Blå partier maner til besindighed: EU stiller bare spørgsmål

LANDBRUGSPAKKE: Der er ingen grund til panik, selvom Kommissionen har startet en pilotsag mod Danmark, lyder det fra blå partier. Konservative kalder det alvorligt.

Regeringens landbrugspakke overtræder måske flere EU-direktiver.
Regeringens landbrugspakke overtræder måske flere EU-direktiver.Foto: Colourbox
Frederik TillitzHjalte T. H. Kragesteen

Landbrugspakken er fortsat på sikker grund.

Sådan lyder det fra Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, efter at EU-Kommissionen har startet en såkaldt pilot-sag mod Danmark.

”Jeg vil advare imod at overdramatisere denne pilotskrivelse. Der er ikke blevet rejst en sag, og det er for mig helt naturligt, at EU har nogle spørgsmål. Vi kan helt sikkert stå på mål for den gode landbrugs- og fødevareaftale vi har lavet,” siger Erling Bonnesen, der er miljøordfører for Venstre.

Samme melding lyder fra Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, hvor man maner til ro og budskabet lyder: Ingen grund til panik.

Det er forholdsvist fredsommeligt.

Marlene Wind
Professor, Københavns Universitet

Kan være skridt mod retssag
Mandag kom det frem, at Danmark har modtaget en pilot-skrivelse fra EU-Kommissionen, der stiller spørgsmålstegn ved landbrugspakkens lovlighed.

En pilot-skrivelse kan være første skridt mod en kommende retssag mod Danmark, men kan i princippet også ende med, at Danmark svarer for sig, og at Kommissionen derefter lukker sagen igen.

Der er dog næppe tvivl om, at Kommissionen er bekymret for landbrugspakken. Af skrivelsen, som Altinget er i besiddelse af, fremgår det, at de skridt, som Danmark har taget, kan være i strid med tre direktiver. Habitatsdirektivet, vandrammedirektivet og nitratdirektivet.

Ekspert nedtoner dramaet
Den otte sider lange pilot-skrivelse indeholder mange indvendinger og otte konkrete spørgsmål fra Kommissionen, men professor ved Københavns Universitet Marlene Wind nedtoner dramatikken.

Hun forklarer, at hvis Kommissionen var sikker på, at landbrugspakken var i klokkeklar strid med reglerne, så ville den ikke starte en pilot-sag.

”Når Kommissionen sender en pilotskrivelse, er det fordi, den ikke er sikker i sin sag. Man er simpelthen ved at finde ud af, om der er nok til at rejse tiltale. Det er forholdsvist fredsommeligt,” siger Marlene Wind.

K ser alvorligt på kritik
Konservative ser med større bekymring på sagen, som bekræfter partiets miljøordfører i, at der er brug for kvælstofkompenserende tiltag. 

”Det er noget, vi skal tage temmelig alvorligt, at der i skrivelsen peges på tre forskellige direktiver. Det understreger, at vores kamp er vigtig. Vi synes jo ikke, at det er katastrofalt, hvis vi ender i en situation, hvor vi er nødt til at bruge flere penge på miljøtiltag,” siger Mette Abildgaard.

Danmark har nu ti uger til at svare Kommissionen. Men miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) får allerede onsdag mulighed for at svare for sig. Han er kaldt i hastesamråd om EU-kommissionens kritik.

Læs hele artiklen på Altinget: Miljø (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Marlene Wind

Professor og centerleder, Center for Europæisk Politik og iCourts Center, Københavns Universitet, særlig rådgiver for EU’s Udenrigschef Josep Borrell
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993), ph.d. (Europa Universitetet i Firenze 1998)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00