Hård kritik af Ellemann: Udebliver fra vigtigt miljøtopmøde

COP14: Jakob Ellemann-Jensen (V) møder ikke op, når ministre og topdiplomater fra hele verden samles for at lave en ’Paris-aftale’ for naturen.

Der bliver ingen dansk ministerdeltagelse til COP14-topmødet, der i november løber af stablen i Sharm El Sheikh, Egypten.

Her mødes ministre, topdiplomater i FN-systemet og grønne organisationer fra hele verden for at forhandle det, der kan blive trædestenen til en ny, forpligtende aftale om at standse den verdensomspændende biodiversitetskrise.

Men til forskel fra sine forgængere på posten har miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) valgt ikke at tage turen til Egypten, og det møder hård kritik i oppositionen og hos en række grønne organisationer.

”Det er uambitiøst og afslører med al ønskelig tydelighed, hvilken prioritet biodiversitet har for ministeren. Han er på et samråd kommet med nogle forblommede forklaringer om, at det ikke passer ind i kalenderen. Men hvis prioriteterne var i orden, ville man tage til et topmøde som det her,” siger Øjvind Vilsholm, der er miljøordfører i Enhedslisten.

En 'Paris-aftale' for naturen
Han bakkes op af WWF Verdensnaturfondens Thor Hjarsen, der deltager i COP14 på vegne af 92-gruppen, en sammenslutning 24 danske miljø- og udviklingsorganisationer.

”Det er meget ærgerligt, at Jakob Ellemann-Jensen ikke dukker op. Mere end 100 andre miljøministre fra verden deltager ifølge WWF's oplysninger, og det plejer at være en begivenhed, som danske miljøministre tager til. På det her topmøde skal fundamentet for en ’Paris-aftale’, som man kender det fra klimaområdet, laves for at stoppe biodiversitetskrisen. Og med sit fravær sender han et signal om, at det ikke er vigtigt for den danske regering,” siger Thor Hjarsen.

Maria Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, kalder miljøministerens beslutning for ”fuldstændig uforståelig”.

Sender embedsmænd i stedet
Det har ikke været muligt for Altinget at få Jakob Ellemann-Jensen i tale om den manglende deltagelse til COP14.

Men i et skriftligt svar forklarer miljø- og fødevareministeren, at han i stedet for sin egen tilstedeværelse sender en delegation af embedsmænd til Egypten.

”Der vil være dansk deltagelse under hele COP’en frem til 29. november,” lyder det fra Ellemann-Jensen, som forklarer, at kalenderen for tiden er for proppet til at tage afsted.

”Jeg kan ikke være to steder på én gang, og det har ikke været praktisk muligt at få til at gå op med øvrige forpligtelser. Når det er sagt, så er det selvfølgelig vigtigt for mig, at Danmark deltager i og har et stort engagement i forhold til at sikre biodiversitet – det gælder ikke mindst i forhold til COP14,” skriver Jakob Ellemann-Jensen.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø (kræver abonnement). Her kan du blandt andet læse, hvad den tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S) tænker om, at Jakob Ellemann-Jensen ikke deltager i topmødet. Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Dagens overblik: Regeringen vil gøre brug af hemmelige narkoagenter på internettet Dagens overblik: Regeringen vil gøre brug af hemmelige narkoagenter på internettet Næste artikel DF og Enhedslisten tror ikke på Nationalbankens syn på bankunion DF og Enhedslisten tror ikke på Nationalbankens syn på bankunion