Hørt på Folkemødet: Dag 1

FOLKEMØDE: Der sker mange sjove, mærkelige og seriøse ting, når Folkemødet indtager Allinge på Bornholm. Vi har samlet nogle af dem i vores lille potpourri fra Folkemødets første dag. 

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Emma Qvirin HolstCecilie Gormsen

Klokken 14:00: ”Velkommen til Bornholm, velkommen til Folkemødet.” På slaget to åbner Bornholms borgmester Winni Grosbøll Folkemødet med sin åbningstale. Vejret er ikke til at komme uden om, siger hun – vejrguderne har varslet regn – rigtig meget regn – men der er sørget for både flis og sandsække i massevis.

”Og med jeres regnslag og gummistøvler, mon ikke det så kommer til at gå.” Altinget har ingen gummistøvler.

14:08: Lars Løkke Rasmussen overtager talerstolen og tager som det første et billede af folkemødegæsterne.

Løkke fortæller, at han er halvt bornholmer, og at det er her hans temperament kommer fra. Han slutter af med at sige, at vi alle sammen er bornholmere de næste fire dage. Vi tænker: Det bliver spændende med så meget temperament de kommende dage.

14:39: Så er der styr på aperitiffen i aften. Vi får et tip om fri fad hos V og K senere, mens SF topper dem med champagne. Champagne er da ikke særligt SF-agtigt, tænker du måske. Nej nej, men det er jo heller ikke almindelig champagne – det er champagne mod skattely.

15:15: Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og SF-formand Pia Olsen Dyhr sænker slagskibe på havnen. Troels Lunds hedder selvfølgelig M/S Skattelettelse, M/S Omprioriteringsbidrag og M/S Poul H (for Hartling), mens Olsen Dyhrs hedder M/S Togfond, M/S Randzone, M/S Gert P (for Petersen).

Troels Lund Poulsen fik sænket både togfonden, randzonerne og Gert Petersen og vandt et skib.

Af Lego vel at mærke.

15:27: Kæmpe trængsel foran Primetimes telt – det plejer at betyde spændende oplæg. Og det er også selveste forfatteren bag House of Cards, Michael Dobbs, der er på scenen. Vi prøver at trænge igennem menneskemuren, kommer ind og puster ud.

Dobbs er også tidligere stabschef for Margaret Thatcher, og som han siger:

"Thatcher was a bit of a difficult woman"

15:33: En mand spytter efter Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Han tager flugten, og politiet igangsætter en eftersøgning.

15:43: Vi passerer Thulesen Dahl på Nørregade, hvor han bliver interviewet af helt almindelige borgere. Hvorfor, spørger vi. Det er jo folkemøde, lyder svaret.

15:56: ”Er der nogen, som kan lide østers? Så serverer Messerschmidt østers om fem minutter,” gjalder det ud af en højtaler. Øh ja! Hvor er DF's telt?

Og godt solen kom frem, så han kunne komme ud og servere sin ikke så folkelige livret - det virkede tvivlsomt tidligere på dagen:

15:59: Der gik heldigvis kun tre minutter – der er østers. Og det er populært.

16:07: Nicolai Wammen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) mødes i duel hos Socialdemokraterne. De diskuterer forskellen på deres partier, og som ordstyrer Thomas Funding fra TV 2 siger til Wammen;

”I er jo mere enige med Venstre, end jeg er med min kone.”

16:12: Eftersøgningen er afblæst. Politiet har pågrebet den formodede spytter, som prøvede at ramme Pia Kjærsgaard.

16:30: Grønbechs Hotel har nok trukket den største tilskuerskare denne eftermiddag. Det handler på ingen måde om politik, men der vises EM i fodbold på storskærm. Og ja, det er åbenbart meget vigtigt, i hvert fald hvis man spørger:

  • Søren Gade
  • Christian Jensen
  • Kristian Thulesen Dahl
  • Peter Hummelgaard
  • Kaare Dybvad
  • Lene Espersen
  • Uffe Tang
  • Alex Ahrendtsen
  • Jeppe Bruus
  • Sigge Winther

17:00: Mads Holger er ankommet til Folkemødet. Velkommen.

17:08: Alternativet varmer op med Love is in the air og fælles dans. Det er næsten for meget. Bertel Haarder er her – han danser ikke med.

17:14: Uffe Elbæk er på scenen med sin partiledertale:

”Vær meget opmærksom på, hvad I snakker om her, for det kan være, at det kommer til at ske,” siger han og henviser til, at der under sidste års folkemøde ikke var mange, der spåede Alternativet en seriøs fremtid.

17:46: Sheriffen Pind (V) og Mogens Jensen (S) underholder med sømandsviser i Allinge Havn.

”Den her båd har jeg sejlet mange gange på til Christiansø. Pas på hjørnerne, der ligger mange sjove ting derude", lyder advarslen fra Mogens Jensen, inden han går i gang med sin første sømandsvise.

18:21: Eye of the Tiger brager ud af højtalerne, og alle ved hvad det betyder: FIGHT!

Morten Messerschmidt (DF), Mette Gjerskov (S), Eva Kjer Hansen (V) og Christian Juhl (EL) træder ind i bokseringen i Venstres have. De tager boksehandsker på (seriøst!), men Morten er lidt langsom:

”Han er ikke så hurtig – det er de ikke i Dansk Folkeparti,” siger Jan E. Jørgensen (V), som styrer slagets gang.

18:27: Jan E. Jørgensen præsenterer Eva Kjer:

‪"Vi havde egentlig tænkt, at Eva skulle dyste mod Rasmus Jarlov. Men det blev aflyst af sikkerhedsmæssige årsager, fordi det ville blive voldsomt."‬ Det er nok en meget god ide.

18:52: En respekteret politisk kommentator ankommer et døgn senere end planlagt til Allinge. Uden at sige for meget, så skal man virkelig huske pas, når man skal gennem Sverige.

20:06: Vidste du, at Konservative har den mest mangfoldige folketingsgruppe? Nej? Det har de, siger Naser Khader.

”Der er en bøsse fra Viborg, som har en sort kæreste, der er en halvjøde, to forvirrede piger fra provinsen, en wannabe-jøde og en wannabe-kristen.”

Konservative oplevede i øvrigt også medlemsfremgang i løbet af dagen:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00