15. december: Lisbeth Bech Poulsen

JULEKALENDER: Bag dagens kalenderlåge gemmer Lisbeth Bech Poulsen (SF) sig. Hun gik ind i politik, fordi Danmark valgte at deltage i Irak-krigen. Derudover elsker hun at gå i biografen, for der skal man slukke telefonen.

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg tror, at der var to grunde til, at jeg gik ind i politik. Den ene er, at der, hvor jeg er vokset op, var jeg en af de få, der fik en ungdomsuddannelse. Der var rigtig mange, der havde svært ved at komme videre. Da jeg kom på gymnasium, fandt jeg ud af, at folk lever meget forskellige liv, afhængigt af hvor de bor, og hvor de kommer fra. Så det gav mig en politisk bevidsthed. Den anden grund kom, da Danmark gik ind i Irak-krigen i 2003, hvor jeg selv boede i Montreal. Det blev virkelig et vendepunkt. Jeg synes, at det var enormt uretfærdigt og urimeligt.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Nina Bang (S), der var den første kvindelige minister i verden, hvis man ser bort fra de sovjetiske. Alle siger jo Mandela, men specielt de kvinder, der var i politik for mange år siden, har inspireret mig. Det krævede virkelig meget af dem at rykke noget dengang.

Hvilken politisk modstander har du særligt respekt for?

Lykke Friis (V). Vi sad herinde samtidig i Europaudvalget. Hun er meget ordentlig og meget vidende.

Er du stadig i politik om fem år?

Ja, men måske på en anden måde. Folk mener ofte, at man skal sidde på Christiansborg for at være i politik, men det er jo ligeså meget ude i byrådene, regionsrådene og de forskellige organisationer. Så jeg tror, at jeg altid vil lave et eller andet politisk, men ikke nødvendigvis her.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til?

Jeg arbejdede i flere år med erhvervsskolerne og manglen på praktikpladser. Nogle af de fremskridt, vi har fået indført i forhold til sociale klausuler - både i forhold til kommuner og staten, har været rigtig fede at arbejde med. 

Hvad gør du for at koble af?

Jeg prøver at tage på ferie og lade være med at tjekke mails i noget tid, men det er svært. Jeg kan godt se, at det påvirker min familie, hvis jeg sidder hjemme i julen og tjekker mails. Det er mindre nu, end da jeg var politisk ordfører. Jeg kan også godt lide at rejse, specielt Sydøstasien er spændende. Derudover kan jeg godt lide at være sammen med min familie, venner og kæreste. Og så kan jeg rigtig godt lide at gå i biografen, der skal man også slukke telefonen.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg er faktisk lige gået i gang med Mørkelygten af Jesper Tynell, der handler om vores og embedsmændenes arbejde. Den er jeg blevet ret glad for. Jeg prøver en gang i mellem at se, om jeg ikke kan komme i gang med en skønlitterær bog, fordi det er godt at koble af til. Profeterne i Evighedsfjorden af Kim Leine, er helt fantastisk.

Har du en favorit tv-serie?

Jeg har fulgt med i 1864. Den var god på nogle punkter og lidt for karikeret på andre. Det mest interessante er dog den debat, serien har affødt. Jeg synes, at det er interessant, at folk går så meget op i, hvordan noget, der er sket for 150 år siden, bliver portrætteret. Det har noget at gøre med de paralleller, man kan drage til i dag og nationalfølelsen. Jeg er oprindeligt fra Sønderjylland, og min bedstefar er meget historisk interesseret, så vi havde altid et hav af turister efter os, der ville høre om min bedstefars mange teorier.

Hvad er det bedste eller mærkeligste, der er sket for dig i 2014?

Det mærkeligste var, at vi gik ud af regeringen og hele processen omkring det. Det bedste er, at vi igen er et parti, og det går godt. Vi har et sammenhold igen, og vi kan melde ind på politiske mærkesager, der er vigtige for os.

Hvad ser du mest frem til i 2015?

Jeg glæder mig til, at valget er overstået. Jeg synes, at det fylder for meget nu. Alle er gået i valg-mode, og der kan i princippet gå lang tid, inden valget kommer. Jeg håber selvfølgelig, at vi stadig har en en centrum-venstre regering bagefter. Derudover skal jeg til Cuba med nogle venner i foråret, det ser jeg meget frem til.

Forrige artikel Borgmestre består, embedsmænd forgår Borgmestre består, embedsmænd forgår Næste artikel Samuelsen: Slut med kampagner mod V og K Samuelsen: Slut med kampagner mod V og K
Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren vil snart tage hul på arbejdet med at øge den danske arbejdsstyrke. Alle partiernes frontfigurer skal på talerstolen i en partilederdebat på Christiansborg. Og to partier ønsker Støjberg dømt for at tale usandt for Folketinget. Få dagens politiske overblik.