Fri roaming i EU bliver alligevel ikke helt fri

DATA: EU-Kommissionen vil sætte begrænsninger på det gebyrfri dataforbrug i EU, som skal træde i kraft næste sommer.

Danske datapakker er både større og billigere end gennemsnittet i EU og vil derfor formentligt blive ramt af det volumenloft, som er en del af "fair use"-reglerne.  
Danske datapakker er både større og billigere end gennemsnittet i EU og vil derfor formentligt blive ramt af det volumenloft, som er en del af "fair use"-reglerne.  Foto: Bax Lindhart/Scanpix
Frederik Tillitz

BRUXELLES: Det bliver alligevel ikke muligt at bruge ubegrænset data i EU uden at risikere et ekstra gebyr.

Den fri roaming – som EU har arbejdet på i årevis – vil blive begrænset af et volumenloft på meget "fordelagtige" datapakker, lyder et forslag fra EU-Kommissionen.

Dermed bliver der sat et loft over, hvor meget data europæerne gebyrfrit kan bruge, når de med ubegrænsede eller store mængder billig data i deres telepakker fra sommeren 2017 surfer på nettet med deres mobile enheder i andre EU-lande.

Forslaget til de såkaldte ”fair use”-regler forsøger at balancere teleindustriens frygt for misbrug af den frie data og ønsket om ubegrænset forbrug for EU-borgere uden roaming-gebyrer.

Fakta
Forslaget fra EU-Kommissionen:

Om man som kunde bliver omfattet af ”fair-use”-begrænsningerne, afhænger af prisen på dit abonnement, mængden af data du forbruger i udlandet, og hvad den endelige engrospris for data bliver forhandlet til mellem EU-landene og Europa-Parlamentet.

Derfor er det essentielt, hvor engrosprisloftet kommer til at ligge. Ifølge Altingets oplysninger vil størstedelen af danske abonnementer blive påvirket af volumenloftet, da danske mobilkunder får meget data til relativt billige penge.

Ud over volumenloftet indeholder "fair-use"-reglerne også mulighed for, at teleudbydere kan undersøge, om kunderne faktisk opholder sig midlertidigt i udbyderlandet, og mulighed for at sende "advarsler", hvis der over en fire måneders periode er et mistænkeligt forbrug. 

Reglerne definerer også, hvordan roaming-reglerne skal gælde for udvekslingsstuderende og udstationerede medarbejdere.

 

Læs også: EU-parlamentarikere skærper sværdene før afgørende slag om roaming

Hvilke forbrugere, der bliver påvirket af ”fair use”-forslaget, kommer dog til i høj grad at afhænge af, hvor EU-landene og Europa-Parlamentet lægger loftet for de såkaldte engrospriser. Det er de priser, som teleselskaberne kan afkræve internt af hinanden, når deres kunder bruger telefonen eller dataforbindelsen i andre EU-lande.

I EU-Kommissionens forslag afhænger volumengrænsen for den gebyrfrie brug af internettet på tværs af EU af, hvor høj engrosprisen er. Jo lavere engrospris, jo højere volumengrænse. 

"Fair-use”-begrænsningen vil formentligt påvirke mange danske forbrugere, der går på nettet i udlandet. Det skyldes, at Danmark sammen med andre nordeuropæiske og baltiske lande har meget fordelagtige datapakker sammenlignet med resten af EU.

Op til kommissionen

Mandag behandlede EU-landene kommissionens forslag. Da der hverken var kvalificeret flertal for eller imod "fair use"-reglerne, er det nu op til kommissionen selv at vurdere, om forslaget skal gennemføres.

De to kommissærer, der har ansvaret for den fri roaming, Andrus Ansip og Günther H. Oettinger, var efter afstemningen mellem EU-landene positive over for, at kommissionen nu har mandat til at gå videre med forslaget.

”Dette er et vigtigt skridt mod enden på roaming-gebyrer den 15. juni 2017. Vi er overbevist om, at vores forslag rammer den rette balance og bygger bro mellem meget forskellige og ofte modsatrettede holdninger,” skriver Andrus Ansip og Günther H. Oettinger i en fælles erklæring efter afstemningen.

Læs også: Dansk roaming-kurs møder modvind i EU

Der vil med det nuværende forslag hverken være begrænsninger af mængden af gebyrfri sms eller taletid.

Den danske regering kæmper for lave engrospriser sammen med Europa-Parlamentet, mens en række store EU-lande ønsker relativt højere engrospriser for at værne om deres egne teleindustrier.

Forhandlingerne om engrosprislofter mellem Europa-Parlamentet og EU-landene ventes at begynde i denne uge.

Læs hele artiklen på Altinget EU (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Dokumentation

Engrospriser er den betaling, som én teleudbyder kan kræve af en anden teleudbyder, når en kunde bruger sin mobiltelefon i udlandet.

Rejser en dansk CBB-kunde til Italien skal CBB betale en engrospris til den italienske teleudbyder, der stiller sit netværk til rådighed for turisten. Det er den pris, som EU's institutioner nu skal forhandle et loft over.

Lofterne over engrospriserne kommer til at have betydning for volumen-begrænsningerne på data i de såkaldte "Fair use"-regler.
Jo lavere engroslofter, jo mere data vil blive gebyrfrit.

EU-institutionernes tre forslag:

Europa-Parlamentets forslag:
2017: 4 euro/gigabyte
2018: 3 euro/gigabyte
2019: 2 euro/gigabyte
2020: 1 euro/gigabyte

Det slovakiske kompromis blandt EU-landene:
2017: 10 euro/gigabyte
2018: 8,5 euro/gigabyte
2019: 7 euro/gigabyte
2020: 6 euro/gigabyte
2021: 5 euro/gigabyte

EU-Kommisionens oprindelige forslag:
En gennemsnitlig pris på 8,5 euro/gigabyte fra 2017 til 2021.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andrus Ansip

Næstformand, Europa-Kommissionen, EU-kommissær for digitalt indre marked (Det Estiske Reformparti)
kemiingeniør (Tartu Uni. 1979)

Günther Oettinger

Fhv. EU-kommissær for budget og HR (SDU, Tyskland)
cand.jur. (Tübingen Uni. 1982)

0:000:00