Fri roaming i EU bliver alligevel ikke helt fri

DATA: EU-Kommissionen vil sætte begrænsninger på det gebyrfri dataforbrug i EU, som skal træde i kraft næste sommer.

BRUXELLES: Det bliver alligevel ikke muligt at bruge ubegrænset data i EU uden at risikere et ekstra gebyr.

Den fri roaming – som EU har arbejdet på i årevis – vil blive begrænset af et volumenloft på meget "fordelagtige" datapakker, lyder et forslag fra EU-Kommissionen.

Dermed bliver der sat et loft over, hvor meget data europæerne gebyrfrit kan bruge, når de med ubegrænsede eller store mængder billig data i deres telepakker fra sommeren 2017 surfer på nettet med deres mobile enheder i andre EU-lande.

Forslaget til de såkaldte ”fair use”-regler forsøger at balancere teleindustriens frygt for misbrug af den frie data og ønsket om ubegrænset forbrug for EU-borgere uden roaming-gebyrer.

 

Læs også: EU-parlamentarikere skærper sværdene før afgørende slag om roaming

Hvilke forbrugere, der bliver påvirket af ”fair use”-forslaget, kommer dog til i høj grad at afhænge af, hvor EU-landene og Europa-Parlamentet lægger loftet for de såkaldte engrospriser. Det er de priser, som teleselskaberne kan afkræve internt af hinanden, når deres kunder bruger telefonen eller dataforbindelsen i andre EU-lande.

I EU-Kommissionens forslag afhænger volumengrænsen for den gebyrfrie brug af internettet på tværs af EU af, hvor høj engrosprisen er. Jo lavere engrospris, jo højere volumengrænse. 

"Fair-use”-begrænsningen vil formentligt påvirke mange danske forbrugere, der går på nettet i udlandet. Det skyldes, at Danmark sammen med andre nordeuropæiske og baltiske lande har meget fordelagtige datapakker sammenlignet med resten af EU.

Op til kommissionen

Mandag behandlede EU-landene kommissionens forslag. Da der hverken var kvalificeret flertal for eller imod "fair use"-reglerne, er det nu op til kommissionen selv at vurdere, om forslaget skal gennemføres.

De to kommissærer, der har ansvaret for den fri roaming, Andrus Ansip og Günther H. Oettinger, var efter afstemningen mellem EU-landene positive over for, at kommissionen nu har mandat til at gå videre med forslaget.

”Dette er et vigtigt skridt mod enden på roaming-gebyrer den 15. juni 2017. Vi er overbevist om, at vores forslag rammer den rette balance og bygger bro mellem meget forskellige og ofte modsatrettede holdninger,” skriver Andrus Ansip og Günther H. Oettinger i en fælles erklæring efter afstemningen.

Læs også: Dansk roaming-kurs møder modvind i EU

Der vil med det nuværende forslag hverken være begrænsninger af mængden af gebyrfri sms eller taletid.

Den danske regering kæmper for lave engrospriser sammen med Europa-Parlamentet, mens en række store EU-lande ønsker relativt højere engrospriser for at værne om deres egne teleindustrier.

Forhandlingerne om engrosprislofter mellem Europa-Parlamentet og EU-landene ventes at begynde i denne uge.

Læs hele artiklen på Altinget EU (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Forrige artikel Flere taxaer og skattekontrol: Sådan vil regeringen ændre taxilov Flere taxaer og skattekontrol: Sådan vil regeringen ændre taxilov Næste artikel Mchangama advarer: Lov om hadprædikanter er bekymrende symbolpolitik Mchangama advarer: Lov om hadprædikanter er bekymrende symbolpolitik