Det sker på Folkemødet fredag

GUIDE: På Folkemødets anden dag taler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen fra hovedscenen, mens Mette Frederiksen (S) debatterer med erhvervslivet. Vi har samlet et udpluk af fredagens arrangementer her. 

Foto: Ditte Dalgaard/Altinget.dk
Nikita Selvig

Folkemødets anden dag i Allinge på Bornholm byder på et væld af spændende arrangementer. Vi har samlet en lille buket af fredagens mange tilbud.

Med forbehold for ændringer

Departementschefer på slap line
09:00-09:45 K19 Turistkontorets gård – Kirkepladsen
Er embedsværket for magtfuldkomment, bestemmer Finansministeriet det hele, og hvordan bruges lobbyisternes input? Fire af Slotsholmens myteomspændte eminencer Jesper Fisker, departementschef i Ministeriet for Børn Undervisning og Ligestilling, Agnete Gersing, departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet, Peter Stensgaard Mørch, departementschef i Beskæftigelsesministeriet samt Martin Præstegaard, departementschef i Finansministeriet, indtager scenen.

Ingen kan høre dig skrige i –Bruxelles
09:00-09:45 C9 EuropaTeltet - Cirkuspladsen
Ingen kan høre dig skrige i Bruxelles – men når Vestager hvisker, så skælver selv de største! Hør hvorfor – og om hvorfor man skal stå tidligt op for at følge med Margrethe – når DR's Ole Ryborg møder EU's konkurrencekriger.

Mød Enhedslistens MFere til uhøjteligt samvær og snak
09:30-11:00 C17 Enhedslisten – Cirkuspladsen
Enhedslistens MF'er fortæller gennem litteratur, poesi og sang, hvorfor det politiske valg er faldet på Enhedslisten. Hvad har formet deres livsanskuelse? Hvorfor er de socialister? Hvorfor tror de på fællesskab og solidaritet?

Hvordan sikrer vi kvalificeret arbejdskraft i hele landet? 
10:00-10:45 F3 Danske Regioner – Ved Allinge Røgeri / Bibliotek
Virksomheder over hele landet efterlyser kvalificeret arbejdskraft. Er det bare en myte, at det er svært at få kvalificerede medarbejdere uden for de store byer? Hvad kan uddannelsessystemet, virksomheder, fagforeninger og offentlige aktører i fællesskab gøre, for at det ikke bliver en barriere? Det diskuterer uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) med blandt andre næstformand i Danske Regioner Jens Stenbæk (V) og næstformand i LO Ejner K. Holst.

Er danske virksomheder for dovne?
10:00-11:00 K35 Grønbechs Hotel – Kirkepladsen
Danmark har ikke fostret store virksomheder de sidste 20 år. Er dansk erhvervsliv stagneret i selvtilfredshed? Djøf skyder med skarpt på erhvervslivets vækstambitioner med debat mellem blandt andre Michael Dithmer, departementschef i Erhvervs- og Vækstministeriet, Geert Laier Christensen fra Dansk Erhverv og Michael K Rasmussen fra Velux A/S.

Ved en 15-årig, hvad han vil være?
10:00-11:00 J60 HK-teltet – Kæmpestranden
17 pct. vælger i dag en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. I 2025 skal det tal være 30 pct. Er det realistisk, og hvilke parametre styrer egentligt de unges valg af ungdomsuddannelse? Det spørger Michéle Bellaiche en række eksperter, politikere, organisationer samt en bornholmsk skoleklasse om.

Danske løsninger til EU’s Energiunion
10:00-11:00 C3 Dansk Energi og Østkraft – Cirkuspladsen
Hvad kan Europa lære af den danske energiomstilling? Og hvilke anbefalinger har den danske energisektor til EU's beslutningstagere? Det debatterer de danske medlemmer af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen (K), Morten Helveg Petersen (R) og Jeppe Kofod (S) med blandt andre Jakob Askou Bøss fra Domg Energy og Lars Goldschmidt, formand for Østkraft.

Partiledertale: Anders Samuelsen (LA)
11:00-11:30 C12 Hovedscenen – Cirkuspladsen
Anders Samuelsen holder sin tale fra hovedscenen og bliver efterfølgende interviewet af TV 2 NEWS. 

