Danskerne: Drop loft over frivilligt arbejde

MÅLING: Dagpengemodtagere skal kunne arbejde frivilligt, lige så meget de vil, mener et stort flertal af danskerne. Folk forstår ikke, hvorfor ledige skal begrænses i deres fritid, mener Frivilligrådet.

Et overvældende flertal af danskerne ønsker at fjerne loftet over, hvor meget folk på dagpenge må arbejde frivilligt. Det viser en meningsmåling, Norstat har foretaget for Altinget.

Her svarer 64 procent, at der ikke skal være nogen begrænsninger for, hvor meget dagpengemodtagere må arbejde frivilligt – hvis de i øvrigt står til rådighed for arbejdsmarkedet.

I dag må dagpengemodtagere kun udføre såkaldt frivilligt, ulønnet arbejde op i fire timer om ugen uden at at blive trukket i deres ydelse. Det er helt urimeligt, fastslår Frivilligrådet.

"Det her resultat viser, at folk har svært ved at forstå, hvorfor der skal være de her grænser for dagpengemodtageres frivillige arbejde," siger formand Vibe Klarup.

Ledige skal leve op til et hav af krav, så det er svært at forstå, hvorfor myndighederne blander sig i, hvad de laver uden for almindelig arbejdstid, lyder det.

"Der er meget præcise regler for, hvad dagpengemodtagere skal gøre for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor virker det fuldkommen overflødigt at lave grænser for, hvad de må i deres fritid. Og jeg er glad for, at et stort flertal af danskerne bakker op om det synspunkt," siger Vibe Klarup.

Udspil på trapperne
SF er også glade for resultatet, selvom man ikke vil garantere, at timegrænsen skal fjernes fuldstændig.

“Vi er store tilhængere af, at grænsen skal hæves. Vi er sådan set ikke langt fra at være enig med danskerne i målingen," siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)  forbereder i disse uger et udspil på området, som han forventer at kunne fremlægge i løbet af april. Og der er lagt op til markante lempelser, skriver han i et skriftligt svar til Altinget.

"Jeg synes, at de nuværende regler for at arbejde frivilligt er for nidkære. Derfor vil jeg senere på foråret komme med et udspil til, hvordan reglerne kan indrettes mere lempeligt og mindre bureaukratisk til gavn for alle de mennesker, der bidrager med et frivilligt engagement," lyder det. 

Og intet tyder på, han får problemer med at finde 90 mandater. Et solidt flertal i Folketinget er nemlig klar til at lempe reglerne, så ledige får nemmere ved at arbejde frivilligt.

"Der er for mange forhindringer, der står i vejen for, at dagpengemodtagere kan lave frivilligt arbejde," siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Indtil aftalen falder på plads, og de nye regler træder i kraft, har S og DF dog bedt Troels Lund Poulsen om at haste over i lovsnedkeriet.

Her skal han se på muligheden for at genindføre en forsøgsordning, der ellers udløb 20. marts. Falder det på plads, vil dagpengemodtagere og efterlønnere kunne udføre frivilligt, ulønnet arbejde i op til 15 timer om ugen resten af 2017. Beskæftigelsesministeren tør dog ikke love noget.

"Jeg er meget positiv over for at genindføre forsøgsordningen og vil gerne se, hvad jeg kan gøre. Men der er nogle problemstillinger, blandt andet i forhold til at overholde de fire ugers høringsfrist, som kan gøre det vanskeligt at nå inden sommerferien," sagde Troels Lund Poulsen til Altinget i sidste uge.

Forrige artikel EU-Kommissionen: Stadig vrøvl med Landbrugspakken EU-Kommissionen: Stadig vrøvl med Landbrugspakken Næste artikel Løkke om Skt. Petersborg-eksplosion: Forfærdelige billeder Løkke om Skt. Petersborg-eksplosion: Forfærdelige billeder
Internt notat var Støjbergs vigtigste forsvarsvåben 

Internt notat var Støjbergs vigtigste forsvarsvåben 

INSTRUKSKOMMISSION: Tidligere udlændingeminister Inger Støjberg parerede søndag en stor del af de kritiske spørgsmål om en ulovlig instruks fra 2016 med et godkendt ministernotat, der åbnede for individuel sagsbehandling af unge asylsøgende par.