DF taler dunder om strandbeskyttelse: Regeringen lytter ikke til os

PLANLOV: DF er meget utilfreds med regeringens kurs i de verserende planlov-forhandlinger. Der skal lempes langt mere på strandbeskyttelsen, lyder kravet.

Hjalte T. H. KragesteenCecilie Gormsen

Det var bestemt ikke uden dramatik, da Folketingets partier forhandlede om en ny planlov torsdag i sidste uge.

Dansk Folkeparties miljøordfører, Pia Adelsteen, var meget frustreret over det udkast til aftaletekst, som regeringen præsenterede for partierne. Så frustreret, at hun midt i det hele simpelthen rejste sig op og gik.

”Det var som om, at vi skulle starte forfra i torsdags, og det irriterede mig grænseløst. Jeg rejste mig op og sagde, at jeg må hjem og finde mine ønsker frem. De måtte jo åbenbart være bortkommet et eller andet sted,” siger Pia Adelsteen.

DF er utilfreds med, at forhandlingsteksten lægger op til, at borgerne skal søge om dispensation til eksempelvis fritliggende terrasser, skure og drivhuse på op til 10 m2. Og at der ikke bliver åbnet mere op for posen i forhold til mulige bygge og anlægsprojekter for private grundejere inden for strandbeskyttelseslinjen.

Noget andet under Kjer

Ifølge Pia Adelsteen er aftaleteksten langt mere rigid, end det de blå partier har drøftet, da forhandlingerne blev ledet af tidligere miljøminister Eva Kjer Hansen (V).

”Her ville vi sikre, at folk får meget større ret til sin egen have. Men det er næsten helt væk nu. Det undrer mig såre, for det er noget, vi ellers virkelig har talt meget om tidligere i forløbet. At folk ikke skal bede om lov til at sætte en gynge op på sin egen grund,” siger Pia Adelsteen og fortsætter: 

”Det er underligt, at man ikke må lave en lille terrasse og et drivhus nede i den anden ende af haven, hvis man har lyst til det. Jeg forstår slet ikke Socialdemokraterne,” siger hun og fortsætter med, at det i hendes øjne er Socialdemokraternes skyld.

S trækker den modsatte vej
DF's kurs er i stærk kontrast til Socialdemokraterne, som i sidste uge udtrykte meget stærke bekymringer for regeringens udspil i forhold til det de danske kyster.

Erhvervsordfører Morten Bødskov (S) afviser at kommentere konkrete papirer fra forhandlinger, men gentager partiets kritikpunkter. I forhold til strandbeskyttelsen forklarer han:

”Det regeringen har foreslået omkring strandbeskyttelsen er alt, alt for vidtrækkende. Der er tale om et særligt følsomt område, som generationer før os har nydt godt af og bevaret. Og så skal man huske på, at der allerede i dag er mulighed for at få dispensation til en række ting,” siger han.

Liberal Alliance deler Dansk Folkepartis kritik, mens regeringen ifølge Venstres miljøordfører, Erlings Bonnesen, arbejder på at lande en aftale om forbedringer af strandbeskyttelsen. Men han vil ikke komme det nærmere.

”Vi er midt i forhandlingerne, så jeg har ikke nogen kommentar på nuværende tidspunkt,” siger han.

Regeringen har indkaldt partierne til forhandlinger onsdag eftermiddag.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)









0:000:00