17. låge i Altingets fotojulekalender: Hestekrigen

Snart skal både heste og køer leve vildt i 15 udpegede nye naturnationalparker, og det har udløst en “grov” og “ekstrem” debat om det såkaldte rewilding. Uenighederne er ikke til at misforstå, men hvad er det ved rewilding, der vækker så mange følelser?

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Arthur Cammelbeeck

Regeringen har udpeget 15 nye naturnationalparker, hvor det såkaldte rewilding skal indføres. Det indebærer, at man slipper kontrollen med naturen og lader naturlige processer udspille sig for at udvikle biodiversiteten. Derfor skal forskellige dyr også sættes fri i naturnationalparkerne og leve vildt – og dermed kun leve af den føde, der findes i området.

Altingets foto-julekalender 2022

Fotojournalist Arthur Cammelbeeck fortæller med 24 små historier om året, der er gået.

Vi kommer forbi udsætning af heste, der skal klare sig selv, forstyrrede første spadestik, PET-chefen for Center for Terroranalyse og selvfølgelig årets store emner: to valg og krig i Ukraine.

Hver dag gemmer på et billede og en historie, når en ny låge åbnes på Altinget.

Molslaboratoriet i Mols Bjerge har siden 2016 kørt et forskningsprojekt med rewilding, hvor en gruppe køer og heste lever så vildt som muligt uden indblanding af mennesker. Det har fået bølgerne til at gå højt og har været med til at splitte alt fra almene borgere til politikere til forskere om spørgsmålet om rewilding.

Flere kilder beretter om dødstrusler, shitstorms og alvorlige anklager på sociale medier. 

Læs også

Molslaboratoriet begyndte deres rewilding-projekt i 2016, som indebærer at en gruppe særligt robuste heste og køer lever så vildt som muligt i et afgrænset område i Mols Bjerge.
Molslaboratoriet begyndte deres rewilding-projekt i 2016, som indebærer at en gruppe særligt robuste heste og køer lever så vildt som muligt i et afgrænset område i Mols Bjerge. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

 

Den dag hvor vi besøger de bølgende bakker i Mols Bjerge er solen netop stået op, og ved at fordampe nattefrosten ud af køernes pelse.
Den dag hvor vi besøger de bølgende bakker i Mols Bjerge er solen netop stået op, og ved at fordampe nattefrosten ud af køernes pelse. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00