Kan arkitektur redde provinsen?
11:30-12:30, K35 Grønbechs Hotel – Kirkepladsen
Storbyerne vokser, mens mindre provinsbyer er i fare for at forsvinde. Kan arkitektur være med til at gøre provinsen attraktiv og bidrage til væksten? Det spørgsmål diskuterer blandt andre Peter Thule Kristensen, fagleder på KADK, og Jesper Pagh, direktør for Akademisk Arkitektforening.

Vækst i hele Danmark – hvordan gør vi vision til virkelighed?
11:30-12:15 F3 Danske Regioner – Ved Allinge Røgeri / Bibliotek
Hvordan sikrer vi, at visionen om vækst i hele Danmark bliver til øget omsætning for virksomheder i Region Nordjylland og flere job til borgere i Nykøbing F? Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og formand for regionerne Bent Hansen (S) er blandt deltagerne, når Danske Regioner tager emnet op til debat.

Jager fødevareafgifter industriarbejdspladser ud af Danmark?
11:30-12:30 G10 Fødevareforbundet NNF – Allinge Havn, inder- og ydermole
Chokolade- og konfekturebranchen leverer gode, danske industriarbejdspladser, men disse arbejdspladser er i fare på grund af de stigende fødevareafgifter. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og Lise Bech (DF) diskuterer afgiftsspørgsmålet med blandt andre Ole Linnet Juul fra DI Fødevarer og Klaus Christensen, direktør for Haribo Lakrids.

Parterapi: Fremtidens klima- og energipolitik
11:30-12:30 C3 Dansk Energi og Østkraft – Cirkuspladsen
Dyhr og Lilleholts forhold i dansk energipolitik går mange år tilbage. De står bag den energipolitik, der betyder, at over 80 pct. af Danmarks el og varme er grøn om få år. Men forholdet knager. Energi- og klimaministeren og SF's partiformand og energiordfører går i terapi hos Dansk Energi med Ida Ebbensgaard som terapeut.

Diabetes Topmøde
11:30-13:00, K34 LEAD i Nørregade – Kirkepladsen
Inden for de næste 10 år vil antallet af diabetikere være fordoblet, hvilket betyder, at hver tiende dansker vil lide af folkesygdommen. Hvordan vender vi udviklingen til gavn for både patienterne og samfundsøkonomien? Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) debatterer udfordringer med andre politikere og interessenter. 

Er Uber fremtiden?
11:45-12:30 H11 Liberal Alliance – Allinge Havn, Bådpladser
Uber udfordrer taxabranchen. Er det godt eller skidt? Rasmus Prehn (S) og Joachim B. Olsen (LA) tager en snak om nye teknologier, der udfordrer eksisterende forretningsmodeller og en taxalovgivning, der er blevet kaldt gammeldags og rigid.

Danmark i EU – går vi forlæns eller baglæns?
12:00-13:00 K21 Klostergaarden – Kirkepladsen
Konkurrencekommissær Margrethe Vestager, adm. direktør i DI, Karsten Dybvad, DF's gruppeformand Peter Skaarup og CEO i Grundfos Mads Nipper er blandt deltagerne, når udviklingen i EU – og dens betydning for Danmark – er til debat.

Mette & Erhvervspanelet: Vi kan tjene kassen på godt arbejde
12:00-12:45 D3 3F, Fagligt Fælles Forbund – Ved Brandstationen
Danmarks konkurrenceevne er funderet på blandt andet en prioritering af kvalitet, kompetente medarbejdere og høj tilpasnings- og omstillingsevne. Men hvordan fastholder vi pladsen som verdens bedste land at drive virksomhed i? Det diskuterer Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen med repræsentanter fra erhvervslivet.

Lykketoft om året i FN
12:00-13:00 D1 Brandstationen – Ved Brandstationen
Journalist Michael Jeppesen interviewer Mogens Lykketoft (S), der fortæller om sit år i FN, herunder hvad man gør for at få styr på alle verdens lande i et kæmpe diplomati.

