16-årige skal kunne hjælpe i valglokalerne

VALG: Valgloven dikterer, at man skal være 18 år for at assistere på et valgsted, men det vil regeringen nu ændre på, så også 16- og 17-årige kan hjælpe til på stemmestederne.

Unge på 16 og 17 år skal kunne gå til hånde i valglokalerne, mener regeringen.
Unge på 16 og 17 år skal kunne gå til hånde i valglokalerne, mener regeringen.Foto: colourbox.dk
Cecilie Gormsen

Næste år vil 16- og 17-årige efter alt at dømme få lov at gå til hånde i valglokalerne, når der afholdes valg. 

Det fremgår af et lovforslag, som økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) har fremsat. Forslaget skal give kommunerne mulighed for at bruge juniortilforordnede til både folketingsvalg og kommunal- og regionsrådsvalgene, ligesom de unge også kan hjælpe til europaparlamentsvalg. 

Det glæder Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF):

"Vi arbejder for, at unge skal være deltagere i demokratiet, og det her er en rigtig god måde for unge også at blive deltagere til den demokratifest, som valgdagen er. Det er kun naturligt og en god ide, at man inviterer interesserede unge med," siger DUF's formand, Signe Bo, til Altinget.

Tilbage i december indgik regeringen en aftale med Enhedslisten, SF og Liberal Alliance om at ændre valglovgivningen, så 16- og 17-årige skal kunne være juniortilforordnede til danske valg. Det skal være med til at øge den demokratiske dannelse af unge, der snart skal til stemmeurnerne for første gang.

De unge skal hjælpe til på afstemningsstederne med blandt andet grovsortering af stemmer, være dørholdere, sørge for spidsede blyanter i stemmeboksene og andre praktiske ting. De unge tilforordnede vil blive aflønnet efter samme regler, som gælder for valgstyrere og tilforordnede vælgere.

Også Kommunernes Landsforening (KL) er positiv: 

"Muligheden for at anvende juniortilforordnede vil gøre det muligt for kommunerne at lave aftaler med uddannelsesinstitutioner om klassevis tilmelding. Derved vil hvervet som juniortilforordnet kunne indgå som en del af et undervisningsforløb om demokrati og deltagelse," skriver KL i et høringssvar. 

Forslaget førstebehandles 20. marts og ventes at træde i kraft 1. januar 2016. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00