16. december: Orla Hav

JULEKALENDER: 61-årige Orla Hav (S) er en rigtig læsehest. Ja, han får det faktisk helt dårligt, hvis han ikke har gang i en bog. Og så kan han godt lide at spille computerspil, såsom Civilization og Wordfeud, når han skal slappe af.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Orla Hav (S).
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Orla Hav (S).Foto: Socialdemokraterne.dk
Kristian Andersen
Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg meldte mig ind i DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom) allerede som 13-årig. Det er egentlig lidt underligt, eftersom jeg ikke kommer fra et politisk orienteret hjem. Men jeg tror, at det var fascinationen af at kunne være med til at påvirke vilkårene for børn, som ikke var født til en lang videregående uddannelse eller til stor materiel rigdom. Drivkraften har været at skabe et samfund med lige muligheder til alle, uanset baggrund.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?
Det er stadigvæk at sikre, at alle i vores samfund har gode og lige muligheder. Man skal have mulighed for at udnytte de evner, man nu engang er født med. Lykken er ikke nødvendigvis en lang uddannelse, men man skal have muligheden for at udnytte sine potentialer optimalt. Det er meget vigtigt for alle i samfundet.

Hvilken politiker har inspireret dig?
Da jeg var 13 år gik jeg til et politisk møde med Jens Otto Krag (S). Jeg var nok ikke dengang i stand til at vurdere, hvor stor en personlighed han egentlig var. Men jeg er sidenhen blevet bekræftet i, at han var en stor politiker. Han var den store tænker, der skubbede samfundet i en socialdemokratisk retning. Og så var han meget internationalt orienteret. Han erkendte, at hvis et lille land som Danmark skal klare sig i den store verden, skal vi engagere os internationalt.

Nelson Mandela har også altid været en stor inspiration for mig (Interviewet er fra før Nelson Mandelas død, red.). Jeg har læst en biografi af ham og flere værker om ham. Jeg husker dengang, vi alle sammen lagde pres på styret i Sydafrika for at få afskaffet apartheid. Mandela tilbragte hele sin voksentilværelse i spjældet under fuldstændig groteske forhold. Da han blev løsladt var han alligevel i stand til at sige, at han ikke ville have hævn, men i stedet ville lede landet i den rigtige retning. Det er meget fascinerende.

Hvilken politisk modstander har du respekt for?
Der må jeg hoppe lidt tilbage i tiden. Det er min gamle kollega Niels Kristian Kirketerp (V), som jeg gik til valg mod som amtsborgmester og senere som regionsrådsformand. Niels Kristian Kirketerp er et ordentligt og helstøbt menneske. Og vi havde et glimrende samarbejde. Jeg kan godt savne ham, når jeg ser på udvalget af politiske modstandere herinde på Christiansborg.

Fakta

Orla Hav er født i Nørresundby i 1952. Han er søn af arbejdsmand Kristian Josefsen Hav og dameskrædder og hjemmegående Lilly Hav. Gift med Benthe Hav.

Orla Hav har været folketingsmedlem siden 2007. Har været medlem af amtsrådet fra 1983-2006, og har været amtrådsborgmester fra 1998-2006. Regionsrådsformand fra 2006. 

Han er uddannet lærer. 

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?
Jeg går alt for lidt ture siger min kone. Men jeg cykler, når jeg har chancen for det. Og så læser jeg rigtig mange bøger. Jeg får det helt dårligt, hvis jeg ikke er i gang med en bog. Og så har jeg et strategispil, Civilization, som jeg spiller på computeren. Og et par konkurrencespil, såsom Wordfeud og Quiz Battle, som jeg har gang i med et par venner.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?
Det er "Den russiske sangerinde" af Leif Davidsen. Jeg har aldrig været voldsomt optaget af krimier, og jeg har faktisk tænkt på Leif Davidsen som en krimiforfatter. Men det er en alt for simpel beskrivelse af ham. Hans bøger giver en fantastisk baggrundsviden om det russiske samfund. Et samfund, som vi nok alle kender alt for lidt til.

Niels Kristian Kirketerp er et ordentligt og helstøbt menneske. Og vi havde et glimrende samarbejde. Jeg kan godt savne ham, når jeg ser på udvalget af politiske modstandere herinde på Christiansborg.

Orla Hav (S)
Ordfører vedr. fødevarer, landbrug og fiskeri samt dyrevelfærdsordfører

Har du en all time favorite?
Ja, det er Martin Andersen Nexøs "Pelle Erobreren". Bogen var en øjenåbner for mig, og da jeg læste den, kunne jeg se en rød tråd til min egen politiske overbevisning. Han bruger den politiske baggrundstænkning, som jeg er en del af. Og modsat andre bøger, så blev jeg faktisk kun bekræftet i, at det er et fantastiske univers, da jeg så filmatiseringen.

Er du politiker om fem år?
Ja det tror jeg. Men man skal aldrig sige aldrig. Vælgerne har jo en del at skulle have sagt her. Og min dåbsattest er også ved at blive lidt gul i kanterne. Det spiller jo en rolle. Men min interesse for politik vil altid være der.

Hvad fortryder du fra 2013?
Jeg fortryder ikke rigtig noget. Men jeg kunne godt have ønsket mig, at vi i regeringen havde været bedre til at forklare vores politik. At vi var kommet bedre ud over rampen.

Hvad ser du frem til i 2014?
Som fødevareordfører vil jeg rigtig gerne skabe og bevare jobs i branchen. På uddannelsesområdet vil jeg gerne løfte folkeskolen. Det piner mig at se, at folkeskolen bliver fravalgt af mange. Folkeskolen skal være det naturlige valg, så børn med forskellig baggrund får mulighed for at lære hinanden at kende. Det sikrer vi kun ved at gøre folkeskolen bedre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

0:000:00