Virkelighedens Velfærd - hvem har ansvaret?
12:30-13:00 D2 FOA og PenSam – Ved Brandstationen
Kristian Thulesen Dahl (DF), Karen Ellemann (V), Frank Jensen (S) og Dennis Kristensen bliver konfronteret med en række fortællinger fra virkelighedens velfærd. Arrangørerne spørger: Hvem har ansvaret, hvad bør der gøres, og hvordan løber økonomien rundt i en tid med omprioriteringsbidrag og stramme budgetter?

Partisekretærerne lægger arm
12:30-13:30 D5 Venstres Hus (Danchells Hus) – Ved Brandstationen
Altingets chefredaktør, Rasmus Nielsen, stiller spørgsmålene, når Venstres og Socialdemokratiets partisekretærer, hhv. Claus Richter og Jan Juul, mødes til den årlige debat mellem partisekretærerne.

Helende arkitektur – mere sundhed, bedre behandling
12:30-13:30 K35 Grønbechs Hotel – Kirkepladsen
Arkitekturen er vigtig, hvis man vil have mest sundhed og bedst mulig behandling for pengene. Direktør for Danske Arkitektvirksomheder Lene Espersen og generalsekretær i Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard er blandt deltagerne, når sundhedsvæsenets arkitektur er til debat.

Danmark under angreb. Kampen mod cybersikkerhed og spionage
12:35-13:10 G23 Finansteltet – Allinge Havn, inder- og ydermole
Forsvarsminister Peter Christensen (V) og Thomas Lund Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste, er blandt deltagerne, når Finansrådet sætter fokus på, hvordan vi kan gøre internettet til et mere sikkert sted at handle, betale og indberette oplysninger.

Partiledertale: Lars Løkke Rasmussen (V)
14:00-14:30 C12 Hovedscenen – Cirkuspladsen
Venstres næstformand og udenrigsminister Kristian Jensen er vært, når Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen får ordet som optakt til Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussens tale til Folkemødet 2016.

Centrum-venstre er død?
14:30-15:30 G30 Cevea – Allinge Havn, inder- og ydermole
'Det er en illusion, at der findes en centrum-venstre-alliance i dansk politik', sådan er det ofte blevet sagt de senere år. Er kritikken overdrevet, eller er centrum-venstres værdifællesskab forduftet? Det debatterer Uffe Elbæk (ALT), chefredaktør Jens Jonathan Steen og direktør i Cevea Kristian Weise.

Partiledere i debat om terror
14:30-15:30 J11 Amnesty International – Kæmpestranden
Hvordan bekæmper vi bedst terroristerne uden at underminere retssikkerheden og undergrave vores egne værdier? Det er blandt spørgsmålene, når Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Pape Poulsen (K) og Pia Olsen Dyhr (SF) diskuterer terror.

Balance på arbejdsmarkedet
15:00-15:45 K35 Grønbechs Hotel – Kirkepladsen
Godt halvdelen af alle danskere forsørger den anden halvdel. Er det rimeligt, eller kan vi gøre det bedre? Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) diskuterer mulige løsninger med folketingets beskæftigelsesordførere.

Hvordan undgås blindgyder og omveje på vej mod grøn energi?
17:30-18:30 K35 Grønbechs Hotel – Kirkepladsen
Vigtige beslutninger om fremtidens energisystem skal træffes nu, hvis vi skal nå målet om uafhængighed af kul, olie og gas i 2050 på den bedste og klogeste måde. Klimarådet finder de grønne advarselstrekanter frem, når ledende energiaktører diskuterer planlægningen af fremtidens grønne energisystem.

Sange om flugt med Emil de Waal
19:00-20:00 K29 Gæstgiveren – Kirkepladsen
Emil de Waal spiller igen i aften op til dans. Denne gang i selskab med Peter Sommer, Peter Mogensen, Kristoffer Fabricius, Henrik Vesterberg og Pernille Rosendahl.

Folketingets fodboldfans
19:00-20:00 K14 Folkets Hus – Kirkepladsen 
Tænketanken Europa har inviteret udenrigsminister Kristian Jensen (V), justitsminister Søren Pind (V), Peter Hummelgaard (S), Jens Rohde (R) samt Peter Skaarup (DF) til en snak om deres kærlighed til europæisk fodbold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00