Klimavismand om ny aftale: Det går for langsomt med nye vindmøller

KLIMA: Tempoet i regeringens nye aftale for udbygningen af vindmøller og solceller er for langsomt, hvis energimålene skal nås. Det mener formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen.

Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Morten Øyen

Regeringen skal forberede sig på at skrue betydeligt op for udbygningen af vedvarende energi efter 2020.

Fakta
Den nye støttemodel betyder, at projektudviklere kan byde ind med projekter med enten solceller, landvindmøller eller kystnære havvindmøller i 2018 og 2019, som så bliver vurderet op imod hinanden ud fra fastsatte kriterier. De bedste projekter får støtte, indtil budgettet på de ca. 1 mia. kr. er tildelt. Støtte tildeles som et fast pristillæg oven i elprisen, så usikkerheden for så vidt angår elprisudviklingen ikke bæres af staten, men af producenten.
Støtten gives i hele anlæggets levetid (fastsat til 20 år).
Regeringen vurderer, at aftalen vil kunne give 190 MW vedvarende energi svarende til ca. 140.000 danske husstandes årlige elforbrug.

Kilde: efkm.dk

For fortsættes ambitionsniveauet fra den nye aftale for udbygningen de næste to år mellem regeringen og Dansk Folkeparti, så når regeringen ikke sit eget mål om 50 procent vedvarende energi i Danmark i 2030 eller målet om at være selvforsynende med vedvarende energi i 2050.

Det vurderer Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen, efter at have nærlæst den nye aftale.

Siden 2012 er der ifølge fagbladet Ingeniøren kommet 215 MW fra landvindmøller om året. Den nye aftale forudser regeringen over to år vil give 190 MW grøn energi til danskerne. 

”Udbygningen med aftalen er forholdsvis beskeden, må man sige,” siger Peter Birch Sørensen og tilføjer:

”Det skal selvfølgelig ses i lyset af, at det er en slags prøveordning til en ny støttemodel. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at det tempo, som ligger i aftalen de næste par år, er for langsomt til at nå energimålene, hvis det bliver kopieret til tiden efter 2020. Så man må være forberedt på at skrue tempoet op.”

Anden model kan gøre udbygning billigere
Regeringen vil efter nytår komme med sit bud på en ny energiaftale, der skal sætte tempoet for udbygningen af vindmøller og solceller efter 2020. Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har allerede bebudet, at den nye aftale med Dansk Folkeparti er en slags ”generalprøve”:

Vind- og solenergien kommer til at konkurrere om støtten, og staten skal have mere kontrol over, hvor mange penge der går til grøn omstilling.

Men som ofte med en generalprøve, så er der plads til forbedringer, lyder det fra Klimavismanden.

Han mener ikke, regeringens nye støttemodel er indrettet optimalt og bare bør kopieres i den kommende energiaftale. Klimarådet arbejder i øjeblikket på deres oplæg til en ny energiaftale, og her vil de præsentere et forslag til en mere ”balanceret” støttemodel.

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Birch Sørensen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
lic.polit. (Københavns Uni. 1985), cand.polit. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00