Vennerne presser S: Vil have grønt super-ministerium

GRØN MAGT: En ny regering skal sætte handling bag de grønne ord og oprette et super-ministerium for grøn omstilling og klima med fast plads i de mest magtfulde regeringsudvalg. Det mener SF, Alternativet og Enhedslisten. S træder vande.

Den grønne politik skal stå langt stærkere, hvis der kommer et nyt flertal efter valget, mener SF, Enhedslisten og Alternativet. Her ses S-formand Mette Frederiksen i sommervarmen under folkemødet på Bornholm.
Den grønne politik skal stå langt stærkere, hvis der kommer et nyt flertal efter valget, mener SF, Enhedslisten og Alternativet. Her ses S-formand Mette Frederiksen i sommervarmen under folkemødet på Bornholm.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Skifter magten efter næste valg, så skal den grønne politik stå langt stærkere i regeringsarbejdet end i dag.

Fakta
Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet blev oprettet i 2007 som Klima- og Energiministeriet ved omlægning af ressortområder fra Miljøministeriet og energiområdet fra Transport- og Energiministeriet.
Et af ministeriets første større opgaver var at tilrettelægge FN klimatopmødet COP15 i København. Første klima- og energiminister blev den daværende miljøminister Connie Hedegaard (K). 

Miljøministeriet blev oprindelig etableret i 1971 som Ministeriet for Forureningsbekæmpelse og skiftede to år senere navn til Miljøministeriet.

Fødevareministeriet har rødder tilbage til Landbrugsministeriet, der blev oprettet i 1896. Landbrugsministeriet blev senere lagt sammen med Fiskeriministeriet og i 1997 blev Fødevareministeriet skabt gennem yderligere omstruktureringer.

I dag er Miljø- og Fødevareministeriet slået sammen til et ministerium. 

Kilde: Den Store Danske og mfvm.dk

Det mener SF, Alternativet og Enhedslisten, der alle kan ende med de afgørende mandater for en eventuel statsminister Mette Frederiksen (S).

Uafhængigt af hinanden ønsker de, at en ny regering opretter et nyt super-ministerium for det grønne område med muskler til at matche Finansministeriet.

"Den grønne politik skal stå langt stærkere, når vi får et nyt flertal. Der er brug for at give grøn omstilling og klima en langt mere central placering," siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

Det afgørende er, at den nye grønne minister sidder med i de udvalg, hvor økonomien diskuteres, og regeringens politik koordineres. Det grønne må ikke være en lille, isoleret ø, men skal spille ind i alt.

Rasmus Nordqvist (ALT)
Klimaordfører

SF foreslår, at et nyt ministerium for grøn omstilling og klima skal have overordnet ansvar for klimapolitik og klimatilpasning og samtidig have en koordinerende rolle for Miljø- og Fødevareministeriet, Energi- og Forsyningsministeriet og Transportministeriet.

Det nye superministerium skal ifølge SF have embedsmænd med tung økonomisk kompetence, der kan matche Finansministeriets ditto og sidde med i regeringens økonomiudvalg – og dermed helt centralt i beslutningsprocessen.

Tilsvarende tanker gør man sig hos Alternativet og Enhedslisten.

Alternativt udspil på vej
I Enhedslistens pressetjeneste henvises der til, at partiet tidligere har foreslået et "superministerium for grøn omstilling", som skal have styrke nok til at "sætte grøn omstilling på dagsordenen i forhold til alle ministerier." Det arbejder partiet også for nu.

Og hos Alternativet er et nyt grønt superministerium med i det udspil, partiet præsenterer på sit sommergruppemøde senere i august. Til den tid vil partiet blive mere konkret.

Hos Socialdemokratiet mener man, at ønsket fra vennerne kommer en "postgang for tidligt". 

"Nu må vi først se, hvem der efter et valg vil kunne danne en regering, og hvordan sådan en regering skal organiseres. Det må man tage til den tid," skriver Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, i en mail til Altinget. 

Radikale ønsker ikke at medvirke i denne artikel.

Læs hele artiklen på Altinget: energi & klima, hvor blandt andet du kan få endnu mere baggrund og uddybning fra partierne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00