Lokalpolitikere taler ud: Smadrede vinduer, dødstrusler og en slagtet ged i indkørslen

SKYGGESIDEN: Lokalpolitik er ikke for sarte sjæle: Hærværk, trusler om vold, ubehagelige opkald og verbale overfald. Altinget har talt med fem lokalpolitikere, der alle har oplevet bagsiden af medaljen.

Knuste ruder og piftede dæk
Torben Engholm
Alder: 54
Parti: Socialdemokratiet
Kommune: Horsens Kommune

Hvilken chikane er du blevet udsat for?

”Man er stoppet med at lave hærværk på min bil, men til gengæld er det fortsat på mine vinduer. Mit stuevindue er blevet smadret en gang, mit soveværelsesvindue er blevet smadret to gange. Det med dækkene har stået på i over seks år. Man har stukket en meget spids genstand ind i siden af dækket, så det ikke kunne repareres. Man har også ridset min bil. 

Har du meldt det til politiet?

”Du melder det til politiet hver gang, men der sker bare ikke noget. Det bliver ikke opklaret, og jeg skyder ikke på politiet. Det er bare så frustrerende. Det er lige før, man ikke orker at melde det til politiet længere. Det bliver jo bare noget automatisk noget. Det bliver registreret, og det er dét. Det stopper jo ikke af den grund.”

Har det påvirket dit privatliv?

”Jeg har to drenge, og de er meget påvirkede af det. De er utrolig påvirkede af, at der er nogle, der laver den slags ting her. Dengang jeg fik punkteret min bil, fortalte jeg det ikke til mine sønner, men de kan jo ikke undgå at se, at mine ruder er smadrede. Det er store børn, jeg har, og de er selvfølgelig bekymrede over det her.” 

Har du overvejet at stoppe i politik?

”Jeg er heldigvis robust, så der skal mere til at knække mig. Men den kujonagtige adfærd, den pisser mig fuldstændig af. Så stå da frem og sig, hvis I har en holdning til min politik. Stå frem og tag diskussionen i stedet for at smadre mine ting.”

Truet med husafbrænding
Vibeke Ejlertsen
Alder: 59
Parti: Socialdemokratiet
Kommune: Nyborg Kommune

Hvilken chikane er du blevet udsat for?

”Det er lige godt et år siden, at der var en borger, der truede med at brænde byrådsmedlemmernes huse ned, fordi vi havde sagt ja til et asylcenter i Nyborg Kommune. Så truede han med at brænde vores hus ned.”

Har du meldt det til politiet?

”Det affødte en politianmeldelse fra to af os socialdemokrater. Der kørte så en retssag, men fordi han havde sat truslen i anførselstegn, blev han ikke dømt.”

Hvordan synes du, udviklingen er med hensyn til trusler og chikane?

”Jeg synes, at udviklingen har bevæget sig i en negativ retning. Og jeg kan godt forstå, at det er svært for partierne, uanset partifarve, at rekruttere folk til de politiske job rundt omkring. Det er ikke nogen nem sag.”

Er det en bekymring i hverdagen?

”Det er da selvfølgelig en bekymring. Det er ikke sådan, at jeg går rundt og bekymrer mig om, at nogle følger efter mig. Det, der er alvorligt her, er, at hvis det bliver normen, at folk, der engagerer sig i politik, bliver truet, kan jeg godt forstå, at nogle siger, at det vil de ikke udsætte sig selv eller deres familie for.”

Døde dyr i indkørslen
Kaj Refslund
Alder: 59
Parti: Venstre
Kommune: Nyborg Kommune

Hvilken chikane er du blevet udsat for?

”Jeg har været ude for, at der er blevet smidt slagteriaffald af i min indkørsel. Det er nogle år siden, men jeg har henført det til, at det skyldtes mit politiske virke. Det er nogle private mennesker, der har slagtet en ged eller et eller andet. Det lugter i hvert fald rimelig dårligt, når man åbner sådan en pose. Jeg har ikke været i tvivl om, at det var blevet smidt ind til mig for at genere mig.”

Har du meldt det til politiet?

”Jeg har ikke politianmeldt det. Det kunne virke som en optrapning, og jeg har funderet over, om det ville gavne situationen. Jeg tror dybest set, at jo mere man negligerer det, jo mindre belønning vil det være for dem, der står bag.

