Hjort parat til at straffe kommuner for flygtninge

TOPART: Det store antal flygtninge truer med at sprænge kommunernes budgetter. Sker det, står finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) klar med kontant afstraffelse.

De stigende udgifter til flygtninge risikerer at ramme kommunerne dobbelt hårdt.

Allerede da kommunerne i efteråret lagde deres budgetter for 2016, var de kun ganske få marginaler fra at ramme det loft, regeringen har sat over årets kommunale velfærds- og byggeudgifter.

Siden har de mange flygtninge fået forudsætninger bag de økonomiske rammer til at ramle. Og nu truer udgifter til nye midlertidige boliger, flere modtagerklasser og mere pædagogisk personale med helt at sprænge budgetterne.

Sker det, vil kommunerne modtage en bøde svarende til det beløb, det samlede budget er overskredet, når regnskabet er gjort op.

”Udfordringen er, at budgetloven har indbygget en mekanisme, som gør, at kommunerne bliver straffet, hvis man går over budgettet,” siger KL’s næstformand, Jacob Bundsgaard (S).

Vil kommunerne undgå den statslige straf, har de derfor ingen andre alternativer end at skrue ned for velfærdsudgifterne på andre områder.

Hjort mødte op med tomme lommer
KL er tilbageholdende med at sætte et præcist beløb på, hvor store udfordringerne er i indeværende år.

Men på områder som midlertidig indkvartering, dagtilbud og modtagerklasser forventes årets udgifter at blive minimum 1,2 milliarder kroner. Det er 400 millioner kroner mere end sidste år.

Her til kommer blandt andet også udgifter til helbredsvurderinger og sagsbehandling samt opkøb og nybygning af boliger. 

”Konsekvens er, at der er nogle andre opgaver, der ikke kan løses. Og der, hvor de store beløb ligger, er på velfærdsområder som daginstitutioner, skoler, ældrepleje og den sociale indsats,” siger Jacob Bundsgaard.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) havde imidlertid ingen kontanter med, da han torsdag eftermiddag mødtes med KL for at tage hul på forhandlingerne.

Han er dog helt på det rene med, at kommunerne risikerer at blive ramt af de statslige sanktioner på grund af det høje antal flygtninge.

Direkte adspurgt, om han synes der er rimeligt, er svaret kort, kontant og ikke til at misforstå,

”Selvfølgelig skal budgetloven overholdes,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Regerings tretrins-strategi
Regeringens strategi for at håndtere den aktuelle flygtningekrise er en tretrins-raket.

Første opgave har ifølge Claus Hjort Frederiksen været at gøre, hvad man kan for at begrænse antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark.

Anden opgave er den, der netop er taget fat på med trepartsforhandlingerne og de sideløbende forhandlinger med KL. Her er hovedformålet at sikre, at flere flygtninge kommer i arbejde og at ”billiggøre” kommunernes integrationsindsats.

Først når de to første ting er på plads, er regeringen parat til at snakke om penge med kommunerne.

”Når vi kender resultatet af det, så skal vi jo i maj til økonomiforhandlinger. Og det er jo det tidspunkt, hvor vi tager fat på den diskussion,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Overblik: Her er den nye tilsynsaftale Overblik: Her er den nye tilsynsaftale Næste artikel Erhvervsskoler vil gøre flygtninge klar til job Erhvervsskoler vil gøre flygtninge klar til job