V-kandidater får kritik for job i tobaksindustrien

LOBBYISME: Kræftens Bekæmpelse langer ud efter de to lokalkandidater Caroline Stage Olsen og Louise Feilberg, der begge arbejder for tobaksindustrien, samtidig med at de arbejder med sundhedspolitik i København og Gentofte.

Caroline Stage Olsen fra Københavns Kommune og Louise Feilberg fra Gentofte Kommune er blandt de mange Venstre-kandidater, man 21. november kan sætte kryds ved til kommunalvalget.

De to V-politikere har også det til fælles, at de begge til daglig arbejder som lobbyister for tobaksindustrien. Louise Feilberg er direktør for brancheforeningen Tobaksproducenterne, mens Caroline Stage Olsen arbejder som government affairs manager hos British American Tobacco.

Men det er et stort problem, at de to tobakslobbyister blander sig i den kommunale sundhedspolitik, mener direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard.

"WHO anbefaler, at man skal holde tobaksindustrien langt væk fra indflydelse på sundhedsområdet. Det er derfor helt paradoksalt, at Venstre har to tobakslobbyister, som stiller op til kommunalvalget og gør sig gældende på sundhedsområdet," siger Leif Vestergaard.

Lobbyisme om dagen – forebyggelse om aftenen
Caroline Stage Olsen er sundhedsordfører for Venstre i Borgerrepræsentationen i København, mens Louise Feilberg i Gentofte har været næstformand for et udvalg, der har skullet formulere en ny sundhedspolitik for kommunen.

Men fordi forebyggelse af rygning er en af kommunernes vigtigste sundhedsopgaver, bør ansatte i tobaksindustrien ikke have indflydelse på sundhedspolitikken, mener Leif Vestergaard.

"Når man i løbet af sin hverdag er optaget af tobakindustriens interesser, er det svært til byrådsmøde om aftenen at være optaget af, hvordan man kan få børn og unge til at lade være med at begynde at ryge," siger han.

Feilberg: Jeg kan sagtens sondre
Louise Feilberg har været direktør i Tobaksproducenterne siden 2014, og hun har ikke før oplevet, at nogen har stillet spørgsmålstegn ved hendes dobbeltrolle – hverken fra pressens side eller blandt kollegerne i kommunalbestyrelsen.

Der er der heller ikke grund til, mener Louise Feilberg.

"Jeg kan sagtens sondre mellem mit professionelle hverv som brancheorganisationsdirektør og mit politiske virke. Det kunne jeg også, dengang jeg var ansat i medicovirksomheden Coloplast, som sælger produkter til blandt andet Gentofte Kommune," siger hun.

Næstformand for sundhedsudvalg
Gentofte Kommune har en ny sundhedspolitik på vej, og her har Louise Feilberg været næstformand for det udvalg, der har udarbejdet politikken. Hun lægger ikke skjul på, at hun også har deltaget i diskussionerne om rygning og forebyggelse.

"Vi har diskuteret rygning, og vi har diskuteret, at vi har for mange unge rygere i Gentofte Kommune. Det, mener jeg, er problematisk, og her er der lighedstegn mellem min private holdning og min professionelle holdning. Unge og rygning hører slet ikke sammen, hverken om dagen eller om aftenen," siger hun.

Louise Feilberg har siden september 2016 været på orlov fra sit job som direktør i Tobaksproducenterne. I første omgang på barselsorlov, mens hun er på orlov for at fokusere på sin valgkamp i Gentofte Kommune. Hun er tilbage på direktørpinden fra 1. januar 2018.

Forvaltningens vurdering: Stage er inhabil
I Københavns Kommune udtaler Caroline Stage Olsen sig i modsætning til Louise Feilberg ikke længere om rygning.

Hun forklarer i et skriftligt svar til Altinget, at hun i december 2016, hvor hun blev ansat i British American Tobacco, fik vurderet sin habilitet i forhold til rygning og tobaksrelaterede emner af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Forvaltningen vurderede, at Caroline Stage Olsen er inhabil i spørgsmål om forebyggelse af rygning og rygestopinitiativer.

"Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering, at der kan drages tvivl om Caroline Stages habilitet, når hendes jobfunktion er at beskæftige sig med at påvirke beslutninger, der tages vedrørende lovgivningen på europæisk og nationalt plan," står der i notatet om habilitet, som Altinget har set.

Caroline Stage Olsen har derfor lagt rygepolitikken på hylden i Borgerrepræsentationen.

"Siden den dag har jeg ikke deltaget i punkter, der har omhandlet tobak på møderne, og jeg har heller ikke udtalt mig om rygning," skriver hun i en mail.

V-politikeren er fortsat som sundhedsordfører for partiet i Borgerrepræsentationen, selvom hun ikke længere vil udtale sig om rygning. Efter kommunalvalget vil hun dog gå efter en ny politisk post.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Bred aftale om midler fra forskningsreserven Bred aftale om midler fra forskningsreserven Næste artikel Dagens overblik: Partier åbner for at afskaffe straks-skilsmisser Dagens overblik: Partier åbner for at afskaffe straks-skilsmisser