friskole, allerede slået dørene op for 23 asylbørn.

Kommunernes Landsforening (KL) har for nylig skønnet, at asylpresset vil kræve, at landets kommuner blandt andet skal oprette 80 nye daginstitutioner og etablere 300 modtageklasser for at kunne opfylde behovet fra det store antal asylsøgere.

Læs hele historien på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Kommuner vil bruge mere på ældre og handicappede Kommuner vil bruge mere på ældre og handicappede Næste artikel Regeringen udskyder reform af boligskatter Regeringen udskyder reform af boligskatter