600 ældre anbragt i jobtilbud for unge

REFORMKIKS: Ældre sendes i ressourceforløb, selvom forløbene er målrettet unge under 40 år. Flere partier vil nu have reglerne ændret. Minister afviser kritikken.

Flere kommuner sender deres ældre i ressourceforløb, selvom forløbene er tiltænkt de unge.&nbsp;Hos Frederiksberg Kommune går hvert tiende ressourceforløb til en over 60 år&nbsp;(Søren Bidstrup/Scanpix).<br>
Flere kommuner sender deres ældre i ressourceforløb, selvom forløbene er tiltænkt de unge. Hos Frederiksberg Kommune går hvert tiende ressourceforløb til en over 60 år (Søren Bidstrup/Scanpix).
Mette Pabst

Ressourceforløbene var aldrig tiltænkt seniorer. Alligevel er knap 600 ældre over 60 år placeret i et ressourceforløb.

Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Ressourceforløbene blev ellers oprettet af den tidligere regering med tanke på de unge og ikke de ældre. Målet lød dengang, at færre unge under 40 år skulle ende på førtidspension.

Alligevel er 587 ældre endt på et kommunalt ressourceforløb, der skal udvikle deres arbejdsevne. Et forløb, der kan strække sig helt op til fem år.

Ældre, der er nedslidte, skal i hurtig afklaring og på førtidspension, ikke rode rundt i ressourceforløb.

Bent Bøgsted
Beskæftigelsesordfører (DF)

Det er helt skævt, mener SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.

"Ideen bag ressourceforløb er, at man skal tilbage på arbejdsmarkedet, så det giver jo ingen mening at sende folk på det, når de er så tæt på pensionsalderen," siger han.

Også Dansk Folkeparti undrer sig over de mange ældre anbragt i ressourceforløb.

"Ældre, der er nedslidte, skal i hurtig afklaring og på førtidspension ikke rode rundt i ressourceforløb," siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Frederiksberg topper listen
Der er 17.531 personer i ressourceforløb, hvoraf 587 er over 60 år. Det svarer til, at 3,3 procent af alle landets ressourceforløb går til seniorer. Men gennemsnittet gemmer på store kommunale forskelle.

Klik på det interaktive kort for at se, hvor mange ældre der er i ressourceforløb i hver enkelt kommune (Kilde: Jobindsats.dk).

Mens kommuner som Esbjerg, Aarhus og Hillerød har 0 personer over 60 år i ressourceforløb, er der andre kommuner, hvor op til hver tiende ressourceforløb går til en senior.

På toppen af listen finder man Frederiksberg, hvor 10,5 procent af dem, der sendes i ressourceforløb, er over 60 år. Men det er kun godt, mener Johnny Madsen, der er chef for kommunens arbejdsmarkedsafdeling.

"Det er godt, at vi ikke glemmer de ældre. Uanset hvilken alder man har, er det jo ikke meningen, at man bare skal parkeres på kontanthjælp," siger han.

Justering af aftalen
Både DF og SF vil nu drøfte med beskæftigelsesministeren, hvordan reglerne kan ændres, så ældre fremadrettet ikke anbringes i ressourceforløb.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har allerede indbudt forligskredspartierne til drøftelser om ressourceforløb i efteråret. Han lover i den forbindelse at se grundigt på tallene for ældre i ressourceforløb.

Han mener dog ikke umiddelbart, at der skal ske ændringer.

"I min optik giver antallet af personer over 60 år i ressourceforløb ikke anledning til at tro, at reglerne ikke virker som tilsigtet – tværtimod er det positivt, at knap 600 borgere får en indsats med henblik på at komme tilbage på arbejdsmarkedet," lyder det i en skriftlig kommentar til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Jørn Neergaard Larsen

Formand for Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00