EU-parlamentarikere vil kulegrave udpegelse af ”mørkets fyrste”

FORFREMMELSE: EU’s folkevalgte besluttede mandag at gå udnævnelsen af EU-Kommissionens nye generalsekretær, Martin Selmayr, efter i sømmene i kølvandet på spektakulær forfremmelse.

"Mørkets fyrste" er bare ét af de tilnavne, som EU-Kommissionens nye generalsekretær, Martin Selmayr, er blevet udstyret med i sin karriere som kommissionsformandens højre hånd. "Darth Vader", "Rasputin" og "monsteret" er nogle af de andre.
"Mørkets fyrste" er bare ét af de tilnavne, som EU-Kommissionens nye generalsekretær, Martin Selmayr, er blevet udstyret med i sin karriere som kommissionsformandens højre hånd. "Darth Vader", "Rasputin" og "monsteret" er nogle af de andre.Foto: Virginia Mayo/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Kan det virkelig være rigtigt, at forfremmelsen af EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers højre hånd til bureaukratiets øverste embedsmandstjans uden reelle modkandidater kan være sket lige efter bogen?

Det spørgsmål kræver EU’s parlamentarikere nu undersøgt, efter flere ugers heftig debat om hvordan det lykkedes Junckers berygtede kabinetschef, Martin Selmayr, på rekordtid at avancere til posten som EU-Kommissionens generalsekretær.

Ved en samling i Strasbourg besluttede de folkevalgte mandag aften at lade Parlamentets budgetkontroludvalg undersøge udpegelsen af den 47-årige jurist, der er blevet kendt for at være lige dele brillant og kontrollerende og for at udøve Junckers vilje med jernhånd.

Forfremmelse i raketfart
Balladen startede, efter det kom frem, at Selmayr på et og samme kommissionsmøde 21. februar blev præsenteret som kandidat til jobbet som vicegeneralsekretær i Kommissionen og derefter prompte forfremmet til chefposten for de 33.000 kommissionsansatte inden for få minutter. Det kunne lade sig gøre, fordi den siddende generalsekretær, hollænderen Alexander Italiener, samtidig uventet trak sig og dermed banede vejen for sin efterfølger.

Fakta
Hvem er Martin Selmayr?
Den 47-årige tyske jurist startede sin karriere i EU-Kommissionen som talsmand for den luxembourgske informationsteknologi- og mediekommissær Viviane Reding i 2004, hvorfra han senere avancerede i graderne og blev hendes kabinetschef. Herfra blev han kampagnechef for den tidligere luxembourgske premierminister, Jean-Claude Juncker, da denne meldte sig ind i kapløbet om at blive den næste EU-Kommissionsformand i den såkaldte Spitzenkandidat-proces, der kobler udpegelsen med udfaldet af valget til Europa-Parlamentet. Efter det i 2014 lykkedes Juncker at sikre sig udnævnelsen, kom Selmayr med i købet som den nye formands kabinetschef og højre hånd. Siden da har han fået ry for at være den egentlige politiske chef i EU-Kommissionen og at styre systemet med jernhånd. Selmayr bliver EU-Kommissionens syvende generalsekretær siden samarbejdets begyndelse i 1958.

Den forhastede procedure samt det faktum, at den eneste anden kandidat var Selmayrs egen vicekabinetschef, som trak sig igen, inden hun nåede at komme i betragtning, har fået mange af de folkevalgte til at stille spørgsmålstegn ved, om man kan tale om god embedsskik i processen.

"Selmayrgate ødelægger hele EU's troværdighed som forkæmper for integritet og gennemsigtighed i den offentlige administration. Kommissionen vil nu skulle vælge, hvad der er vigtigst. Kommissionens troværdighed eller hr. Selmayrs karriere. De to er uforenelige," sagde den hollandske parlamentariker fra det lille parti D66, Sophie in’t Veld, der også har indklaget sagen for EU's ombudsmand.

Når man udpeger en person, der har så tæt et forhold til den øverste leder i Kommissionen, til en nøgleposition i administrationen, skal man sørge for, at tingene foregår snorlige. Og det har de ikke gjort her. Det har været en mildest talt besynderlig ansættelsesprocedure.

Anders Vistisen
EU-parlamentariker, Dansk Folkeparti

Giv ham en chance
Den tyske EU-kommissær med ansvar for EU's administration og personaleanliggender, Günther Oettinger, repræsenterede Kommissionen under debatten med parlamentarikerne mandag aften. Han bedyrede, at alt var sket efter bogen.

"Denne udnævnelse blev udført efter reglerne og i min optik også i den ånd, som understøtter de europæiske demokratiske institutioner," sagde Oettinger, der bad de folkevalgte om at lade udpegelsen stå sin prøve.

"Vær søde at give ham en chance. Lad ham udføre sit hverv under jeres falkeblik. Lad os ikke gøre ham til noget monster," sagde han.

Læs hele artiklen på altinget: eu (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Sagen kort:
På EU-Kommissionens ugentlige møde onsdag 21. februar blev Martin Selmayr, kabinetschef for EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker, først udnævnt til vicegeneralsekretær og få øjeblikke senere forfremmet til generalsekretær – EU-Kommissionens højeste embedsmandspost.

De tilstedeværende EU-kommissærer var ikke på forhånd informeret om, at de skulle tage stilling til sagen, men blev bedt om at gøre det på stedet.

Den trinvise forfremmelse skulle til for at overholde EU-Kommissionens egne interne spilleregler, der dikterer, at kun embedsmænd med en vis rang, for eksempel generaldirektør eller vicegeneralsekretær, kan komme i betragtning til stillingen.

Samtidig er det kommet frem, at der ingen seriøse modkandidater var til stillingen. Den eneste anden kandidat var Selmayrs egen underordnede, Junckers vicekabinetschef Clara Martinez Alberola. Hun trak dog sit kandidatur til stillingen, så snart ansøgningsfristen var overstået og overtog siden Martin Selmayrs post som Junckers højre hånd.

Den hastige udpegelsesproces og det faktum, at der ingen seriøse modkandidater har været, har ledt til kritik, særligt fra Europa-Parlamentet. EU's ombudsmand, Emily O’Reilly, har også modtaget to officielle klager om sagen.

Europa-Parlamentet har nu sat budgetkontroludvalget til at undersøge, om alt er gået ret til. På baggrund af den undersøgelse vil hele Parlamentet stemme om en betænkning om sagen, efter planen til april.

Parlamentet har dog begrænsede muligheder for at sanktionere Kommissionen i den slags personalesager. De kan nægte at give grønt lys til EU-budgettet. Og i yderste tilfælde kan de stille et mistillidsvotum til Kommissionen som helhed. Det er sket én gang i EU’s historie og ledte til Santer-Kommissionens afgang i 1999.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Medlem af Europa-Parlamnetet (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00