Har det påvirket dit politiske arbejde?

”Hvis jeg var 25 år yngre, så ville jeg da nok sige, at det er ikke den fremtid, jeg ønsker. Men jeg runder snart 60 år og har været med, siden jeg var 25. Dengang ville jeg nok tage mig mere af det, men nu gør det mig ikke så meget. Der skal meget mere til at ryste mig. Men jeg forstår fuldt ud, at der kan være politikere, som i visse sager, og hvis de har en anden familiestruktur, kan føle sig mere udsat.” 

Hvad kan man gøre for at forebygge?

”Altså, man kan ikke lovgive sig ret meget ud af det, ud over hvad der findes af nuværende lovgivning. Men man kan fortælle omverdenen og dem, der ikke er enige med politikerne, at det er jo vores system, der nu engang er sådan, at man vælger, og man accepterer de beslutninger, der kommer ud af det.”

Truet med tæsk
Kisser Franciska Lehnert
Alder: 51
Parti: Løsgænger
Kommune: Ringsted Kommune

Hvilken chikane er du blevet udsat for?

”Det er lige fra, at en lokal person ser sig ond på én og lover én tæsk lørdag aften nede i byen, fordi man har stemt på en måde, der ikke passer vedkommende. Til en sag, hvor politiet var inde over, fordi der blev chikaneret med ting og sager i postkassen, konstante opkald og ubehagelige sms’er.”

Hvordan synes du, udviklingen er med hensyn til trusler og chikane?

”Jeg tror, at det bliver mere og mere almindeligt, at folk bliver chikaneret, når de træder frem offentligt med en mening. Så er det tilladt at svine folk til og tilladt at true folk. Man kan jo se, at sådan noget udvikler sig på mange områder.”

Er der nogensinde blevet gjort alvor af de forkellige trusler?

”Jeg har en tyrkertro på, at hvis man opfører sig ordentligt, så sker der ikke noget. Og vi kan alle sammen blive grebet af affekt. Som politiker tager man af og til beslutninger, som kommer tæt på menneskers liv og hverdag. Så kan vi jo alle sammen blive påvirkede og gøre tossede ting. Men jeg vil ikke undskylde det. Jeg synes ikke, det er acceptabelt.

En kanyle fyldt med blod
Pia Skou
Alder: 49
Parti: Venstre
Kommune: Gladsaxe Kommune

Hvilken chikane er du blevet udsat for?

”Vi havde vedtaget en legeplads i bibliotekshaven. Så er der en borger, der begynder at ringe rundt til medlemmerne af kultur- og fritidsudvalget og truer os med, at han vil komme efter os med en kanyle med blod i.”

Har du meldt det til politiet?

”Kommunens jurister har sørget for, at han ikke nærmer sig rådhuset og biblioteket. Jeg har ikke anmeldt det, men juristerne i byrådssekretariatet har sørget for det.”

Hvordan synes du, det er blevet håndteret?

”Jeg synes, det er godt, at byrådssekretariatet tager sig af det, så vi ikke behøver tænke på, om han nu står der foran indgangen igen. For vi ved godt, hvordan han ser ud. Og vi har oplevet, at han stod ude foran rådhuset, når vi kom ud. Men vi har heldigvis ikke set ham, siden juristerne tog sig af det. Så det har hjulpet.”

Forrige artikel Fire ud af ti lokalpolitikere oplever chikane eller trusler Fire ud af ti lokalpolitikere oplever chikane eller trusler Næste artikel Politisk overblik: Danmark rasler ned ad asylansøgernes favoritliste Politisk overblik: Danmark rasler ned ad asylansøgernes favoritliste
Støjberg efter to dage i retten:

Støjberg efter to dage i retten: "Jeg tror ikke, der er flere spørgsmål i verden"

INSTRUKSKOMMISSIONEN: Der kørte to spor i sagen om adskillelsen af ægtepar med mindreårige asylansøgere: Inger Støjberg spillede hård negl politisk, men administrerede i virkeligheden helt efter loven. Sådan lyder venstrepolitikerens egen forklaring, men den havde udspørgeren i Instrukskommissionen meget svært ved at tro på.