Efter kritik af fotocensur: Nu ændrer Facebook reglerne

YTRINGER: Indhold med høj samfundsværdi skal tillades på Facebook, selvom det involverer elementer – for eksempel nøgenhed – som strider mod det sociale medies spilleregler, siger Facebooks EU-chef.

Facebooks brugere ønsker generelt ikke at se nøgenhed i deres nyheds-strøm, siger chef for Facebooks Bruxelles-kontor, Thomas Myrup Kristensen. (Arkivfoto)
Facebooks brugere ønsker generelt ikke at se nøgenhed i deres nyheds-strøm, siger chef for Facebooks Bruxelles-kontor, Thomas Myrup Kristensen. (Arkivfoto)Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Michael Hjøllund

BRUXELLES: Kritikken af Facebook har været hård, efter det sociale medie i efteråret blev ramt af stormvejr over sin censur af et ikonisk foto fra Vietnamkrigen, som forestillede en nøgen pige ramt af et napalm-angreb.

Sagen blev løftestang for en bred kritik af Facebooks såkaldte ”fællesskabsregler”,  som rutinemæssigt fjerner eksempelvis fotos af nøgne personer.

Ved en høring i Europa-Parlamentet tirsdag erkendte chef for Facebooks Bruxelles-kontor, Thomas Myrup Kristensen, at fjernelse af det ikoniske Vietnam-fotografi fra 1972 var en klar fejl. 

Sagen har givet det sociale medie anledning til at bløde op for sine regler.

”Vi begik en fejl ved at fjerne det foto. Billedet hører til på Facebook. Og vi har for nylig ændret vores politik, så det tillader flere emner, som folk finder har nyhedsværdi eller er vigtige for offentlighedens interesse – selv hvis de i øvrigt overtræder vores standarder,” sagde Thomas Myrup Kristensen.

Han oplyser, at Facebook lige nu er i dialog med udgivere og medier for at komme tættere på, hvad der præcist definerer indhold med høj nyheds- og samfundsværdi.

Men balancen mellem fri information og ”beskyttelse af brugerne” er svær, tilføjer Thomas Myrup Kristensen.

”Folk, der bruger vores tjenester, ønsker generelt ikke at se nøgenhed i deres nyhedsstrøm. Der er geografiske forskelle, men i dette tilfælde er skandinaverne outliers med et meget afslappet forhold til nøgenhed,” sagde han.

Chefredaktør: Facebook træffer et aktivt valg
Det var den norske redaktør af avisen Aftenposten, Espen Egil Hansen, der for alvor satte ild i debatten om Facebooks spilleregler i september sidste år.

Det begyndte med, at en norsk kunstner fik fjernet et opslag fra Facebook, der indeholdt det historiske fotografi ”Terror of war” med den nøgne niårige vietnamesiske pige.

Aftenposten omtalte sagen om det forbudte billede og oplevede derefter, at Facebook også fjernede fotografiet fra avisens egne opslag på Facebook.

Espen Egil Hansen mener, det er problematisk, når Facebook forsøger at lave ét regelsæt for eksempelvis nøgenhed, der skal favne alle brugere – og dermed alle kulturer – i verden. Han betoner, at Facebook her træffer et aktivt valg og ikke blot kan dække sig ind under, at de forsøger at gøre alle brugere glade.

”Facebook siger, at man lytter til alle brugere. Men det er ikke rigtigt. Hvis de gjorde, ville de ikke tillade billeder af kvinder, der viser deres hår. For vi ved, at kvinders utildækkede hår er noget, som støder millioner af mennesker nogle steder i verden,” sagde Espen Egil Hasen.

Ifølge den norske chefredaktør bevæger det globale medielandskab sig hen mod monopollignende tilstande, der groft sagt kan sammenlignes med de gamle mediemonopoler. I dag er det blot platforme og ikke traditionelle medier, der gennem deres redigerede distribution af indhold styrer informationen ud til borgerne, mener han.

”Vi har strenge nationale regler i for eksempel Norge, der begrænser vores medies markedsposition. Men der er intet, der regulerer de store platforme, og det er et stort dilemma. Vi har en situation, hvor ”vinderen” – Facebook – står til at tage det hele,” siger Espen Egil Hansen.

Han mener derfor, at man i sidste ende må overveje at bryde Facebooks ”monopol” gennem et lovindgreb.

Løkkegaard: Svært at lovgive os ud af det
Europaparlamentariker Morten Løkkegaard (V) hæfter sig efter debatten ved, at dialogen mellem politikere, aktører og store virksomheder som Facebook er ”meget større end før.”

”Det er ved at gå op for Facebook, at det her er en sag, som de skal tage langt mere alvorligt”.

Til gengæld tvivler V-politikerne på, at de problemstillinger, der er for medier og kulturlivet i forhold til Facebook, er noget, der kan reguleres væk på eksempelvis EU-niveau.

”Vi kan ikke gå ned og detailregulere og bestemme, hvilke billeder der skal fjernes på Facebook, eller hvilke der ikke skal. Men vi kan tage dialogen med virksomhederne, og så kan vi opfordre brugerne til at stemme med fødderne og råbe os politikere op, hver gang der er noget, som vi skal kigge på,” siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: EU (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Peter Øvig Knudsen

Forfatter
journalist (DJH 1987)

0:000:00