Blå partier aflyser kortlægning af privat skov

NATUR: Partierne bag naturpakken opgiver at registrere naturværdier i de private skove. Det vil skabe for stor usikkerhed for skovejerne, lyder argumentet. DN ærgrer sig.

De blå partier opgiver at kortlægge naturværdierne i de private skove.
De blå partier opgiver at kortlægge naturværdierne i de private skove.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Der kommer alligevel ikke et overblik over naturværdierne i de private skove.

Det har blok bloks partier aftalt. 

Det var ellers et led i naturpakken fra 2016, og Miljøstyrelsen var gået i gang med at planlægge registreringen, som skulle være endeligt færdig i 2019.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ønsker ikke at forklare, hvorfor de private skove nu ikke skal undersøges. Men LA’s miljøordfører Carsten Bach lægger vægt på skovejernes interesser.

”Det vil skabe usikkerhed for nogle skovejere, når man udpeger, hvad der er godt, og hvad der er mindre godt. Og jeg ønsker ikke at trække en kortlægning ned over hovedet på skovejerne,” siger han.

I aftalen om naturpakken var der i høj grad fokus på at forbedre naturen i den danske skove, og kortlægningen skulle bidrage til at optimere indsatsen.

Fokus på statens arealer
Det er kun registrering af private skove, der bliver droppet, mens det fortsætter som planlagt i statsskovene. Carsten Bach minder om, at naturpakkens hovedfokus netop ligger på Naturstyrelsens arealer.

”Jeg har primært bekymret mig om kortlægningen af natur i statsskovene, da der tidligere har været kritik fra statsrevisorerne af den måde, man har forvaltet udlægningen af urørt skov. Og det er ret væsentligt,” siger Carsten Bach.

Lettet skovfolk
I Dansk Skovforening er man godt nok tilhænger af en naturregistrering, som organisationen – ifølge direktør Jan Søndergaard – har drøftet i mange år med skiftende regeringer.

Alligevel er der lettelse over, at kortlægningen lægges i mølposen.

”Man skal lade være med at registrere, før man kan fortælle ejerne, hvad de registreringer skal bruges til. Det har vi ikke kunnet få svar på,” siger Jan Søndergaard.

DN ærgrer sig
Den aflyste kortlægning bliver dog ikke modtaget lige godt alle steder. I Danmarks Naturfredningsforening er man godt ærgerlige over situationen.

”Den her kortlægning var hele fundamentet for at kunne komme videre i de private skove, som jo udgør langt størstedelen af skovene, og som har de fleste naturperler,” siger skovpolitisk rådgiver Nora Skjernaa Hansen.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Jan Søndergaard

Projektleder, Naturstyrelsen
cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1989)

Pia Adelsteen

Restauratør, fhv. MF (DF)
butiksassistent

0:000:00