Vælgerne: Alternativet minder mest om Enhedslisten

MÅLING: Hver fjerde vælger mener, at Enhedslisten er det parti, der ligger tættest på Alternativet i det politiske spektrum.

Placeholder image
Alternativet minder mest om Enhedslisten, mener vælgerne. Ifølge den alternative partitop skeler det nye parti dog lige så meget til Liberal Alliance. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Selvom Alternativets leder Uffe Elbæk i mange år var radikal politiker, er Radikale ikke det parti, Alternativet minder mest om.

Nej, vælgerne ser et langt større slægtskab med den yderste venstrefløj.

Det viser en ny meningsmåling, Norstat har lavet for Altinget.

25 procent af vælgerne peger på Enhedslisten som det parti, der ligger tættest på Alternativet, mens kun halvt så mange (13 procent) peger på Radikale som det nærmest beslægtede parti. 10 procent af vælgerne synes, at det er SF, der har flest lighedspunkter med Alternativet.

Samlet set er det 53 procent, der forbinder Uffe Elbæks folk med et parti i rød blok, mens 10 procent peger på et blåt parti. Af de 10 procent tegner Liberal Alliance sig for halvdelen.

Det skal bemærkes, at hele 37 procent svarer ”ved ikke” til spørgsmålet om det nye partis placering. Det er især kvinderne, der har svært ved at placere Alternativet på den politiske skala.

Artiklen fortsætter under figuren.

Ordfører: Vi minder også om LA
Alternativets egne vælgere har i sagens natur lettere ved at placere deres parti, men det forstærker kun den overordnede tendens:

Her peger hele 36 procent på Enhedslisten som nærmeste nabo, 21 procent på Radikale og 15 procent på SF. Tager man også Socialdemokraterne med, er det hele 81 procent af Alternativets vælgere, der synes, at deres parti mest minder om et andet parti i rød blok, mens kun 6 procent ser partiet som et blåt parti.

I Alternativets top peger politisk ordfører Rasmus Nordqvist selv på både Enhedslisten og Liberal Alliance, når han skal definere Alternativets politiske naboer:

”Vi har kampen mod sociale ulighed og den grønne omstilling fælles med Enhedslisten, men Liberal Alliance har en frihedsdagsorden, som vi er enige i, og vi er heller ikke bange for privat initiativ. På en del punkter er vi også tæt på Radikale,” siger Nordqvist.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

MF (SF), (tidl. løsgænger, tidl. Alternativet)
designer (Danmarks Designskole 1999)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser